NRK Meny
Normal

Musikken du bør høre på i påsken

Få høytider har fått så mye vakker klassisk musikk skrevet til seg som påsken. Her er åtte favoritter.

Påskesol på Rødtinden utenfor Tromsø

PÅSKEFRED: Uken mellom Palmesøndag og Langfredag kalles ofte for «den stille uken». Men helt stille trenger den jo ikke å være. Vi har laget en spilleliste med musikk som passer i påsken

Foto: Kyrre Lien / SCANPIX

Fra monumentale korverk til jublende oppstandelseshymner og dystre dødsmesser.

Påsken er full av spektakulær musikk skrevet av noen av verdens største komponister.

NRK Klassisk har valgt ut en håndfull favoritter som du kan ta med deg inn på hytta, ut i skiløypene eller bare sette på hjemme i en påskestille by.

Johann Sebastian Bach

PASJONSMESTER: Bach skrev både oratorier og pasjoner til påsketiden.

Foto: Elias Gottlob Haussmann via Wikimedia Commons

1) Bach: Påskeoratoriet

Johann Sebastian Bach er kanskje den mest spilte komponisten i påsketiden, og påskeoratoriet er et av de mest kjente påskeverkene hans.

Her spiller orkester, kor og solister ut scenen der apostlene Peter og Johannes og Maria Magdalena finner Jesus' grav tom.

2) Mascagni: Cavalleria Rusticana

Også i de vanlige operaene har påsken sneket seg inn. Som for eksempel i Mascagnis Cavalleria Rusticana. Her er landsbykirken og påskefeiringen setting for en historie om utroskap og sjalusi,

Men det minsker ikke den sakrale stemningen i korsatsen som er best kjent som Påskehymnen.

3) Mozart: Requiem

Dødsmesser – eller rekviem – blir gjerne hentet fram i den stille uken i påsken. Og da er det vanskelig å komme unna Mozarts Requiem. Få verk er så myteomspunnet som denne dødsmessen, skrevet da komponisten selv lå på dødsleiet.

Germany Easter

HØYTIDSMUSIKK: Påsken den viktigste høytiden i kristendommen. Opp gjennom århundrene har det blitt komponert et utall verk spesielt for påsketiden.

Foto: Markus Schreiber / AP

4) McMillan: Jesus syv siste ord på korset

«Fader, forlat dem! for de vet ikke hvad de gjør.»

Det er den første av de syv setningene som ifølge kristen tradisjon skal være de siste Jesus sa mens han hang på korset. Haydn har komponert en velkjent verk over disse ordene, men vi synes James McMillans versjon er vel verdt å løfte fram.

FILES-FRANCE-CULTURE-BALLET

Er svanesjøen påskemusikk? Ja, på en måte ...

Foto: HANDOUT / AFP

5) Bach: Matteuspasjonen

Bach komponerte også flere andre verk til påsken – deriblant Johannespasjonen og Matteuspasjonen. Sistnevnte fremføres ofte, men det krever sitt kor og orkester – og sitt publikum: Matteuspasjonen tar over tre timer å spille – og høre.

6) Tsjajkovskij: Svanesjøen

Svanesjøen er ikke et verk som hører påsken til, sier du? Hør godt etter neste gang du ser de gamle Fjellvettreglene med Severin Suveren. I bakgrunnen hører du en versjon av låten «Daydream» som låner friskt fra Tsjajkovskij ballett.

7) Respighi: «Høna»

Og apropos fugler: Hva ville påsken vært uten høna? Komponisten Ottorino Respighi har inkludert høna i sin orkestersuite Fuglene der han forsøker å gjengi sangen til blant annet nattergalen og duen, ja også høna da.

8) Schumann: «Schneeglöckchen»

Men la oss ikke glemme det kanskje viktigste ved påsken – den marker slutten på vinteren og starten på våren mange steder i landet. Asfalten kommer til syne igjen, og langs hushjørnene begynner det å spire og gro – blant annet snøklokker, som Schumann har skrevet om her.

Flere kulturnyheter