Hopp til innhold

Norsk film vant prestisjetung dokumentarpris

Den norske dokumentaren «Nowhere to Hide» har vunnet prisen for beste kinodokumentar på IDFA, verdens største dokumentarfilmfestival.

Bilde fra Dokumentarfilmen "Nowhere to Hide"

VANT: Filmen 'Nowhere to Hide' handler om hvordan krig påvirker vanlige folk i Irak.

– Dette er en film som bør bli sett. Den forteller om livet og konsekvensene av krigen i Irak, og konsekvensens for livet til vanlige mennesker. En historie som ikke blir fortalt, sier produsent for filmen Mette Cheng Munthe-Kaas til NRK, som sier at prisen betyr mye for at mange mennesker over hele verden får sett filmen.

Onsdag vant dokumentaren «Nowhere to Hide» hovedprisen på den prestisjetunge dokumentarfilmfestivalen IDFA i Amsterdam. Det er første gang en norsk film vinner prisen.

Filmen handler om Nori Sharif som er familiefar, helsearbeider og kameramann. Filmen starter i 2011, under den amerikanske tilbaketrekningen fra Irak, for å dokumentere krigsskader i samarbeid med den norske krigskirurgen Hans Husum. Nori lever og arbeider i Jalawla, i et av verdens farligste områder, og etterhvert får historiene og enkeltskjebnene større plass.

Viktig og vakker film

– Det finnes filmer som er fantastisk å se og så er der filmer som verden trenger å se. Filmen vi valgte er begge deler, vi ble dypt berørt av å se filmen, skriver juryen i en pressemelding.

Juryen mener filmen gir et unikt innblikk i hvordan krig påvirker livet til hovedpersonen.

Prisvinnerne får 12.500 Euro.

Regissør Zaradasht Ahmed har tidligere laget filmene Veien til Diyarbekir (2011) og Fata Morgana (2013), som ble vist på den norske dokumentarfilmfestivalen Eurodok og flere andre norske festivaler.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.