Norsk film vant prestisjetung dokumentarpris

Den norske dokumentaren «Nowhere to Hide» har vunnet prisen for beste kinodokumentar på IDFA, verdens største dokumentarfilmfestival.

Bilde fra Dokumentarfilmen "Nowhere to Hide"

VANT: Filmen 'Nowhere to Hide' handler om hvordan krig påvirker vanlige folk i Irak.

– Dette er en film som bør bli sett. Den forteller om livet og konsekvensene av krigen i Irak, og konsekvensens for livet til vanlige mennesker. En historie som ikke blir fortalt, sier produsent for filmen Mette Cheng Munthe-Kaas til NRK, som sier at prisen betyr mye for at mange mennesker over hele verden får sett filmen.

Onsdag vant dokumentaren «Nowhere to Hide» hovedprisen på den prestisjetunge dokumentarfilmfestivalen IDFA i Amsterdam. Det er første gang en norsk film vinner prisen.

Filmen handler om Nori Sharif som er familiefar, helsearbeider og kameramann. Filmen starter i 2011, under den amerikanske tilbaketrekningen fra Irak, for å dokumentere krigsskader i samarbeid med den norske krigskirurgen Hans Husum. Nori lever og arbeider i Jalawla, i et av verdens farligste områder, og etterhvert får historiene og enkeltskjebnene større plass.

Viktig og vakker film

– Det finnes filmer som er fantastisk å se og så er der filmer som verden trenger å se. Filmen vi valgte er begge deler, vi ble dypt berørt av å se filmen, skriver juryen i en pressemelding.

Juryen mener filmen gir et unikt innblikk i hvordan krig påvirker livet til hovedpersonen.

Prisvinnerne får 12.500 Euro.

Regissør Zaradasht Ahmed har tidligere laget filmene Veien til Diyarbekir (2011) og Fata Morgana (2013), som ble vist på den norske dokumentarfilmfestivalen Eurodok og flere andre norske festivaler.

Kulturstrøm

 • Skavlan vikarierer i Gullrekka

  Fredrik Skavlan er vikar for Pernille Sørensen i årets siste episode av Nytt på nytt som sendes i morgen. Øvrige gjester er Liv Ullmann og Erik Solheim. Talkshow-verten forsvant fra gullrekka da programmet «Skavlan» i høst flyttet fra NRK til TV 2.

  Fredrik Skavlan på TV2s høstlansering
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Samisk i dronningens stall

  Tre generasjoner med samiske kunstnere skal presenteres i Dronning Sonja Kunststall fra februar. Utstillingen «Historier» inkluderer rundt 50 verk, åpner 8. februar og vil stå hele våren og sommeren, melder Kongehuset.no. Blant arbeidene som vises, blir Britta Marakatt-Labbas monumentale verk « Historja»: En 24 meter lang tekstilfrise (NTB).

  Britta Marakatt Labba sammen med eget kunstverk
  Foto: Mariela Idivuoma / NRK