NRK Meny
Normal

Den gale diamanten i Pink Floyd

Den musikalske drivkraften i Pink Floyd, Syd Barret, ble sparket ut av bandet på grunn av LSD.

Pink Floyd
Foto: AP

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hør ukas radioinnslag: Episode 6: Syd Barret slutter i Pink Floyd

Se ukas MUGG-jubileum:

Video nsps_upload_2009_3_30_16_2_57_2026.jpg

Denne uken er det 41 år siden den musikalske drivkraften i Pink Floyd ble sparket ut av bandet, forteller Finn Tokvam og Bård Ose i ukas MUGG .

6.april 1968 kom det en pressemelding om at Barret ikke lenger var et medlem i Pink Floyd. Mange mente at dette var nesten utenkelig, at det var verre enn The Beatles uten John Lennon.

MUGG-konkurransen

Det var LSD var hovedgrunnen til at det gikk galt for Syd Barret. Han begynte å eksperimentere med ulike stoffer tidlig i karrieren. På tampen av 1967 var det så ille at det gikk utover alle konsertene til Pink Floyd, - Syd ble stående og bare gape ut i løse luften mens de tre andre spilte for harde livet. Til slutt bestemte de seg for å hente inn et femte medlem for å erstatte litt av det som manglet på scenen. Dermed ble David Gilmore hentet inn.

Syd Barrett

Syd Barret

Foto: Scanpix/AP

Planen var at gruppa skulle eksistere som en kvintett. Men det gikk ikke og dermed, med tungt hjerte, bestemte de andre medlemmene seg for å si farvel til Syd.

Det gikk ikke bra med Syd etter at han var ute av Pink Floyd. Han fortsatte å spise LSD, og han var inn og ut av mentale institusjoner. Musikalsk klarte han å få ut to LPer.

Pink Floyd ble en enrom suksess utover 70-tallet. Og de var takknemlige for det Syd Barret hadde gitt dem. Den kjente låten Shine on You Crazy Diamond er en hyllest til den gale diamanten Syd Barret.

Barret døde sommeren 2006, da var han 60 år gammel.

Andre jubileum MUGG feirer denne uka:

  • Peter Green slutter i bandet Fleetwood Mac (1970). Årsaken til at Green, som både startet og drev gruppa, sluttet var LSD og skyldfølelse for alle pengene han tjente.