Demonstrerte mot høyreekstremist

50–100 demonstranter møtte opp foran Eldorado Bokhandel i Oslo i dag i protest mot besøk av høyreekstremist, og ropte «ingen rasister i våre gater».

Demonstrasjon Eldorado Bokhandel

50–100 personer foran Eldorado Bokhandel i protest mot høyreekstreme Martin Sellners tale inne i bokhandelen.

Den høyreekstreme Martin Sellner inntok i dag scenen under arrangementet «Den nye politiske Virkeligheten» på Eldorado Bokhandel, på gata utenfor demonstrerte opp mot 100 stykker. NRK var ikke til stede på foredraget til Sellner, men ifølge programmet til arrangementet skulle ha snakke om den kulturelle oppvåkningen som pågår i Europa.

Demonstrantene utenfor holdt appeller og plakater der det sto «Stopp Breiviks ideologi» og «Nei til etnisk rensing».

– Det er ikke mer en halvannen uke siden vi ble obs på spetakkelet som utspiller seg inne på Eldorado i dag. Fascister på Eldorado, tenkte jeg. Her må det være noe galt, sa Axel Hjelme fra initiativtakerne til demonstrasjonen.

Demonstrasjon foran Eldorado Bokhandel

Engasjerte demonstranter foran Eldorado Bokhandel lørdag.

– Det viste seg at innehaver Christian Skrede av Eldorado Bokhandel har et helt forkvaklet syn på hva ytringsfrihet innebærer.

LES OGSÅ: Truer med boikott og demonstrasjoner før besøk av høyreekstremist

– Forstår ikke faren

Hjelme trakk linjer tilbake til Skredes bakgrunn fra nazistiske miljøer mer enn 20 år tilbake i tid.

– Han sier selv at han har lagt denne tiden bak seg. Det velger jeg å tro han på, og ingen hevder at Skrede er nazist i dag. Selv om Skrede hevder at han har tatt et oppgjør med sin fortid, ser det ikke ut til at han fullt ut ikke forstår faren i sitt gamle tankegods, sa Hjelme til demonstrantene i Torggata.

Arrangement vurdert av advokat

Arrangementet er i regi av nettstedet Ekte Nyheter, som mener at norsk presse er preget av stor inkompetanse og en venstrevridd politisk agenda.

Christian Skrede var selv ikke der i dag og han avviser kritikken fra demonstrantene. Han understreker at de ikke er arrangør.

Christian Skrede ved Eldorado bokhandel

Christian Skrede setter pris på at demonstrasjonen i dag foregikk i rolige former etter at Eldorado har vært utsatt for hærverk.

– Eldorado er en bokhandel som låner ut scenen sin gratis til ytringsarrangementer. Når det gjelder Sellner, har vi fått mange henvendelser fra folk som mener han ikke burde få snakke. Det har vi tatt på alvor og engasjert advokat Jon Wessel-Aas for å sjekke om arrangementet er ulovlig. Han fant ikke noen grunn til å stoppe arrangementet, sier Skrede.

Over årenes løp har de lånt ut scener til cirka 3–4000 arrangementer. Så lenge det er snakk om lovlig virksomhet, legger ikke de seg opp i innholdet i arrangementene.

Han berømmer demonstrasjonen i dag.

– Den var verdig, Jeg setter veldig stor pris på at det ble gjort i rolige former fra alle parter. Jeg så også venner der, sier han.

Før arrangementet i dag har bokhandelen vært utsatt for hærverk på grunn av Martin Sellner. Når det gjelder sin fortid som nynazist legger Skrede vekt på at det var en ungdomsperiode for ham på midten av 90-tallet, det var han ferdig med det for et halvt liv siden.

– I sommer skal vi sammen med Islamsk Råd og Valgdirektoratet arrangere opplæring i den norske modellen for fremmedkulturelle og førstegangsvelgere. Kursene blir blant annet holdt på arabisk, sier Skrede.

Kulturstrøm

 • Island bøtelagt etter Eurovision

  Arrangørene av den europeiske finalen i Melodi Grand Prix har bøtelagt det islandske bidraget etter årets finale i Tel Aviv i Israel fordi de viste det palestinske flagget. Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) sier ikke noe om botens beløp.

  Det islandske bidraget viste det palestinske flagget under finalen i Tel Aviv
  Foto: EBU
 • «Friends» 25 år

  Tror ikke «Friends» hadde blitt akseptert i dag:

  - Nei, mener Friends-forsker. Nå er det 25 år siden første episode kom ut.