Hopp til innhold

Truer med boikott og demonstrasjoner før besøk av høyreekstremist

Eldorado Bokhandel i Oslo låner lørdag bort scenen til høyreekstreme Martin Sellner. Bokhandelen er alt utsatt for hærverk, og meningsmotstandere varsler demonstrasjoner og boikott.

Martin Sellner

HØYREEKSTREM: Østerrikske Martin Sellner kommer til Oslo for å snakke på arrangementet «Den nye politiske Virkeligheten». Det har vekket sterke reaksjoner.

Foto: Paul Zinken / DPA

Etter at det ble klart at den høyreekstreme østerrikeren Martin Sellner skal snakke under det offentlige arrangementet «Den nye politiske Virkeligheten» på Eldorado Bokhandel i Oslo er sterke følelser satt i sving.

Arrangementet er i regi av nettstedet Ekte Nyheter, som mener at norsk presse er preget av stor inkompetanse og en venstrevridd politisk agenda.

– Martin Sellner står for noe av det mest problematiske tankegodset vi finner i dagens Europa, og Eldorado bokhandel gir ham nå en propagandaplattform, sa Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter til onsdagens utgave av Klassekampen.

– Tar kritikken alvorlig

Christian Skrede ved Eldorado bokhandel

BOKHANDLER: Christian Skrede.

Christian Skrede, medeier og daglig leder ved Eldorado bokhandel, understreker at bokhandelen ikke er arrangører.

– Ekte Nyheter har fått låne scenen gratis. Når det gjelder Sellner, har vi fått mange henvendelser fra folk som mener han ikke burde få snakke. Det har vi tatt på alvor og engasjert advokat Jon Wessel-Aas for å sjekke om arrangementet er ulovlig. Han fant ikke noen grunn til å stoppe arrangementet, sier Skrede.

Som en del av kritikken er også Skredes egen fortid trukket frem. I tenårene var han en del av et nynazistisk miljø, noe han har tatt avstand fra i voksen alder.

– Jeg er veldig lei meg for at dette blir trukket inn og brukt mot meg. Jeg vil oppfordre alle til å se hva jeg har drevet på med de siste årene gjennom Eldorado bokhandel. Det gir et godt bilde av hvilke verdier jeg står for nå, sier Skrede.

– Vi har blant annet samlet inn nesten en million kroner til nødhjelp til Syria, fortsetter han.

Smørsyre og hærverk

Flere har varslet om demonstrasjoner mot arrangementet. Ifølge en artikkel på nettstedet Bok 365 har skribenter på Antirasistisk senters nettsted antydet bruk av smørsyre mot arrangementet.

Natt til fredag ble bokhandelen utsatt for hærverk. Ifølge Skrede har de leid inn ekstra vektere før arrangementet, og de ansatte får velge om de vil komme på jobb.

– Jeg ble skamfull av hærverket, for jeg kjenner det igjen fra perioden fra jeg var 16 til 20 år. Vi gjorde det samme, men med et annet fortegn, sier Skrede.

Han legger til at han har forståelse for at personene som har utført hærverket kjemper for en sak de tror på.

– Men jeg skulle ønske at de ikke gjorde sånne ting. At folk vil demonstrere på lørdag synes jeg er bra og viktig, sier Skrede.

Politiet i Oslo sier at de er varslet om demonstrasjonen og vil være til stede i Torggata lørdag.

– Som ved enhver demonstrasjon tar vi høyde for alt og ingenting, sier operasjonsleder Tor Jøkling til NRK.

– Ikke ulovlig å være ekstremist

Knut Olav Åmås

VIL HA ÅPENHET: Knut Olav Åmås, direktør i Fritt Ord.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Direktør i Fritt Ord, Knut Olav Åmås, sier at alle i utgangspunktet må få slippe til i offentligheten.

– Arrangementet på Eldorado er ikke en kritisk debatt, og det tror jeg er en viktig grunn til at noen reagerer. Men det er ikke forbudt å ha ekstreme meninger eller ytterliggående holdninger. Etter 22. juli var dette nettopp en av innsiktene det var en bred enighet om: Ekstreme standpunkter må ut av ekkokamrene og bør møtes med motstand og kritikk i det åpne rom, sier Åmås.

Direktøren mener den offentlige debatten om innvandring og integrering er blitt tøffere de siste årene.

– Har vi glemt noe av det vi sa om åpenhet etter 22. juli?

– Jeg tror vi har glemt og fortrengt det litt. Ytringsfrihet er en risikabel sak, det kan av og til gå helt galt. Men vi har nok også innsett at det er utrolig krevende å si mot og komme med kritikk. Det er en slitsom og kontinuerlig jobb, sier Åmås.

Han tror det er årsaken til at noen reagerer med mer taktisk motstand, som å sette nye, snevrere grenser for hva det er greit å si, eller sanksjoner som boikott. Åmås mener at denne type sanksjoner er forståelig, men likevel betenkelig.

– Om ikke dette innskrenker den formelle ytringsfriheten, så kan det få konsekvenser for den reelle ytringskulturen ved at meninger som ikke er «mainstream» drives inn i de mørke rommene igjen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober