NRK Meny
Normal

Debuterer med leiemorder

- Jeg ønsker å fortelle om en mann som ikke viser noen anger, sier krimforfatter Ørjan Nordhus Karlsson som debuterer i Radioteatret.

Ørjan Nordhus Karlsson

Ørjan Nordhus Karlsson har skrevet Siste oppdrag som har premiere i Krimtimen.

Foto: John Andresen/Juritzen forlag

Den skruppelløse leiemorderen Mr. Smith er hovedpersonen i Karlssons novelle Siste oppdrag. Søndag har historien premiere i Krimtimen.

- Hovedpersonen er jo ingen tradisjonell helt; altså politi, privatetterforsker eller journalist, selve arketypene i krimmen, men en forbryter, en leiemorder, forteller forfatteren.

I tillegg til selve fortellingen, sendes også et intervju med Karlsson i Krimtimen på søndag hvor han forteller om novellen og forfatterskapet sitt.

Siste oppdrag i Norge

Siste oppdrag

Novellen Siste oppdrag handler om en skruppelløs leiemorder som får seg en overraskelse.

Foto: colorbox

I historien er Mr. Smith på vei til Norge og Oslo for å utføre sitt siste oppdrag, Maria Tofte. Etter oppdraget er fullført venter en ferieøy i et godt klima og en fet bankkonto. Gammel krigsveteran som han er, har han ingen vanskeligheter med å utføre drapene. Hvorfor skulle ikke tjuende gang bli den siste suksessen i karrieren?

- Måten historien slutter på er litt spesiell, men det bør jeg vel neppe si for mye om, uttaler forfatteren.

Han har stor sans for de gamle mesternes noir-krim, særlig Raymond Chandler.

- Jeg ønsket å eksperimentere litt med sjanger og stemning. Herunder elementer fra det som gjerne kalles "hardkokt-krim".

Stor stas med kjær følgesvenn


- Dette er den første historien jeg har skrevet i første person, en opplevelse som var såpass positiv at jeg videreførte stilen i romanen Gerhardsens testamente, sier Karlsson. Romanen kom ut nylig og er en krimbok fra etterkrigstidens Norge. I Krimtimen 8. juli vil forfatteren fortelle mer om historien og arbeidet med romanen.

Hva synes du om at novellen din nå blir å høre i Radioteatret?

- Jeg er veldig stolt. Radioteateret har vært en kjær følgesvenn så lenge jeg kan huske. At en av mine noveller nå sendes i Krimtimen er stor stas, sier Karlsson.

Han har enda ikke hørt opplesningen.

- Jeg gleder meg veldig. Søndag sitter jeg spikret fast foran radioen.

Siste oppdrag har premiere i Krimtimen, søndag 24. juni kl. 14.03, reprise samme dag kl. 23.03. Der blir det også et lengre intervju med forfatteren. Historien er også å høre i Verdt å lese samme søndag kl. 07.30 og 19.03. Det blir også intervju med forfatteren i Krimtimen 8. juli.

Lest av: Nils Jørgen Kaalstad
Produsent: Helge Andersen
Lyd: Arne Barca

Kulturstrøm

 • Mer bråk om Nobelprisen

  Nobelstiftelsen i Sverige vil frata Svenska Akademien oppdraget med å dele ut Nobels litteraturpris. Intriger og sexanklager i Svenska Akademien har ført til krise for litteraturprisen, og Nobelstiftelsen frykter for prisens omdømme. Stiftelsen foreslår i stedet å opprette en ny Nobelkomite for litteratur, uavhengig av Svenska Akademien, noe Akademien motsetter seg, melder Dagens Nyheter.

  Alfred Nobel
  Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp
 • Clapton hyller Avicii

  Eric Clapton annonserer en hyllest til den avdøde svenske DJ Avicii på sitt kommende album. Albumet kommer i oktober, og inneholder bluesversjoner av kjente og ukjente julesanger. Claptons versjon av «Jingle Bells» er dedikert til minnet om Avicii, ifølge NME

  Eric Clapton
  Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix
 • Fikk gjev jazzpris

  Trommeslager Jon Christensen er vinner av årets Ella-pris. Prisen er Oslo Jazzfestivals hederspris, og tildeles en person som gjennom mange år har gjort en innsats for jazzmiljøet i Oslo, eller en norsk jazzmusiker av høy internasjonal klasse.

  Jon Christensen
  Foto: Egil Austrheim