Debuterer med leiemorder

- Jeg ønsker å fortelle om en mann som ikke viser noen anger, sier krimforfatter Ørjan Nordhus Karlsson som debuterer i Radioteatret.

Ørjan Nordhus Karlsson

Ørjan Nordhus Karlsson har skrevet Siste oppdrag som har premiere i Krimtimen.

Foto: John Andresen/Juritzen forlag

Den skruppelløse leiemorderen Mr. Smith er hovedpersonen i Karlssons novelle Siste oppdrag. Søndag har historien premiere i Krimtimen.

- Hovedpersonen er jo ingen tradisjonell helt; altså politi, privatetterforsker eller journalist, selve arketypene i krimmen, men en forbryter, en leiemorder, forteller forfatteren.

I tillegg til selve fortellingen, sendes også et intervju med Karlsson i Krimtimen på søndag hvor han forteller om novellen og forfatterskapet sitt.

Siste oppdrag i Norge

Siste oppdrag

Novellen Siste oppdrag handler om en skruppelløs leiemorder som får seg en overraskelse.

Foto: colorbox

I historien er Mr. Smith på vei til Norge og Oslo for å utføre sitt siste oppdrag, Maria Tofte. Etter oppdraget er fullført venter en ferieøy i et godt klima og en fet bankkonto. Gammel krigsveteran som han er, har han ingen vanskeligheter med å utføre drapene. Hvorfor skulle ikke tjuende gang bli den siste suksessen i karrieren?

- Måten historien slutter på er litt spesiell, men det bør jeg vel neppe si for mye om, uttaler forfatteren.

Han har stor sans for de gamle mesternes noir-krim, særlig Raymond Chandler.

- Jeg ønsket å eksperimentere litt med sjanger og stemning. Herunder elementer fra det som gjerne kalles "hardkokt-krim".

Stor stas med kjær følgesvenn


- Dette er den første historien jeg har skrevet i første person, en opplevelse som var såpass positiv at jeg videreførte stilen i romanen Gerhardsens testamente, sier Karlsson. Romanen kom ut nylig og er en krimbok fra etterkrigstidens Norge. I Krimtimen 8. juli vil forfatteren fortelle mer om historien og arbeidet med romanen.

Hva synes du om at novellen din nå blir å høre i Radioteatret?

- Jeg er veldig stolt. Radioteateret har vært en kjær følgesvenn så lenge jeg kan huske. At en av mine noveller nå sendes i Krimtimen er stor stas, sier Karlsson.

Han har enda ikke hørt opplesningen.

- Jeg gleder meg veldig. Søndag sitter jeg spikret fast foran radioen.

Siste oppdrag har premiere i Krimtimen, søndag 24. juni kl. 14.03, reprise samme dag kl. 23.03. Der blir det også et lengre intervju med forfatteren. Historien er også å høre i Verdt å lese samme søndag kl. 07.30 og 19.03. Det blir også intervju med forfatteren i Krimtimen 8. juli.

Lest av: Nils Jørgen Kaalstad
Produsent: Helge Andersen
Lyd: Arne Barca

Kulturstrøm

 • Motemagasingigant dropper pels

  Motemagasinet Elle med 100 millioner lesere vil ikke lenger bruke klær lagd av dyrepels i sitt redaksjonelle innhold og reklamer.

  Bladet har 46 utgaver verden over. 13 av dem har allerede droppet pels, ytterligere 20 skal starte ved nyttår, og resten følger året etter.

  – Pelsens tilstedeværelse på våre sider og i vårt digitale innhold er ikke lenger i tråd med verdiene våre eller verdiene til våre lesere, sier magasinets internasjonale direktør Valeria Bessolo Lopez.

  Andre store moteblader, deriblant Vogue i Storbritannia og USA, InStyle USA og Cosmopolitan i Storbritannia har allerede droppet pels fra sitt redaksjonelle innhold. Det samme har en rekke moteprodusenter.

  (NTB)

 • Baldwin føler ikke skyld

  Natt til fredag ble intervjuet med Hollywood-skuespiller Alec Baldwin sendt i USA. Dette er det første intervjuet skuespilleren har hatt etter at han skjøt og drepte en filmfotograf under innspillingen av filmen «Rust».

  Et av spørsmålene Baldwin fikk fra journalisten var om han følte skyld eller ei.

  – Nei. Nei. Jeg hadde kanskje tatt mitt eget liv om jeg trodde jeg var ansvarlig, og det sier jeg ikke med letthet, svarer skuespilleren, før han forteller at han drømmer om hendelsen konstant.

  – Det skal ikke være ekte ammunisjon noe som helst sted i nærheten av et filmsett. Jeg har ingenting å skjule, sa skuespilleren.

  Baldwin, sammen med andre produsenter av filmen, er saksøkt av flere tidligere medarbeidere fra filmsettet. Produsentene er blitt kritisert for å skape et «utrygt arbeidsmiljø».

  Alec Baldwin intervjues av ABC News
  Foto: Jeffrey Neira / AP
 • Gazprom overtar russiske Vkontakte

  Det statlig eide russiske gasselskapet Gazprom tar over det russiske svaret på Facebook, Vkontakte. Kjøpet av det populære sosiale mediet blir sett på som et ledd i myndighetenes ambisjon om å ta kontroll over medier og internett, melder AFP/NTB.