Hopp til innhold

De beste i bygda dro ut

Troen på nye muligheter og en bedre fremtid var den mest vanlige bakgrunnen for utvandringer fra Norge til Amerika fra år 1825 og fremover. De som valgte å dra ut, var ofte svært ressurssterke mennesker.

Erik Aalvik Evensen
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

– Det var de ”beste i bygda” som dro ut, sier Erik Aalvik Evensen. Han tok tidligere i år doktorgraden på en avhandling om 79 emigranter som i 1846 brøt alle bånd med hjemsoknet Hommedal i Aust-Agder.

I søndagens Sølvsuper forteller Aalvik Evensen mer om disse menneskene og hva som skjedde med dem. Selv har han ”gått i sporet” til disse, der noen av dem var politisk aktive og mange hadde samfunnsengasjement. Et fellestrekk er at de reiste fra noe bra til noe de trodde var bedre. Aalvik Evensen er til daglig avdelingsleder ved Fjære skole i Grimstad.

Møtt med skepsis

I samtale med programleder Haakon D. Blaauw forteller Aalvik Evensen at det krevde både mot og kunnskap til å satse på det ukjente. I tillegg var det nødvendig med en sterk og sunn skepsis overfor autoritetene. På den tiden advarte både stat og kirke folk mot å dra ut.

Erik Aalvik Evensen

– Det krevde både mot og kunnskap for å satse på det ukjente, sier Erik Aalvik Evensen.

Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Utvandringen det fortelles om i dette Sølvsuper-programmet var godt planlagt. Den involverte også flere store økonomiske bidrag fra blant andre en kjent avismann på Sørlandet, Johan Reinert Reiersen. Han reiste selv over til USA, undersøkte forholdene og utga i 1843 publikasjonen ”Veiviser for Norske Emigranter til de Forenede Stater og Texas.

– Utvandrerne fra Hommedal i Aust-Agder fulgte imidlertid ikke rådene fra Reiersen. Flertallet av dem som dro ut, slo seg ned i Kansas og Missouri og ble etter hvert ”sanne amerikanere”.

Som en kriminalhistorie

Grunnen til at Aalvik Evensen har interessert seg for denne gruppen utvandrere og nærmest foretatt dypdykk i det som skjedde med dem, kan på mange måter sammenliknes med en kriminalhistorie. I forbindelse med restaureringen av et hus ble det nemlig funnet 67 amerikabrev skjult i en vegg!

Hva disse brevene inneholdt, får du vite mer om dersom du slår lag med P1 førstkommende søndag morgen.

Sølvsuper, NRK P1, søndag 11. oktober 2009 kl 07.03

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters