De beste i bygda dro ut

Troen på nye muligheter og en bedre fremtid var den mest vanlige bakgrunnen for utvandringer fra Norge til Amerika fra år 1825 og fremover. De som valgte å dra ut, var ofte svært ressurssterke mennesker.

Erik Aalvik Evensen
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

– Det var de ”beste i bygda” som dro ut, sier Erik Aalvik Evensen. Han tok tidligere i år doktorgraden på en avhandling om 79 emigranter som i 1846 brøt alle bånd med hjemsoknet Hommedal i Aust-Agder.

I søndagens Sølvsuper forteller Aalvik Evensen mer om disse menneskene og hva som skjedde med dem. Selv har han ”gått i sporet” til disse, der noen av dem var politisk aktive og mange hadde samfunnsengasjement. Et fellestrekk er at de reiste fra noe bra til noe de trodde var bedre. Aalvik Evensen er til daglig avdelingsleder ved Fjære skole i Grimstad.

Møtt med skepsis

I samtale med programleder Haakon D. Blaauw forteller Aalvik Evensen at det krevde både mot og kunnskap til å satse på det ukjente. I tillegg var det nødvendig med en sterk og sunn skepsis overfor autoritetene. På den tiden advarte både stat og kirke folk mot å dra ut.

Erik Aalvik Evensen

– Det krevde både mot og kunnskap for å satse på det ukjente, sier Erik Aalvik Evensen.

Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Utvandringen det fortelles om i dette Sølvsuper-programmet var godt planlagt. Den involverte også flere store økonomiske bidrag fra blant andre en kjent avismann på Sørlandet, Johan Reinert Reiersen. Han reiste selv over til USA, undersøkte forholdene og utga i 1843 publikasjonen ”Veiviser for Norske Emigranter til de Forenede Stater og Texas.

– Utvandrerne fra Hommedal i Aust-Agder fulgte imidlertid ikke rådene fra Reiersen. Flertallet av dem som dro ut, slo seg ned i Kansas og Missouri og ble etter hvert ”sanne amerikanere”.

Som en kriminalhistorie

Grunnen til at Aalvik Evensen har interessert seg for denne gruppen utvandrere og nærmest foretatt dypdykk i det som skjedde med dem, kan på mange måter sammenliknes med en kriminalhistorie. I forbindelse med restaureringen av et hus ble det nemlig funnet 67 amerikabrev skjult i en vegg!

Hva disse brevene inneholdt, får du vite mer om dersom du slår lag med P1 førstkommende søndag morgen.

Sølvsuper, NRK P1, søndag 11. oktober 2009 kl 07.03

Kulturstrøm

 • Jesus-portrett blir musikal

  Historia til verdas dyraste måleri, «Salvator Mundi», blir Broadway-musikal, skriv CNN. Jesus-portrettet, som vart malt av Leonardo da Vinci rundt år 1500, var borte i fleire hundre år. I 2017 vart det selt for over 450 millionar dollar på auksjon.

  Salvator Mundi av Leonardo da Vinci.
  Foto: TOLGA AKMEN / AFP
 • «Nordlys»-serien blir film

  Nordisk film har kjøpt rettighetene til Malin Falchs tegneseriebøker i Nordlys-serien, melder VG. Serien handler om jenta Sonja som drar på en reise inn i en verden av norsk folklore og fantasivesener. De tre første bøkene har alle ligget i flere uker i topp på bestselgerlistene. Filmen er tenkt som animasjonsfilm.

  Bilde til bruk i anmeldelsen av Malin Falchs "Kråkesøstrene", som er tredje bok i serien "Nordlys"
  Foto: Malin Falch / Egmont Kids