Hopp til innhold

– Dataspill er mer kreativt enn bøker

Du har ingen grunn til å frykte at barna dine vokser opp med dataspill og potetgull. Dataspill er nemlig mer kreativt enn bøker, mener en britisk dramatiker.

World of Warcraft

World of Warcraft gir spilleren mange muligheter til å tilpasse rollefigurene.

Foto: AP Photo/Blizzard Entertainment, Inc / AP

– I dataspill er du med på å forme en verden. Du gjør valg og du har kontroll. Det er mye mer kreativt enn å lese en bok eller se på fjernsyn.

Lucy Prebble bruker mye tid på å skrive skuespill. Hun har blant annet skrevet skuespillene «Enron» og «The Sugar Syndrome». I tillegg er hun hektet på dataspill.

– Dataspill ligger mye nærmere å skrive enn å lese. Du kan forme rollefigurene som du vil, med dårlige tenner og bilringer og alt som følger med.

Det skriver hun i en artikkel i den britiske avisen The Observer. Prebble har sett seg lei av at folk rundt henne ser ned på dataspillere.

Lager film med dataspill

Andreas-Johann Ulvestad

Andreas-Johann Ulvestad tror flere vil godta dataspill i fremtiden.

Foto: Privat

Andreas-Johann Ulvestad er nestleder i organisasjonen med det slående navnet Kreativ aktiv norsk dataungdom (KANDU). Han er enig i at dataspill er vel så kreativt som bøker og fjernsynstitting.

– Dataspill kan være ganske så kreativt! Dataspill handler mye om lagspill, kommunikasjon og om å komme med nye strategier. Når vi spiller må vi snakke sammen for å finne gode løsninger. Det er i alle fall mye mer sosialt enn å passivt sitte og se på fjernsyn.

Han mener at dataspill er mye mer enn bare å sitte og skyte motstandere i en kunstig verden.

– Mange av oss som spiller bruker også dataspill til andre ting. For eksempel kan vi ta opp det man spiller og lage filmer ut av det.

– Unge foreldre gir bedre råd

I 2011 ble dataspillet Call of Duty anmeldt til politiet i Kristiansand, noe som ble møtt med hoderysting fra spillmiljøet. Ifølge Ulvestad har volden i dataspill lite å gjøre med vold i den virkelige verden.

– Det er ikke noe nytt at folk kobler dataspill til vold, men det er en ganske merkelig kobling. De som har kjennskap til dataspill vet hvor stor avstand det er fra eventyrverdenen i World of Warcraft til det å gå rundt og skyte på folk.

Svein Olaf Olsen

Svein Olaf Olsen anmeldte dataspillet Call of Duty til politiet i 2011.

Foto: Thomas Grønvold / NRK

Ulvestad mener at frykten mot dataspill i stor grad kommer fra mangel på kunnskap.

– Mange eldre er redde for dataspill siden de ikke har noe forhold til hvordan det er å spille moderne spill. Voksne er gjerne litt redde for det som er ulikt fra da de vokste opp.

Han mener allikevel at aksepten for dataspill vil øke etter hvert som dagens dataspillere blir foreldre.

– De som blir foreldre i dag vet hva dataspill går ut på. Disse foreldrene blir flinkere til å sette gode regler for barn, siden de selv vet hvordan det er å spille data, sier KANDU-nestlederen.

Se NRK Supers innslag om aldersgrense på dataspill.

Video SUPERNYTT Aldersgrense på dataspill

Sammenlignet med narkotika

Dataspill er tidligere blitt sammenlignet med narkotika, og det finnes behandlingsinstitusjoner for spillavhengige. Ifølge Ulvestad er ikke dataspill farligere enn det meste annet man finner i den moderne verden.

– Det er like viktig med moderasjon og balanse når man spiller som med alt annet. Ikke engang trening er sunt hvis man gjør det 10 timer hver dag.

Ulvestad og resten av KANDU arrangerer datatreffet The Gathering, hvor 5.200 mennesker tilbringer påskehelgen sammen i Vikingskipet på Hamar. Nestlederen er opptatt av at foreldre snakker med barn om dataspill, slik at de vet hva barna driver på med.

– De fleste som kommer på The Gathering er 16 år eller eldre, og de som er yngre må ha med et eget skjema fra foreldrene. På den måten tvinger vi foreldrene til å snakke med barna om hva de skal bruke påsken til.

Ifølge både Ulvestad og Prebble er god kommunikasjon mellom foreldre og barn det som skal til for at barna skal få en best mulig spillopplevelse. Det har Prebble hatt mange av, mener hun selv.

– I min barndoms dataspill spilte vi på tur, og den som endelig klarte å stoppe Lara Croft fra å hoppe inn i veggene i spillet fikk velfortjent respekt fra de voksne. Det er det sjeldent at barn får.

Hva tror du? Blir man mer kreativ av å spille dataspill?

Kulturstrøm

  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP
  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)