– Dataspill er mer kreativt enn bøker

Du har ingen grunn til å frykte at barna dine vokser opp med dataspill og potetgull. Dataspill er nemlig mer kreativt enn bøker, mener en britisk dramatiker.

World of Warcraft

World of Warcraft gir spilleren mange muligheter til å tilpasse rollefigurene.

Foto: AP Photo/Blizzard Entertainment, Inc / AP

– I dataspill er du med på å forme en verden. Du gjør valg og du har kontroll. Det er mye mer kreativt enn å lese en bok eller se på fjernsyn.

Lucy Prebble bruker mye tid på å skrive skuespill. Hun har blant annet skrevet skuespillene «Enron» og «The Sugar Syndrome». I tillegg er hun hektet på dataspill.

– Dataspill ligger mye nærmere å skrive enn å lese. Du kan forme rollefigurene som du vil, med dårlige tenner og bilringer og alt som følger med.

Det skriver hun i en artikkel i den britiske avisen The Observer. Prebble har sett seg lei av at folk rundt henne ser ned på dataspillere.

Lager film med dataspill

Andreas-Johann Ulvestad

Andreas-Johann Ulvestad tror flere vil godta dataspill i fremtiden.

Foto: Privat

Andreas-Johann Ulvestad er nestleder i organisasjonen med det slående navnet Kreativ aktiv norsk dataungdom (KANDU). Han er enig i at dataspill er vel så kreativt som bøker og fjernsynstitting.

– Dataspill kan være ganske så kreativt! Dataspill handler mye om lagspill, kommunikasjon og om å komme med nye strategier. Når vi spiller må vi snakke sammen for å finne gode løsninger. Det er i alle fall mye mer sosialt enn å passivt sitte og se på fjernsyn.

Han mener at dataspill er mye mer enn bare å sitte og skyte motstandere i en kunstig verden.

– Mange av oss som spiller bruker også dataspill til andre ting. For eksempel kan vi ta opp det man spiller og lage filmer ut av det.

– Unge foreldre gir bedre råd

I 2011 ble dataspillet Call of Duty anmeldt til politiet i Kristiansand, noe som ble møtt med hoderysting fra spillmiljøet. Ifølge Ulvestad har volden i dataspill lite å gjøre med vold i den virkelige verden.

– Det er ikke noe nytt at folk kobler dataspill til vold, men det er en ganske merkelig kobling. De som har kjennskap til dataspill vet hvor stor avstand det er fra eventyrverdenen i World of Warcraft til det å gå rundt og skyte på folk.

Svein Olaf Olsen

Svein Olaf Olsen anmeldte dataspillet Call of Duty til politiet i 2011.

Foto: Thomas Grønvold / NRK

Ulvestad mener at frykten mot dataspill i stor grad kommer fra mangel på kunnskap.

– Mange eldre er redde for dataspill siden de ikke har noe forhold til hvordan det er å spille moderne spill. Voksne er gjerne litt redde for det som er ulikt fra da de vokste opp.

Han mener allikevel at aksepten for dataspill vil øke etter hvert som dagens dataspillere blir foreldre.

– De som blir foreldre i dag vet hva dataspill går ut på. Disse foreldrene blir flinkere til å sette gode regler for barn, siden de selv vet hvordan det er å spille data, sier KANDU-nestlederen.

Se NRK Supers innslag om aldersgrense på dataspill.

Video SUPERNYTT Aldersgrense på dataspill

Sammenlignet med narkotika

Dataspill er tidligere blitt sammenlignet med narkotika, og det finnes behandlingsinstitusjoner for spillavhengige. Ifølge Ulvestad er ikke dataspill farligere enn det meste annet man finner i den moderne verden.

– Det er like viktig med moderasjon og balanse når man spiller som med alt annet. Ikke engang trening er sunt hvis man gjør det 10 timer hver dag.

Ulvestad og resten av KANDU arrangerer datatreffet The Gathering, hvor 5.200 mennesker tilbringer påskehelgen sammen i Vikingskipet på Hamar. Nestlederen er opptatt av at foreldre snakker med barn om dataspill, slik at de vet hva barna driver på med.

– De fleste som kommer på The Gathering er 16 år eller eldre, og de som er yngre må ha med et eget skjema fra foreldrene. På den måten tvinger vi foreldrene til å snakke med barna om hva de skal bruke påsken til.

Ifølge både Ulvestad og Prebble er god kommunikasjon mellom foreldre og barn det som skal til for at barna skal få en best mulig spillopplevelse. Det har Prebble hatt mange av, mener hun selv.

– I min barndoms dataspill spilte vi på tur, og den som endelig klarte å stoppe Lara Croft fra å hoppe inn i veggene i spillet fikk velfortjent respekt fra de voksne. Det er det sjeldent at barn får.

Hva tror du? Blir man mer kreativ av å spille dataspill?

Kulturstrøm

 • Banal, men nydelig popmusikk

  P3s musikkprodusent Ruben Gran anbefaler Taylor Swifts blodferske låt «Soon You’ll Get Better» i ukas musikkanbefalinger. Den amerikanske artisten slapp albumet «Lover» i dag. Det er hennes første på to år og har høstet gode kritikker fra blant annet Rolling Stone og Variety.

  FILE PHOTO: Taylor Swift performs at the iHeartRadio Wango Tango concert in Carson
  Foto: Mario Anzuoni / Reuters
 • Myhre skyver Nesbø ned frå toppen

  Linnéa Myhres fjerde roman «Meg, meg, meg» går rett inn på førsteplass på bestselgerlista for skjønnlitteratur. Jo Nesbøs «Kniv» rykker dermed ned på andreplass etter ti veker på toppen, melder Bok365. Les NRKs bokmelding av «Meg, meg, meg» her.

  Tiden Norsk Forlag åpner bokhøsten 2019.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Hardt og enkelt fra Vaular

  Det spørs om singelen blir en kioskvelter. Men til gjengjeld er dette en elegant drivende elektronisk beat med lekre detaljer hvorpå rapperen gjør det han gjør best. «To minutter» er en feit og ukomplisert raplåt. Det holder det, mener NRK P3s anmelder, og gir en femmer på terningen.

  Lars Vaular
  Foto: Sara Angelica Spilling