Hopp til innhold

Vil ikke forby voldelige dataspill

Norges to største dataspillarrangement kommer ikke til å forby voldelige dataspill etter at spillet Call of Duty ble politianmeldt

Simon Eriksen Valvik

Viktig at vi kan ha en debatt rundt dataspill og at det blir satt på dagsorden etter Utøya-tragedien, mener Simon Eriksen Valvik. Men han vil fortsatt tillate voldsspill på The Gathering som hvert år samler tusenvis av unge.

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

Pressetalsmann for dataspillarrangementene The Gathering og SørLanet, Simon Eriksen Valvik synes det er bra at diskusjonen rundt voldelige dataspill kommer opp igjen.

Men Valvik mener at det er uproblematisk å tillate unge å spille, selv om det har en veiledende aldersgrense på 18 år.

– Jeg mener det er absolutt forsvarlig å la ungdom spille Call of Duty. De ville spilt det uansett hjemme. Foreldre og ungdom signerer på en lapp og foreldrene er klar over at sånn type spill blir spilt her, sier Valvik.

Call of Duty er et av de mest populære på markedet og blant de mest spilte på disse arrangementene.

Vold som underholdning

Kristiansanderen Svein Olaf Olsen anmeldte i går det amerikanske dataspillet Call of Duty til politiet. Olsen, som har en datter som overlevde massakren på Utøya, ønsker å sette fokus på voldelige dataspill etter tragedien 22. juli.

I Call of Duty er en av scenene hentet fra en flyplass der den som spiller skal være terrorist.

– Grunnen til at jeg tar akkurat dette spillet er fordi dette har eventyrfigurer. Jeg har tatt utgangspunkt i en scene hvor en terrorist går inn undercover og dreper folk som står i kø på en flyplass og der gjelder det å drepe flest mulig, sa Olsen til NRK.no.

Dette er også et av de spillene organisasjonen Barnevakten advarer mot. Olsen vil med anmeldelsen sjekke ut lovverkets grenser for vold i dataspill, og få en større bevissthet rundt bruk av vold som underholdning.

– Spilles av millioner

Simon Eriksen Valvik mener at ut fra de undersøkelser som er gjennomført, kan ikke fagfolk trekke en klar konklusjon om at voldelige dataspill er skadelig for ungdom.

– Det finns undersøkelser som viser at slike spill kan være skadelig for ungdom, men det finns også undersøkelser som sier det ikke er det.

– Husk at mange millioner ungdommer spiller dataspill og av dem er det nok ikke mange som tar direkte skade av det, sier Valvik.

Niåringer spiller 18+ spill

Flere av dataspillene som inneholder mye vold har en aldersgrense på 18 år, men det er kun en anbefalt aldersgrense. Både på The Gathering og SørLanet er det hundrevis av deltakere under 18, og Valvik synes ikke det er problematisk.

– Vi vet at mange spiller dette spillet fra før og mange foreldre aksepterer det og synes det er helt greit. Det er en anbefalt aldersgrense – og det er ikke ulovlig å kjøpe spillet som har en anbefalt aldersgrense på 18 år.

Call og Duty er et av de mest populære spillene med 18 års aldersgrense. Også barn langt under aldersgrensen kan bruke timer på spillet.

I en undersøkelse fra Medietilsynet gjennomført i fjor, kommer fram at hele 30 prosent av de spurte mellom 9 og 12 år har spilt spill med aldersgrense 18+, og at foreldrene vet om det. For barn mellom 13 og 16 år har 57 prosent spilt 18+-spillene.

– Blir mer aggressive

– Det er mye vold i dataspill det er et faktum vi ikke kan skyve under en stol. Samtidig tror jeg med tanke på en del undersøkelser at de ikke tar skade av det, sier Simon Eriksen Valvik.

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk er uenig. Voldelige dataspill påvirker enkelte grupper ungdommer slik at de får mer aggressive holdninger og fantasier som kan utvikles til mer aggressive handlinger, sier hun.

– Det er personer som er fascinert av vold og kanskje mener at vold gir status i hverdagslivet. Ofte kan det være gutter som er knyttet til gjenger, sier Bjørnebekk.

The Gathering Vikingskipet

The Gathering har i 20 år samlet tusenvis av unge i Vikingskipet. Her taper påskesol og skiløypa for time etter time på nettet.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Siste nytt fra NRK Sørlandet

NRK Sørlandet
Spiller nå
Gaute Heivoll aktuell med ny diktsamling 00:42
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 00 0,58 kr
Dyrest kl. 19 0,66 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,2 kr 25 min.
  • Dusje 2,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,3 kr En vask
  • Varmeovn 0,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Aug 2022 – aug 2023
    + 9 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %