NRK Meny
Normal

Dansende politi tok til gatene

Forrige uke fikk ungdommene på Grünerløkka i Oslo se at politet kan mer enn å løpe etter skurker.

En politimann tok utfordringen og kastet seg med i en dansekonkurranse under Drug free zone i Kubaparken 27. august 2013. Fotograf: Sindre Leganger/NRK Radiodokumentaren

Tirsdag i forrige uke fikk Sindre Leganger seg en overraskelse da han på vei gjennom Kubaparken i Oslo fikk øye på en politimann litt utenom det vanlige.

– Jeg gikk forbi et arrangement der det var dansekonkurranse og gratis pølser. Plutselig dukket han her opp, han var helt rå, sier Leganger, som jobber i NRK Radiodokumentaren.

I likhet med flere av de andre tilskuerne dro han opp mobilen og filmet den dansende politimannen.

Ifølge Jens Christian Holm i bydel Grünerløkkas gateteam var dansekonkurransen en del av arrangementet «Drug free zone» på Kuba, som blant annet samarbeider med politiet og Uteseksjonen.

Det har ikke lyktes NRK.no å finne ut hvem den danseglade betjenten er, men Khawar Gomi Sadiq, som arrangerer dansekonkurransen, sier politiet har vært med i flere år.

– I fjor var det en politidame som var med, så jeg tenkte vi måtte ha med noen i år også. De var dessverre ute og kjørte da konkurransen begynte, men han kom innom for en gjesteopptreden, sier han til NRK.no.

Roser politiet

Sadiq mener det er viktig at ungdommene får et godt forhold til politiet i ung alder.

– Da vi var unge var det: «pass deg for hunder og politiet». Vi vil at ungdommer skal få et godt forhold til politiet. De er jo til for å hjelpe, sier Sadiq.

Han roser bydelspolitiet for deres arbeid med ungdommer.

– Politiet har blitt mye flinkere til å være på gulvet og snakke med ungdommene. De prater språket deres. Det setter vi stor pris på.

Flere danseglade

Det siste tiåret har all verdens talentkonkurranser fått «vanlige» folk til å synge og danse, imponere og skjemme seg ut foran TV-kameraene.

Etter hvert har stadig flere kjendiser og politikere tatt opp tråden, men hittil har det vært få uniformerte statsansatte å se på TV-scenen. Derfor kommer det kanskje overraskende på mange at også i politiet har de tilsynelatende blitt løsere i snippen de siste årene. Og takket være den mobilteknologiske utviklingen blir disse krumspringene delt med resten av verden.

En gruppe politimenn skapte ifølge BBC stor begeistring da de til de grader bød på seg selv under Notting Hill Carnival i London forrige uke:

Lurevideo gikk viral

Videoen av en dansende, svensk politimann i Malmö har på sin side blitt sett over to millioner ganger siden den ble lastet opp på Youtube for tre år siden. Klippet skapte stor oppstandelse og gikk som en farsott verden rundt. Riktig nok viste det seg etter hvert at politimannen ikke var politi, men del av et kunstprosjekt:

I USA heves det muligens ikke like mange øyenbryn over slike videoer. Et kjapt søk etter «dansende trafikkpoliti» gir et resultat på over 38 000 videoer på Youtube.