NRK Meny
Normal

Dagen før dagen

Dro fra et solfylt og sommerlig Trøndelag og landet på et regntungt og kaldt Flesland grytidlig tirsdag morgen

Randi Wenche Haugen

Randi Wenche Haugen er NRKs Festspillblogger.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Les mer fra Randis festspillblogg!

ALT OM FESTSPILLENE I BERGEN!

Liker å forberede meg godt til Festspillene og få lest over hele det fyldige programmet fra perm til perm. P2 skal jo på med festspillsending i morgen kl 15.30 etter den høytidelige åpningen.

Men hvor er festspillstemningen?

Tulipaner og kirsebærtrær er avblomstret, festplassen er tom. Ingen plakater eller vimpler forteller deg at Norges eldste og Nordens største festspill åpner her i morgen. Egentlig litt underlig når den har pågått i mange og femti år.

Det største og mest spektakulære som har skjedd her til nå, er at Bill Clinton kom ut av Hotell Norge og satte seg i bilen på vei til golfbanen. Jeg stod der sammen med ca 400 andre og ventet en ”evighet”. Men han kom til slutt, smilte, og TV2-journalisten som ropte høyest, fikk svar på sine tilmålte fem spørsmål.

Venter mange godbiter

Hvilke FORVENTNTINGER har jeg så til årets festspill?

Det er festspilldirektør Per Boye Hansens andre festspill, og det venter mange godbiter. Men i fjor var spenningen stor fordi programmet varslet et markant skifte fra forrige direktørs vektlegging av en asiatisk/canadisk/fransk akse med vekt på visuelle forestillinger. Boye Hansen dro fokus klart tilbake til musikken og skapte nye forventninger blant både presse og publikum. Samme kurs holdes i år, og sånn sett er spenningen mindre. NORDISK fokus settes i år på Danmarks komponist Bent Sørensen som få kjenner her på berget. Også jeg må strekke ørene etter nye toneganger, en utfordring jeg har bare godt av.

Boye Hansen strever med å bli regnet med i Europas festpill-liga. Det er foreløpig ikke så mange grunner for at utlendingene skal legge veien til Bergen , derfor får vi nordisk fokus som ingen andre bryr seg med. Men hans storsatsing på Richard Wagners opera-syklus ”RINGEN” i samareid med Riga-operaen gikk i vasken, så nå blir det resirkulert opera fra hans kontakter i Tyskland. Friskt og nytt for alle her hjemme, men altså lite å lokke europeerne med. Urpremierer av dramatikeren Jon Fosse derimot, det vekker interesse. Festspillene har sikret seg et nytt teaterstykke fire år på rad. Smart og kunstnerisk spennende.

Anbefaler unge talenter

Ellers er verdensnavnet og barytonsangeren Bryn Terfel årets store stjerne, men jeg vil anbefale alle å ta seg en tur til Trollhaugen og lytte til de unge musikerne som befolker serien i Troldsalen. Her kan man høre det neste ti-årets store stjerner i det de kommer over ”kanten” på den internasjonale arenaen. Navn som Hemsing-søstrene, Christian Ihle Hadland, og Den unge danske strykekvartett for ikke å glemme vinneren fra forrige EBU-konkurranse cellisten Andreas Brantelid. Han som snappet 1.prisen forran vår egen trompetist Tine Thing Helseth.

Jeg har faktisk hatt noen av mine aller sterkeste konsertopplevelser i denne salen med utsikt til Edvard Griegs vakre have gejnnom scenevinduene.