Hopp til innhold

Dagen før dagen

Dro fra et solfylt og sommerlig Trøndelag og landet på et regntungt og kaldt Flesland grytidlig tirsdag morgen

Randi Wenche Haugen

Randi Wenche Haugen er NRKs Festspillblogger.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Les mer fra Randis festspillblogg!

ALT OM FESTSPILLENE I BERGEN!

Liker å forberede meg godt til Festspillene og få lest over hele det fyldige programmet fra perm til perm. P2 skal jo på med festspillsending i morgen kl 15.30 etter den høytidelige åpningen.

Men hvor er festspillstemningen?

Tulipaner og kirsebærtrær er avblomstret, festplassen er tom. Ingen plakater eller vimpler forteller deg at Norges eldste og Nordens største festspill åpner her i morgen. Egentlig litt underlig når den har pågått i mange og femti år.

Det største og mest spektakulære som har skjedd her til nå, er at Bill Clinton kom ut av Hotell Norge og satte seg i bilen på vei til golfbanen. Jeg stod der sammen med ca 400 andre og ventet en ”evighet”. Men han kom til slutt, smilte, og TV2-journalisten som ropte høyest, fikk svar på sine tilmålte fem spørsmål.

Venter mange godbiter

Hvilke FORVENTNTINGER har jeg så til årets festspill?

Det er festspilldirektør Per Boye Hansens andre festspill, og det venter mange godbiter. Men i fjor var spenningen stor fordi programmet varslet et markant skifte fra forrige direktørs vektlegging av en asiatisk/canadisk/fransk akse med vekt på visuelle forestillinger. Boye Hansen dro fokus klart tilbake til musikken og skapte nye forventninger blant både presse og publikum. Samme kurs holdes i år, og sånn sett er spenningen mindre. NORDISK fokus settes i år på Danmarks komponist Bent Sørensen som få kjenner her på berget. Også jeg må strekke ørene etter nye toneganger, en utfordring jeg har bare godt av.

Boye Hansen strever med å bli regnet med i Europas festpill-liga. Det er foreløpig ikke så mange grunner for at utlendingene skal legge veien til Bergen , derfor får vi nordisk fokus som ingen andre bryr seg med. Men hans storsatsing på Richard Wagners opera-syklus ”RINGEN” i samareid med Riga-operaen gikk i vasken, så nå blir det resirkulert opera fra hans kontakter i Tyskland. Friskt og nytt for alle her hjemme, men altså lite å lokke europeerne med. Urpremierer av dramatikeren Jon Fosse derimot, det vekker interesse. Festspillene har sikret seg et nytt teaterstykke fire år på rad. Smart og kunstnerisk spennende.

Anbefaler unge talenter

Ellers er verdensnavnet og barytonsangeren Bryn Terfel årets store stjerne, men jeg vil anbefale alle å ta seg en tur til Trollhaugen og lytte til de unge musikerne som befolker serien i Troldsalen. Her kan man høre det neste ti-årets store stjerner i det de kommer over ”kanten” på den internasjonale arenaen. Navn som Hemsing-søstrene, Christian Ihle Hadland, og Den unge danske strykekvartett for ikke å glemme vinneren fra forrige EBU-konkurranse cellisten Andreas Brantelid. Han som snappet 1.prisen forran vår egen trompetist Tine Thing Helseth.

Jeg har faktisk hatt noen av mine aller sterkeste konsertopplevelser i denne salen med utsikt til Edvard Griegs vakre have gejnnom scenevinduene. 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.