NRK Meny
Normal

Dag Otto Lauritzen

Dag Otto Lauritzen var gjest i Stjerneklart 6. september.

Dag Otto Lauritzen

Dag Otto Lauritzen

Foto: NRK

Dag Otto Lauritzen ble født den 12. september 1956 i Grimstad som sønn av lærer Rolf Lauritzen og hans kone Marie. Han vokste opp i Grimstad sammen med foreldrene og 3 yngre søstre. Han gikk på Betel og Vik barneskole, på Fjære ungdomsskole og på Handelsskolen i Arendal.

I forbindelse med førstegangstjenesten fikk han opplæring som fallskjermjeger og gikk deretter på Politiskolen i Oslo der han var ferdig utdannet i 1979.

Fallskjermulykke gjorde han til syklist

Året etter deltok han i repetisjonsøvelse og hoppet ut i fallskjerm over Finnmarksvidda. Han skadet det ene beinet så kraftig at han nesten mistet det. Under rekonvalesensen brukte han sykling for å trene opp beinet igjen, og han oppdaget at han hadde et iboende talent for sykling og meldte seg inn i Kristiansands Cycleklubb i 1981.

I 1983 skiftet han klubb til Glåmdal SK og ble nordisk mester i landeveisritt to år på rad, samt norsk mester i lagtempo i 1983 og norsk mester i landeveisritt i 1984. I OL i Los Angeles det året syklet han inn til bronsemedalje i landeveisrittet etter å ha spurtbeseiret landsmannen Morten Sæther.

Etappeseier i Tour de France

I 1985 ble han profesjonell i klubben Peugeot-Shell-Michelin, og året etter deltok han for første gang i Tour de France. I 1987 gikk han over til 7-Eleven-laget og vant som første nordmann en etappe i Pyrenéene på Franrikes nasjonaldag. Han vant også et etapperitt sammenlagt i Tyskland, Rund um den Henninger Turm, samt Redland Bicycle Classic.

I 1989 vant han det amerikanske etapperittet Tour de Trump og ble nr. 3 i Flandern rundt, og i 1993 vant han en etappe i Spania rundt og fikk 7.plass i fellesstartrittet i VM i Oslo.

Etter VM i Oslo arrangerte lokale krefter et showritt i Grimstad med 15.000 tilskuere til stede. Overskuddet etter arrangementet ble satt i et fond som bærer Dag Otto Lauritzens navn og som deles ut til unge sykkeltalenter i Aust-Agder. Den første som fikk dette Dag Otto-stipendet vat for øvrig Thor Hushovd.

Stiftet MOT

Under VM på ski i Trondheim i 1997 var han med på å stifte den holdningsskapende organisasjonen MOT sammen med Johann Olav Koss, Atle Vårvik og Rune Bratseth. Han sitter fortsatt i styret for MOT.

Dag Otto Lauritzen er en hyppig benyttet foredragsholder og har gitt ut til sammen tre bøker om sykkel og trening generelt. Han var ambassadør for arbeidet med å få OL til Tromsø i 2018.

Mesternes mester

I fjor vant han den første Mesternes mester-konkurransen på NRK TV da han slo vektløfteren Stian Grimseth i finalen. I vår laget han TV-serien ”På hjul med Dag Otto” sammen med Kristian Ødegaard på TV2.

Han bor i Grimstad sammen med kona Ellen som han har vært gift med i 27 år, og som han har barna Line på 25 og Stian på 22 år sammen med.

Flere kulturnyheter