Hopp til innhold

Skoklassiker får ny design etter 98 år

En av verdens mest ikoniske sko får en overhaling, for første gang siden debuten i 1917. Kan du se forskjellen?

Chuck Taylor All-Stars
Foto: Ap

Den har vært brukt av olympiske atleter, amerikanske soldater, punkere og hipstere i snart 100 år.

Nå har Converse-selskapet gitt skoklassikeren Chuck Taylor All Star sin første designoverhaling, skriver AP.

Vil bedre komforten

Skoen har i snart 100 år hatt mer eller mindre samme tynne, flate såle og så godt som ingen ankelstøtte. Ifølge selskapet er bedre komfort hovedmålet med oppdateringen.

Med oppdateringen får den enkle tøyskoen mer slitesterkt lerretsstoff, bedre støtdemping i sålen og foret hæl. «Chuck II» blir også litt høyere.

Den lett gjenkjennelige gummituppen blir værende som før.

Oppkalt etter basketspillende skoselger

Chuck Taylor All Star, som den populære lerretsskoen egentlig heter, ble først lansert som All-Stars i 1917, og var ment for profesjonelle basketspillere.

Basketspilleren og skoselgeren Chuck Taylor gjorde enkelte små forbedringer på skoen på 1920-tallet, og fikk sitt navn på modellen.

Gjennom skoens 100 år lange historie har den gått fra å være treningssko til å bli omfavnet av en rekke subkulturer som 1970-tallets punkere og 90-tallets grungerockere.

Den klassiske, svarte modellen med hvit tupp og hvite lisser ble imidlertid først introdusert etter andre verdenskrig.

Kulturstrøm

 • Også Nederland sier nei til TikTok

  Nederlandske embetsmenn vil snart ikke lenger få bruke den kinesiskeide appen TikTok på jobbtelefonene sine. Det opplyste det nederlandske innenriksdepartementet tirsdag, etter lignende avgjørelser fra andre europeiske land, deriblant Norge.

  TikTok
 • Justisdepartementet fraråder TikTok på tjenestetelefoner

  Justis- og beredskapsdepartementet fraråder Tiktok og Telegram på tjenestetelefoner i departementene etter en vurdering fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

  – Jeg støtter NSMs vurdering. Derfor kommer Justis- og beredskapsdepartementet i dag til å sende brev til alle departementer der vi fraråder å ha Tiktok og Telegram på tjenesteenheter. Dersom det er tjenstlig behov for å ha disse appene, bør det være på en egen enhet som ikke er tilknyttet virksomhetens digitale systemer, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp), i en pressemelding.

  Hun mottok NSMs vurdering mandag.

  Tiktok er kinesisk-eid. Meldingstjenesten Telegram var opprinnelig russisk, men har nå sitt hovedkontor i Dubai.

  TikTok
  Foto: LOIC VENANCE / AFP