Skoklassiker får ny design etter 98 år

En av verdens mest ikoniske sko får en overhaling, for første gang siden debuten i 1917. Kan du se forskjellen?

Chuck Taylor All-Stars
Foto: Ap

Den har vært brukt av olympiske atleter, amerikanske soldater, punkere og hipstere i snart 100 år.

Nå har Converse-selskapet gitt skoklassikeren Chuck Taylor All Star sin første designoverhaling, skriver AP.

Vil bedre komforten

Skoen har i snart 100 år hatt mer eller mindre samme tynne, flate såle og så godt som ingen ankelstøtte. Ifølge selskapet er bedre komfort hovedmålet med oppdateringen.

Med oppdateringen får den enkle tøyskoen mer slitesterkt lerretsstoff, bedre støtdemping i sålen og foret hæl. «Chuck II» blir også litt høyere.

Den lett gjenkjennelige gummituppen blir værende som før.

Oppkalt etter basketspillende skoselger

Chuck Taylor All Star, som den populære lerretsskoen egentlig heter, ble først lansert som All-Stars i 1917, og var ment for profesjonelle basketspillere.

Basketspilleren og skoselgeren Chuck Taylor gjorde enkelte små forbedringer på skoen på 1920-tallet, og fikk sitt navn på modellen.

Gjennom skoens 100 år lange historie har den gått fra å være treningssko til å bli omfavnet av en rekke subkulturer som 1970-tallets punkere og 90-tallets grungerockere.

Den klassiske, svarte modellen med hvit tupp og hvite lisser ble imidlertid først introdusert etter andre verdenskrig.

Kulturstrøm

 • Knausgård inspirert av «Twin Peaks»

  Karl Ove Knausgård er i Norge for å promotere sine nye roman «Ulvene fra evighetens skog». – Jeg er nok inspirert av Twin Peaks. Jeg har ikke tenkt på det før, men den gjorde et utrolig inntrykk på meg. Der var det noe mystisk som hendte i et realistisk univers, sier han til NRK.

 • Humørfylt og bloddryppende grøss

  Den nye tv-serien om skrekkdukken «Chucky» dukker opp på C More og TV 2 Play fra 31. oktober. Sigurd Vik i Filmpolitiet har sett de tre første episodene og synes «Chucky» fungerer godt i serieform. Terningkast 4.

  Brad Dourif sprudler som den snerrende stemmen til den velkjente seriemorderdukken Chucky. Denne gangen er det 14 år gamle retrokunstneren Jake Wheeler (Zackary Arthur) som er så uheldig å bli Chuckys nye bestevenn.
  Foto: C More
 • Solistprisen til Amalie Stalheim

  Cellist Amalie Stalheim (28) er vinnar av Den norske solistpris 2021.

  – Stalheim er midt inne i ein rakettkarriere som vekkjer oppsikt i Norden og internasjonalt. Amalie Stalheim har eit uvanlig breitt og interessant repertoar, der rykande ferske cellokonsertar og standardrepertoaret inngår like naturleg, seier Peter Herresthal, styreleiar i Den norske solistpris.

  Prisen består av 100 000 kroner, og dessutan to prestisjefylte konsertoppdrag: Eigen konsert under Festspillene i Bergen 2022 og eit solistoppdrag saman med Bergen Filharmoniske Orkester 18. november i år. Konserten vert sendt i Hovedscenen på NRK2. I tillegg til Stalheim var fløytist Ingrid Søfteland Neset og fiolinist Miriam Helms Ålien nominerte til solistprisen.