Krokete tær? Slike sandaler kan ha skylden

Fotterapeuter advarer mot at flip-flop-sandaler kan gi fotskader. Heldigvis er det noe du kan gjøre med plagene.

Sandaler

Flip-flops kommer i mange varianter, til store og små. Du må ofte krumme tærne for å holde slike sandaler på plass. Illustrasjonsfoto.

Foto: Maria Elsness

Flip-flopper er mye brukt om sommeren, men går du mye med dette fottøyet, kan det tære på føttene og tærne dine.

– Det er lett for at du griper om stroppen på sandalene med tærne. Dette gjør at senene trekker seg sammen, og kan gi krokete tær i lengden, sier statsautorisert fotterapeut Ulla Denhild, til den danske avisen Politiken.

Hun forteller også at det er mange av «flip-floppene» som er så tynne i sålen, at når du setter ned foten, gir det et støt opp gjennom foten, videre gjennom beinet, hoften og helt opp i ryggen.

Henriette Aanesen, fot og bedriftsterapeut

– Det er mange som har fotproblemer uten at de vet det, sier Henriette Aanesen, fot og bedriftsterapeut ved AktivFot i Drammen.

Foto: Heidi Grindheim

Henriette Aanesen, fot- og bedriftsterapeut med spesialisering innen sko, helse, muskel- og skjelettlidelser, bekrefter at det kan være et problem.

– Slike sandaler er egentlig badesko, og kan gi feilbelastning i fot, hofte og rygg. Har du gått mye på asfalt med slike sandaler i sommer, har du kanskje merket at musklene i leggene er blitt veldig spente, og at du har fått leggkramper, sier hun til NRK.no.

– Laget kun for strandbruk

Havaianas er et av flip-flopp-merkene som selges i Norge, og de populære sandalene importeres av Head Norge A/S.

– Sandalene er ikke laget for at de skal være ortopedisk riktige, men dette er en sko som skal være behagelig på stranden, sier Reidar Hartmann, salgsdirektør i Head Norge A/S, til NRK.no.

– Det er likevel mange som velger å bruke sandalene utover strandbruk, men det skal mange måneders bruk før noen vil merke problemer med føttene, sier Hartmann videre.

Fotproblemer uten å vite det

Krokete tær er ett av mange problemer som sandaler og annet fottøy kan gi deg. Noen ganger er ikke plagene like synlige.

– Du kan ha problemer med føttene uten å vite det, og det ser jeg ofte, sier Henriette Aanesen.

– Pasienter kommer for eksempel med smerter i kneet, og er ikke klar over at det kan relateres til svakhet i føttene som tverrplattfot, hammertær, og plattfot, sier hun.

Disse fotproblemene kan være utløst allerede i ungdomsårene. En undersøkelse gjort blant utvalgte, norske ungdommer, viser nemlig at 70 prosent av ungdommer mellom 15 og 16 har et eller flere fotproblemer.

Trenger ikke operasjon

Mange tror at operasjon er eneste utvei når det gjelder fotproblemer som hammertå, feilstilt stortå og nerver i klem. Heldigvis er ikke løsningen på problemet nødvendigvis så dramatisk.

– I de aller fleste tilfellene holder det med opptrening av føttene, tilpasning av sko og å trene bevegelser på riktig måte, sier Aanesen.

Hun legger til at for å få til dette, må man smøre seg med god tålmodighet for dette er ikke gjort over natten.

Les også: Slike sko kan gi deg "hammertå"

Velg riktig sko

Flip-flop-sandaler er ikke de eneste skotypene som kan gi plager. Mange får helsmerter, problemer med akilles, låsninger i fotens ledd ved valg av feil sko. Det låser hele bevegelsen i kroppen, og er viktig å få gjort noe med, ifølge fot- og bedriftsterapeuten.

– Det er skoen som former bevegelsen vår, ikke vi som former skoen, og derfor er det viktig å velge riktig sko, sier fotterapeuten Henriette Aanesen. Hun kommer med følgende råd:

Bananformet såle

En slik såle kan gi låsninger i foten, hæl og akillesproblemer, ifølge fot og bedriftsterapeut Henriette Aanesen.

Foto: Terje Haugaa
  • Unngå «bananformet» sko.

– Se under skoen, og velg skoene som er rettest mulig. Det er viktig for å unngå at skjelettet i foten, kneet og hoften får en feilproporsjonering.

  • Velg en sko som er stiv i forfot

Dette er viktig slik at knoklene i forfoten ikke får feilproporsjonering. Pass på at du kan gå på tå med dem.

  • Kjøp en sko som sitter godt rundt hele foten

Dersom du har en fot som er lenger enn den andre, er det viktig å velge skoen som passer best til den lengste foten. Mange kjøper sko som er for trange. Da må du krumme dem, og det skaper problemer.

Les også: Slik velger du riktige joggesko

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)