Hopp til innhold

CIA fjernet tortur i Osama-film

Skaperne bak «Zero Dark Thirty», filmen om jakten på Osama bin Laden, måtte fjerne torturscener etter krav fra CIA.

Jessica Chastain i "Zero Dark Thirty"

Flere scener i Zero Dark Thirty ble endret i samarbeid med CIA. Blant annet åpningsscenen med Jessica Chastain.

Foto: Jonathan Olley / Ap

Den Oscar-belønnede filmen «Zero Dark Thirty» tar for seg jakten som førte til at amerikanske CIA-soldater fant og drepte Osama bin Laden.

Filmen har vært mye omdiskutert, og blant annet det amerikanske forsvarsdepartementet var på banen for å etterforske om filmskaperne hadde fått tak i for mye sensitiv informasjon om bin Ladens død.

Dette avkreftet Det hvite hus i fjor, men nye dokumenter kan nå bekrefte at etterretningstjenesten CIA var med i prosessen. Det er nettstedet Gawker som har fått tak i dokumentene der det står at filmskapere Bigelow og Mark Boal var i samtaler med CIA for å bli enige om hvordan byrået skulle framstilles i filmen.

– Fra byråets side var formålet med disse samtalene å bidra til at byrået ble fremstilt på en så hensiktsmessig måte som mulig, står det i dokumentet.

Endret omdiskutert torturscene

I notatet avsløres det at byrået blant annet ba filmskaperne om å fjerne to torturscener. Åpningsscenen i filmen har vært kritisert, da den viser bruk av den omdiskuterte torturmetoden «waterboarding».

I utgangspunktet var scenen annerledes, før CIA fikk en finger med i spillet. I den opprinnelige scenen var det Jessica Chastains rollefigur Maya som avhørte en fange og tok i bruk torturmetoder. Den endelige versjonen viser heller at hun bare observerer avhøret, men fangen blir fortsatt utsatt for waterboarding.

I en annen scene ble det brukt hunder, men da protesterte CIA fordi de mener at slike metoder ikke blir brukt av byrået. Scenen ble dermed fjernet av Boal.

CIA påpekte ytterligere en ting. De ønsket å fjerne en scene der CIA-soldater er på fest. De drikker og skåler, og skyter med et AK-47 automatvåpen i lufta for å feire.

– Vi sa at å bryte loven på denne måten ved å blande drikking og skytevåpen ikke har rot i virkeligheten, og insisterte på at scenen ble fjernet fra filmen, står det i dokumentet.

– Filmskaperne har siste ord

Til Gawker forteller manusforfatter Mark Boal at de fulgte en del av CIAs ønsker for å skjule involvertes identitet og detaljer fra operasjonen.

– Men det er til syvende og sist opp til filmskaperne, som i all kunst og publisert materiale, og ta den siste avgjørelsen, sier han.

Filmen var tidligere i vinter under etterforskning av en komité bestående av senatorer som ville fastslå om «hvorvidt CIA-agenter var ansvarlige for de kraftige skildringene.» som var i filmen.

Det klassifiserte dokumentet viser at det var i CIAs interesse å unngå at de voldsomme avhørsmetodene ble skildret på film, og etterforskningen ble derfor stanset i februar.

Obama kritisert

Det har vært mye turbulens underveis i prosessen, og i fjor ble også president Barack Obama og administrasjonen hans anklaget for sikkerhetsbrist i forbindelse med filmskapernes research.

Kongressmedlem Larry King mente Bigelow og Boal hadde fått et «skremmende tett og potensielt farlig samarbeid med folk i Obamas administrasjon.»

Da ville ikke CIA si noe om lekkede dokumenter, og en talskvinne for byrået sa at de ikke hadde gjort noe utenom standard prosedyrer.

– CIA er åpne om vårt samarbeid med filmskaperne, skuespillere og andre i underholdningsindustrien. Vårt mål er at CIA-agenter og situasjoner i film skal bli portrettert så virkelighetstro som mulig, men nasjonal sikkerhet kommer alltid først, sa hun da.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober