Hopp til innhold

Christiania

Fire utålmodige etterforskere løser uoppklarte saker i Radioteatrets nye krimserie.

Christiania
Foto: Fredrik Arff Fredrik Gulseth / NRK

Etterforskerne jobber fra husbåten Christiania i Bjørvika med fiffen og Operaen som nærmeste nabo, og samfunnets mindre heldige rett rundt hjørnet. Alle har et sterkt sosialt engasjement, og går etter saker der avsløringer av makt og overgrep er en viktig pådriver.

- Vi ønsket oss krim som tok opp samfunnsaktuelle saker, gjerne knyttet til gamle saker som ble varme igjen på grunn av nye aktuelle saker, forteller regissør Else Barratt-Due.

Utviklet i Edinburgh
Arbeidet med Christiania startet allerede høsten 2010. Da var Radioteatrets krimgruppe på litteraturfestivalen i Edinburgh hvor ideen om et etterforskningsteam som skulle ha sitt hovedkvarter på en husbåt, dukket opp.

Else Barratt-Due

Regissør Else Barrat-Due og resten av teamet fikk ideen til Christiania i Skottland.

Foto: NRK / NRK

- Målet var å skape aktuell krim med base i Oslo. Navnet Christiania viser til dette, men også at det handler om gamle saker, altså et eldre Christiania. Dessuten valgte vi å la husbåten de holder til i ha navnet MS Christiania, sier Barratt-Due.

Husbåtgjengen

- Vi drodlet fram fire hovedkarakterer, som alle er utålmodige og ønsker å skape fortgang i oppklaring av saker som bare blir liggende, sier Barrat-Due.

Etterforskningsteamet består av Nora Kristoffersen, 41 år og tidligere etterforsker i politiet, nå leder for Husbåtgjengen. Edward Arnfeldt, 39 år og sosionom , Sonja Babita Kumar, 28 år og tidligere journalist og Pål Edison, 23 år, selvlært data-ekspert. Sammen avdekker de samfunnsstøttenes mørke sider.

Brann
I første episode blir en ung pike blir funnet død og avkledd i brannruinene etter at Driftsbygningen «Koksen» i Oslo brenner. Er det nok en påsatt brann eller forsikringssvindel? En mann blir sett løpende fra stedet. Han blir tatt og dømt.

Tretten år senere tar Nora Kristoffersen og teamet hennes saken opp igjen. Etterforskningen fører dem langt inn i frimurerlosjens irrganger.

Serien består av fire avsluttende bolker med til sammen åtte episoder. Hver bolk er knyttet opp til en av de fire hovedkarakterene.

- Alle de fire historiene henger også sammen i den forstand at historien mellom de fire etterforskerne utvikler seg og forandrer seg, noe som igjen gir både nye muligheter og begrensninger for samarbeidet, forteller regissør Barratt-Due.

Hver bolk er skrevet av en forfatter. Jesper Halle har skrevet første bolk, Uskyldig dømt. Andre bolk, Dobbeltspill, er skrevet av Vegard Steiro Amundsen, tredje bolk Mørklagt fortid er ved Gjermund S. Eriksen og siste bolk, Brutte løfter, står Birgitte Bratseth bak.

Etterforskningsteamet:
Nora Kristoffersen: Laila Goody
Edward Arnfeldt: Espen Reboli Bjerke
Sonja Babita Kumar: Polly Lahr
Pål Edison: Jan Martin Johnsen
Stemmen: Nils Ole Oftebro

Andre medvirkende:
Emil Samuelsen Per Schaanning
Georg Timman Jan Grønli
Vidar Wold Lasse Lindtner
Krister Danielsson Axel Aubert
Fred Bugge Fredriksen Håvard Bakke
Per Hovland Per Egil Aske
Marie Bugge Fredriksen Unn Vibeke Hol
Erik Arnfeldt Kai Remlov
Kim Bugge Fredriksen Erik Hivju

Produksjon:
Dramaturg: Gunhild Nymoen
Komponist: Martin Horntveth
Produsent: Mette Sapiraa
Produksjonsleder: Evy Finholt
Lyddesign: Hilde Rolfsnes
Regi: Else Barratt-Due

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters