Hopp til innhold

Christian Ringnes sine hotellplaner i Svolvær skaper debatt

Hotellet blir lavere enn hva eiendomsinvestoren opprinnelig ønsket, men 12 etasjer er fortsatt for høyt for mange i naturskjønne Lofoten.

Christian Ringnes

Christian Ringnes sier at hotellet han planlegger i Svolvær skal bli et smykke, ikke en ødeleggelse.

Foto: Eirik Pessl-Kleiven / NRK

I 2017 ble det kjent at Christian Ringnes og hans selskap Eiendomsspar AS hadde begynt å legge hotellplaner på Svolvær. Lofot-byen strekker seg fra havgapet til fjelltopper som Svolværgeita.

Illustrasjonen Ringnes viser frem viser et høyhus mellom to lavere bygg. På toppen av det høyeste huset hadde de planlagt en bølget konstruksjon. Dette må de gjøre om på nå.

Vågan kommune har vedtatt en byplan, som tillater at Ringnes bygger inntil 12 etasjer, men opprinnelig sendte eiendomsinvestoren inn plan på 14 etasjer, ifølge Finansavisen.

Skisse av Ringnes-hotell i Svolvær

Skissene av hotellet Christian Ringnes ønsker å bygge i Svolvær. Den bølgete konstruksjonen på taket må gjøres om.

Blant innbyggerne NRK møtte i Svolvær mente flere at hotellet blir for høyt.

– Noe skyskraper nede ved kaipromenaden, det er ikke helt min stil, sa Mariann Heimlund.

– Når du går på den andre siden, på Svinøya, og ser på bebyggelsen som skal bli, hvor mange etasjer blir det? Så det blir over fjellene, det tar seg ikke ut, mener Aksel Sundklakk.

– Kan alltid bygge lavt og kjedelig

Magnus Struckmeyer, politiker for Miljøpartiet De Grønne, er kritisk til at kommunen starter å tillate høyere bebyggelse ved kaia.

– Så ligger dette i et område, etablert kaiområde, hvor det blir bygd 6–7 etasjer. Nå blir det lagt opp til å bygge 10–12 etasjer, hvilket som er langt over hva ser for oss er akseptabelt i dette området, sier han.

– Dette er den byplanen vi har nå, og så skal vi ha en ny byplan om ti år. Da vil vi ha den byggehøyden i den bydelen og det vil da være naturlig for mange å tenke at man skal ha en byggehøyde på samme høyde, legger han til.

Fra kaia mot tomten Ringnes planlegger hotell på i Svolvær.

Slik er utsikten fra havkanten mot fjellene i Svolvær. Bak de fremste bygningene ønsker Ringnes å bygge sitt hotell.

Foto: NRK

Ringnes slår fast at hotellet skal bli «et smykke, ikke en ødeleggelse», og tror at byen i Nord tåler ett høyhus til. Han mener også at det er et ønske fra innbyggerne om å gjøre noe fint på tomten han planlegger å bygge hotell på.

– Hadde det vært mulig å gjøre noe fint på denne tomten uten å bygge så høyt?

– Jeg tror at du kan alltid bygge lavt og kjedelig. Jeg tror dette er en unik sjanse til å lage et landemerke i Svolvær som man vil bli veldig stolt av, svarer han.

Tror ikke noe menneskeskapt kan overdøve fjellene

– Hotellet er høyt. Det er like høyt som Thon-hotellet, men det står parkert lavere, svarer ordfører i Vågan Frank Johnsen (Sp).

Dermed vil hotellet til Ringnes se høyere ut fra havkanten enn det Thon-hotellet gjør, forklarer han. Likevel er han positiv til utbyggingen.

– Jeg syns hotellet ser pent ut, og jeg tror skal kanskje ikke bruke ordet berikelse, men jeg tror det blir et element i byen som vi trenger, legger han til.

Johnsen sier at det var en del diskusjon rundt hotellet i forkant av byplan-vedtaket.

– Men etter at vi har gjort vedtaket så har det vært ganske stille. Man får kanskje noen stikkere fra noen, men utover det så opplever jeg ikke noe ramaskrik, sier ordføreren.

Ringnes selv sier han kjenner igjen noen av argumentene fra da han bygde skulpturparken i Ekebergparken. Da mente også mange at skulpturene ville overdøve skogen, sier han.

– Jeg tror hvis du går opp der nå så ser du at skogen er høy, og jeg kan forsikre at fjellene i Svolvær er meget høye. Så jeg tror ikke det er noe menneskeskapt nede i byen som kan overdøve dem, takk og pris, sier han.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters