Hopp til innhold

Chet spiller ikke her

Thorbjørn Harr begeistret både anmeldere og publikum med «Chet spiller ikke her». Vi inviterte Harr i studio sammen med noen av Norges beste jazzmusikere, for å lage en versjon for Radioteateret.

Thorbjørn Harr i studio
Foto: Bård Skar / NRK

«Chet spiller ikke her» er skrevet av Lars Saabye Christensen og ble opprinnelig satt opp på Torshov-teatret i Oslo. Suksessen var så stor at det ble flyttet til Nationaltheatret, der det fortsatte å trekke fulle hus.

Jakten på tonen

Stykket handler ikke om Chet Baker, en av tidenes største jazz-trompetister, med en sårhet i klangen du ikke glemmer så lett når du først har hørt den.

Derimot handler det om Daniel.

Helt siden han som 13-åring hørte Chet Baker på radio har han hatt ett eneste mål i livet:

Å nå den tonen som er så rein at ingen vet hvor den kommer fra, det øyeblikket når sjelen faller på plass, de få sekundene av lykke.

35 år senere ser han tilbake, og lurer på om det var verdt det.

Lars Saabye Christensen og Thorbjørn Harr

Lars Saabye Christensen og Thorbjørn Harr på leseprøve i Skuespillerfoajeen i Radiohuset.

Foto: Antonia Pambou / NRK

Prisnominasjoner

Idéen til «Chet spiller ikke her» kom fra Thorbjørn Harr, og han regisserte selv oppsettingen. Han er nominert til Kritikerprisen for rollen som Daniel. For manuset ble Lars Saabye Christensen nominert til årets Ibsen-pris..

Denne versjonen av «Chet spiller ikke her» er bearbeidet for radio av Thorbjørn Harr, Arne Barca, Steinar Berthelsen og Helge Andersen.

Sjela er den samme

Regissør Steinar Berthelsen er klar på at stykket vil oppleves som annerledes i forhold til sceneversjonen.

- Vi måtte lage vår radioversjon og har tetta og korta ned teksten. Den store forskjellen fra scenen er at Thorbjørn ikke har publikum tilstede i et rom, som han kan snakke til og med. Han må snakke mer dempet, nærere, én til én, via mikrofonen i studio, forklarer Berthelsen.

Musikkbruken er også annerledes. Radioformatet gjør at man ikke kan spille hele låter, som på scenen. Nå er musikkstrekkene nøye redigert inn i et helhetlig lydbilde.

Og mens skuespilleren sto alene da han spilte stykket på teatret, er flere kommet til nå:

- Vi valgte å gjøre resepsjonisten, faren, Anne og prisutdeler til roller som blir spilt av Bjørn Sundquist, Jan Grønli, Ine Finholt Jansen og Anders Mordal. Men sjela er den samme, håper vi, sier Berthelsen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober