Hopp til innhold

Cameron: Overgrepsanklagene sjokkerer hele landet

Påtalemyndigheten droppet å forfølge overgrepsanklagene mot Jimmy Savile i 2009. Nå har den britiske statsministeren bedt riksadvokaten om å gjenoppta saken mot TV-stjernen.

James Cameron/Jimmy Savile

Overgrepsskandalen som rammer BBC er blitt tema for britiske myndigheter. Statsminister Cameron fortalte onsdag at riksadvokaten nå skal se på saken igjen.

Foto: Afp/NTB Scanpix

Den britiske riksadvokaten vil gjennomgå den originale politianmeldelsen av den pedofilianklagede BBC-stjernen Jimmy Savile.

Det sa statsminister David Cameron da han fikk spørsmål om hvorfor Savile ikke ble etterforsket under statsministerens spørretime onsdag formiddag, skriver The Guardian.

– Anklagene om det som skal ha skjedd er fullstendig frastøtende, og sjokkerer hele landet. Nå må vi få svar på en rekke alvorlige spørsmål, ikke minst fra statlige institusjoner som BBC, sa David Cameron.

Savile var en av Storbritannias mest elskede TV-personligheter som programleder i BBCs «Top of the Pops».

I etterkant har imidlertid anklager om seksuelle overgrep mot barn ødelagt renommeet hans, og fredag sa Scotland Yard at så mye som 200 personer kan ha blitt seksuelt misbrukt av TV-stjernen.

BBC er nå under lupen etter anklager om at kringkasteren har dekket over TV-stjernens handlinger. I dag ble skandalesaken også tema for statsminister David Cameron.

Les også: – Det var en pedofiliring i BBC

Rådet politiet til ikke å se på saken

Cameron fortalte at riksadvokat Keir Starmer vil undersøke hvorfor overgrepsanklagene mot Savile ble henlagt da påtalemyndigheten fikk saken i fanget i 2009.

Påtalemyndigheten skal på dette tidspunktet ha rådet politiet til ikke å se videre på anklagene, på grunn av manglende bevis i saken. Jimmy Savile var fremdeles i live på dette tidspunktet.

Nå skal saken altså gjennomgås på nytt.

– Først og fremst er spørsmålet hvordan Savile kunne slippe unna med dette over så lang tid. Det aller viktigste er at politietterforskningen får ubegrensede ressurser og mulighet til å arbeide videre med saken. Jeg utelukker ikke flere tiltak, sa Cameron til de andre parlamentsmedlemmene under dagens spørretime.

Les også: BBC innrømmer svekket troverdighet

George Entwistle

BBC-sjef George Entwistle har måtte forklare seg i Underhuset om BBC påståtte forsøk på å dekke over Savile-saken.

Foto: OLIVIA HARRIS / Reuters

Krise i BBC

De grove anklagene mot Savile, og BBCs påståtte forsøk på å dekke over de mange overgrepene, er en av de største skandalene i statskringkastingens 85-årige historie.

5, 1 millioner briter så mandagens program «Panorama» om BBC-ledelsens handlinger da kanalen i fjor valgte å skrote et innslag om seksuelle overgrep begått av en av kanalens aller største TV-profiler.

Krisen BBC befinner seg i er den mest alvorlige siden 2004 da både toppsjefen og styrelederen må gå etter at en uavhengig gransking slo fast at BBC feilaktig hadde påstått at daværende statsminister Tony Blair hadde pyntet på etterretningsrapporter for å rettferdiggjøre invasjonen i Irak.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.