Hopp til innhold

Bygger fjell i hagen

- Det er barnslig og feigt å spare på frimerker. Mye tøffere med fjell, mener NRK-medarbeider Vivi ”Fjell” Næss som for tiden bygger sitt helt eget fjell i hagen.

Bygger fjell i hagen
Foto: Pål Thoresen / NRK

- Det er så stygt hjemme nå! Møner faller ned fordi minigraverne kommer borti alt mulig. Buskene er helt rasert. Vi måtte rive en koselig liten bod med torvtak fordi vi trengte jorda den stod på.

Vivi Næss er en tur innom jobben selv om hun har ferie, for som hun selv ordlegger seg: - Jeg måtte komme meg litt vekk hjemmefra. Hun tegner og forklarer om det altomslukende prosjektet. I det ene øyeblikket er hun udelt positivt, før hun plutselig slår om og ser galskapen i dette.

- Folk tror vel at det har tørna for meg!

Vivi Næss
Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

- Barnslig med sydenferie

Men hva får et voksent, oppegående menneske med vettet sånn rimelig i behold til å bygge fjell i hagen?

- I år har jeg min første skikkelige ferie på kanskje 15 år. Og jeg tenkte at jeg må jo bruke litt penger på ferien min. Å dra til syden, leie båt eller hytte er barnslig. Man må gjøre noe det er litt sånn schwung over.

- Og da kom du på å bygge et fjell i hagen?

- Ja, for har man ikke råd til å kjøpe seg hytte, så må man jo være hjemme i ferien. Og hvorfor ikke gjøre ting tilgjengelig for seg selv, spør hun seg selv før hun stolt proklamerer sitt nye motto: ” Fjell til folket”.

Greit nok. Fint med motto, men et lite fjell i hagen er kanskje ikke det mest brukervennlige man kan skaffe seg. Andre vestkantnaboer vil nok tenke at et svømmebasseng er mer fornuftig. Men Næss vil ikke høre slike innvendinger, hun vet hva fjellet skal brukes til.

- Rekreasjon! Fjellet skal ha bekker, dam og en liten brygge. Vi skal også lage benker der man kan hvile seg på på vei opp og selvfølgelig blir det varder og utkikksposter. Er vi riktig heldige blir det kanskje også en liten kiosk og en fjellgeit.

Enorme mengder stein

Bygger man fjell må man ha masse byggematerialer. I hagen til Næss ligger det nå 30 tonn pukk, 30 tonn singel og 22 tonn håndplukket sandstein fra Ringerike. I tillegg fant hun ut at hun skulle legge brostein, så da har hun også en haug med 54 tonn brostein. Og hva sier så naboene til dette?

Gravemaskin
Foto: Pål Thoresen / NRK

- De synes det er morsomt. Flere kommer med innspill og gir meg steiner jeg kan bruke til å lage fjellet. De har også gitt fjellet et navn: ”Næssenuten”.

Fjellets opphavsdame har de også gitt nytt navn: Stenfrid – ikke Steinfrid, vi er tross alt på vestkanten.

Fjellbygging er som en fødsel

- Angrer du på at du satt i gang med dette prosjektet?

- Vel, man kan sammenligne det med en fødsel. Det er uansett for seint å trekke seg midt i.

Og framtida?

- Folk skal kunne valfarte til fjell her i oslodistriktet der man ikke forventer å finne fjell. Dette blir ikke noen snau attraksjon, ler hun.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.