Ønsker «Lambda» i fjorten etasjer

«Lambda»-tilhengerne får støtte fra faglig hold.– Vi vil ha vinnerutkastet, sier flertallet i rådet for byarkitektur.

Lambda
Foto: Foto/ Copyright: Tore H Røyneland / IMAGE Photo as, 2009

Mindretallet består av én, siv.arkitekt Peter Butenschøn.

– Det finnes knapt noen som er begeistret for «Lambda». Det er høyt, glatt og temmelig banalt. Bygget er helt uegnet for den delen av byen, sier han.

Rådet for byarkitektur skal gi uttalelser i saker av overordnet og prinsipiell betydning. Uttalelsen skal følge saken fram til politisk behandling. Det planlagte Munch-museet «Lambda» har vært omstridt fra dag én.

Tre versjoner

Tre alternativer til utforming av «Lambda» foreligger i den andre høringsrunden som nå er i full gang.

 • 1: Arkitekten og utviklingsselskapet HAV Eiendoms opprinnelige forslag. Et 14 etasjers høyt tårn som skal huse utstillinger.

Det er dette forslaget som nå får støtte:

Med fem mot en stemme støttes det opprinnelige forslaget til nytt Munch- Stenersen-museum. De andre alternativene vil svekke det arkitektoniske uttrykket. Rådet frykter at reduksjonene vil gjøre bygget mindre egnet som museum for Munchs kunst.

Flertallet i rådet for byarkitektur
 • 2: Riksantikvarens alternativ. «Lambda» er ni meter kortere i høyden og 20 meter kortere i lengden enn alternativ én. Arealtapet kompenseres for ved at basen av bygget økes fra to etasjer til tre.
 • 3: Plan- og bygningsetatens alternativ. Et kompromissforslag der høyden er beholdt, men bygget er 15 meter kortere i lengden.

Mindretallet i rådet, som består av Peter Butenschøns ene stemme, vil avvise alle tre:

Alle tre alternativer viser at det er uakseptabelt å plassere en høy bygning som en skjerm mot byområdet og parken i øst. Den blir stående som en knekk mot fjordbassenget. Derfor må de avvises.

Mindretallet i rådet for byarkitektur

I en tynn tråd

Til tross for faglige råd, det planlagte Munch-museet i Bjørvika henger likevel i en stadig tynnere tråd. Onsdag denne uken ble det klart at det ikke lenger er politisk flertall for «Lambda» i Bjørvika.

Christian Tybring-Gjedde

Christian Tybring-Gjedde

Foto: Ketil Kern / NRK

Fremskrittspartiet vraker det omdiskuterte bygget.

– Vi har som utgangspunkt at vi heller vil samle Munchs verker i Nasjonalgalleriet, sa Christian Tybring-Gjedde, leder i Oslo Frp.

Tommelen ned

Både SV, Arbeiderpartiet og Rødt vender tommelen ned for å legge et nytt Munch-museum til Bjørvika. Opposisjonspartiene i Oslo vil heller ha nytt museum på Tøyen.

Skygge over Operaen

Riksantikvar Jørn Holme

Riksantikvar Jørn Holme

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Riksantikvar Jørn Holme gikk i forrige uke inn for å frede operaen i Bjørvika for å sikre at fremtidige byggeplaner ikke skal kaste skygger over landemerket.

Holme la ikke skjul på at fredning av operaen vil kunne få følger for det planlagte Munch-museet «Lambda».

– Vi ser alt i sammenheng. Det må vi gjøre hvis vi skal bevare middelalderdelen av Bjørvika bedre, sa han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hør: NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes som mener debatten er en hagleballett.

Delta i debatten om «Lambda».

Kulturstrøm

 • Årets musikkjournalistikk kåret

  Mari Brenna Vollan fra Klassekampen mottok under By:larm-festivalen fredag prisen «Årets musikkjournalistikk» for sin graveserie om musikkbransjen, «Lønnskamp om spotlyset». Her blir det blant annet avslørt hvordan mange musikere i bransjen må leve med lave honorarer og dårlige vilkår. Prisen ble delt ut av direktøren for Fritt Ord, Knut Olav Almås (NTB).

 • Koronaviruset stopper band

  Mustafa Santic Trio fra Bosnia avlyser konserten på Balkanfest i Trondheim i helga. Bosniske myndigheter har varslet mulig stenging av grensene på grunn av koronaviruset. Jungeltelegrafen sender direkte på P2 lørdag, og melder at den greske folkemusikeren Oluf Dimitri Røe «stiller som superreserve».

  Mustafa Santic
  Foto: / Balkanfest
 • Hør OnklP live i Kulturstripa

  Litt eldre, litt klokere og for første gang på 15 år gir OnklP ut nytt soloalbum, «Pål Tøien». – Det er en slags oppsummering og status for nå. Jeg har måttet gå gjennom en del følelser, forteller OnklP til Kulturstripa, der han også spiller live.

  OnklP