Ønsker «Lambda» i fjorten etasjer

«Lambda»-tilhengerne får støtte fra faglig hold.– Vi vil ha vinnerutkastet, sier flertallet i rådet for byarkitektur.

Lambda
Foto: Foto/ Copyright: Tore H Røyneland / IMAGE Photo as, 2009

Mindretallet består av én, siv.arkitekt Peter Butenschøn.

– Det finnes knapt noen som er begeistret for «Lambda». Det er høyt, glatt og temmelig banalt. Bygget er helt uegnet for den delen av byen, sier han.

Rådet for byarkitektur skal gi uttalelser i saker av overordnet og prinsipiell betydning. Uttalelsen skal følge saken fram til politisk behandling. Det planlagte Munch-museet «Lambda» har vært omstridt fra dag én.

Tre versjoner

Tre alternativer til utforming av «Lambda» foreligger i den andre høringsrunden som nå er i full gang.

 • 1: Arkitekten og utviklingsselskapet HAV Eiendoms opprinnelige forslag. Et 14 etasjers høyt tårn som skal huse utstillinger.

Det er dette forslaget som nå får støtte:

Med fem mot en stemme støttes det opprinnelige forslaget til nytt Munch- Stenersen-museum. De andre alternativene vil svekke det arkitektoniske uttrykket. Rådet frykter at reduksjonene vil gjøre bygget mindre egnet som museum for Munchs kunst.

Flertallet i rådet for byarkitektur
 • 2: Riksantikvarens alternativ. «Lambda» er ni meter kortere i høyden og 20 meter kortere i lengden enn alternativ én. Arealtapet kompenseres for ved at basen av bygget økes fra to etasjer til tre.
 • 3: Plan- og bygningsetatens alternativ. Et kompromissforslag der høyden er beholdt, men bygget er 15 meter kortere i lengden.

Mindretallet i rådet, som består av Peter Butenschøns ene stemme, vil avvise alle tre:

Alle tre alternativer viser at det er uakseptabelt å plassere en høy bygning som en skjerm mot byområdet og parken i øst. Den blir stående som en knekk mot fjordbassenget. Derfor må de avvises.

Mindretallet i rådet for byarkitektur

I en tynn tråd

Til tross for faglige råd, det planlagte Munch-museet i Bjørvika henger likevel i en stadig tynnere tråd. Onsdag denne uken ble det klart at det ikke lenger er politisk flertall for «Lambda» i Bjørvika.

Christian Tybring-Gjedde

Christian Tybring-Gjedde

Foto: Ketil Kern / NRK

Fremskrittspartiet vraker det omdiskuterte bygget.

– Vi har som utgangspunkt at vi heller vil samle Munchs verker i Nasjonalgalleriet, sa Christian Tybring-Gjedde, leder i Oslo Frp.

Tommelen ned

Både SV, Arbeiderpartiet og Rødt vender tommelen ned for å legge et nytt Munch-museum til Bjørvika. Opposisjonspartiene i Oslo vil heller ha nytt museum på Tøyen.

Skygge over Operaen

Riksantikvar Jørn Holme

Riksantikvar Jørn Holme

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Riksantikvar Jørn Holme gikk i forrige uke inn for å frede operaen i Bjørvika for å sikre at fremtidige byggeplaner ikke skal kaste skygger over landemerket.

Holme la ikke skjul på at fredning av operaen vil kunne få følger for det planlagte Munch-museet «Lambda».

– Vi ser alt i sammenheng. Det må vi gjøre hvis vi skal bevare middelalderdelen av Bjørvika bedre, sa han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hør: NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes som mener debatten er en hagleballett.

Delta i debatten om «Lambda».

Kulturstrøm

 • Metallica støtter brannofrene i USA

  Heavyrock-bandet Metallica donerer 100.000 dollar (840.000 kroner) til hjelpearbeidet etter dødsbrannene i California, USA. De gjør også en nyinnspilt akustisk støttekonsert tilgjengelig for nedlastning. Alle pengene som kommer inn skal gå til ofre og hjelpearbeidere via organisasjonen «All Within My Hands foundation». Det melder Rolling Stone.

  James Hetfield, Lars Ulrich
  Foto: Owen Sweeney / AP
 • Japaner giftet seg med hologram

  En japansk mann har giftet seg med en dataanimert figur i form av et hologram. Under vielsen var bruden til stede i form av en dukke. Ifølge Reuters har 4000 japanere inngått slike uoffisielle giftermål med datafigurer.

  Laster Twitter-innhold
 • Ni timers orgelmaraton i Stavanger

  Nils Henrik Asheim ble utnevnt til ridder av 1. klasse i høst, og fikk nettopp Nordisk råds musikkpris. I morgen topper han suksess-året med orgelmaraton i Stavanger konserthus.

  Åtte organister skal framføre Olivier Messians samlede verker. Minutt for minutt.