Hopp til innhold

Buzzfeed-redaktør sparket etter plagiat

En av redaktørene for den amerikanske mediegiganten Buzzfeed fikk sparken etter å ha plagiert 41 artikler, kun dager etter at han beskyldte andre for det samme.

Buzzfeed

Nettstedet Buzzfeed har gjort suksess med underholdningsstoff og humor, men har de siste årene begynt å satse på mer seriøs journalistikk.

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp

Nettstedet Buzzfeeds politiske redaktør, Benny Johnson, fikk sparken på lørdag etter at bedriften fant 41 tilfeller hvor Johnson hadde stjålet setninger og formuleringer fra andre nettsteder.

Kun dager i forveien hadde Johnson selv anklaget nettstedet Independent Journal Review for å stjele en artikkel han har skrevet om sokkebruken til den tidligere amerikanske presidenten George Bush.

Laster Twitter-innhold

Etter beskyldningen, svarte flere Twitter-brukere ved å finne eksempler på artikler hvor Johnson selv hadde stjålet fra andre medier, noe som gjorde at Buzzfeeds ledelse satte i gang en undersøkelse.

– Etter å ha undersøkt 500 av Bennys artikler, fant vi 41 tilfeller hvor han har kopiert formuleringer og setninger fra andre nettsider. Vi har derfor ikke noe annet valg enn å sparke ham, sier Buzzfeeds sjefredaktør Ben Smith i en melding på nettstedet.

Flere beskyldninger

Etter oppstarten i 2006 har Buzzfeed blitt et av de raskest voksende nyhetsnettstedene i USA, og har oppnådd suksess gjennom å dele artikler på sosiale medier. Tradisjonelt sett har nettstedet satset på underholdningsstoff, gjerne i blandet en god dose humor, men har de senere årene begynt å satse mer på politikk, økonomi og utenriksstoff.

Det er ikke første gangen nettstedet har havnet i vanskeligheter. I 2013 ble Buzzfeed saksøkt etter å ha brukt et bilde i en fotomontasje uten å kreditere fotografen, og ble også saksøkt etter å ha brukt ni kjendisbilder uten tillatelse.

Flere andre medier har tidligere beskyldt Buzzfeed for plagiat og for å omformulere artikler fra andre nettsteder.

Men det virker ikke som plagiat-beskyldningene har hatt negativ effekt på selskapets verdi. Ifølge businessmagasainet Fortune, skal Disney ha prøvd å kjøpe Buzzfeed i fjor. Oppkjøpet ble aldri noe av fordi Buzzfeed skal ha krevd i overkant av seks milliarder norske kroner.

Kulturstrøm

  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.

  • ABBA-Benny lagar jinglar til svensk P2

    ABBA-veteranen Benny Andersson har komponert lydlogoar til den svenske radiokanalen P2, melder Sveriges Radio.

    – Eg har laga 37 forskjellige forslag for å sjå om hansken passa, seier komponisten og musikaren til kanalen.

    Jinglane er spelt inn saman med Sveriges Radios Symfoniorkester, og Andersson er sjølv med på piano.

    Dei nye lydsnuttane blei tekne i bruk måndag.

    Benny Andersson
    Foto: Alberto Pezzali / AP