Låtene til usignerte Kyrre (22) er spilt over 60 millioner ganger på Soundcloud og Youtube

Under artistnavnet Kygo har den 22 år gamle bergenseren Kyrre Gørvell-Dahll fått en enorm fanskare på nett. Nå kjemper plateselskaper i inn- og utland om å signere ham.

Kygo

NORGES NESTE MUSIKKEKSPORT?: Den unge bergenseren Kyrre Grøvell-Dahll står på steget til internasjonal suksess under artistnavnet Kygo.

Foto: Halvor Haugen / NRK

For rundt et år siden begynte 22 år gamle Kyrre Gørvell-Dahll fra Fana i Bergen å legge ut remikser av andre artisters låter under artistnavnet Kygo.

Siden da er låtene hans, som også omfatter remikser av artister som Ellie Goulding, James Blake og M83, spilt av 28 millioner ganger på musikknettstedet SoundCloud.

Legger man til visninger på Youtube, kommer det totale antallet avspillinger opp i over 60 millioner.

I tillegg følger rundt 200.000 Kygos Facebook-side.

Laster SoundCloud-innhold

– Helt ubegripelige tall

Det var en remiks av Ed Sheerans låt «I See Fire» som virkelig satte fart i Kygos musikkarriere.

– Jeg likte sangen veldig godt da jeg lagde den, og var veldig fornøyd med låten, melodien og alt sammen, men det var først da jeg så antallet avspillinger at jeg skjønte at dette var noe folk virkelig liker, sier Gørvell-Dahll, som til daglig studerer økonomifag i Edinburgh.

Musikksjef i P3, Mats Borch Bugge.

TROR PÅ SUKSESS: Kygo har veldig god meloditeft og kan bli stor, mener P3s Mats Borch Bugge.

Foto: NRK

Dette er i ferd med å bli en sånn Ylvis-historie

Mats Borch Bugge, musikksjef i P3
Avicii mottar pris

FORBILDE: Svenske Tim Bergling, kjent under artistnavnet Avicii, har vært en stor inspirasjonskilde for Kygo. Her mottar han en pris under American Music Awards i fjor høst.

Foto: Lucy Nicholson / Reuters

22-åringen sier det ennå ikke har gått helt opp for ham hvor mange som hører på musikken hans.

– Det er bare et tall. En million er ufattelig mange mennesker, opp mot 30 millioner er helt ubegripelig for meg, egentlig, sier Kygo.

Den enorme interessen på nett har ikke gått platebransjen hus forbi. Flere plateselskaper, både i Norge og i utlandet, har markert interessert for å tegne kontrakt med Kygo, og akkurat nå kan 22-åringen velge og vrake i tilbud.

Ifølge kilder i platebransjen er det sjelden at det er så stor internasjonal interesse for en norsk artist.

Selv tar den foreløpig usignerte artisten det hele med en god porsjon fatning.

– Det er veldig kjekt. Jeg hadde ikke engang drømt om at det skulle være så stor etterspørsel, og det er noe jeg setter veldig pris på. Det er kjekt for meg å høre at det er mange som har troen på musikken min.

– Kan bli stor eksportvare

– Dette er i ferd med å bli en sånn Ylvis-historie. sier musikksjef i NRK P3, Mats Borch Bugge.

Elektronisk dansemusikk (EDM) er en milliardindustri i kraftig vekst. Swedish House Mafia og Avicii var ifølge Forbes blant verdens mest innbringende artister i 2013, og Bugge har tro på at Kygos musikk kan bli en norsk eksportvare.

– Dette er noe som kan nå hele verden, potensielt. Han har en veldig god meloditeft. Og så er han jo et resultat av den nye tiden: Folk liker det han lager, og da må plateselskapene dilte etter, mener Bugge.

Inspirert av svensk suksess

Nettopp svenske Avicii var en av hovedgrunnene til at den i utgangspunktet musikalske unggutten begynte å orientere seg i retning av elektronisk dansemusikk.

Laster SoundCloud-innhold

– Jeg har spilt piano siden jeg var seks år. Da tok jeg pianotimer frem til jeg var 15. For tre og et halvt år siden så fant jeg ut om Avicii og elektronisk musikk, så kjøpte jeg meg utstyr og bare begynte å prøve meg frem, forteller Kygo.

Så langt har Gørvell-Dahl først og fremst konsentrert seg om å remikse andres musikk, men nå jobber 22-åringen med å lage egne låter.

Først på kalenderen står imidlertid eksamen i økonomistudiene.

– Jeg merker jo mer respons jeg får på musikken, jo vanskeligere blir det å motivere meg selv for skolen. Det har vært veldig vanskelig nå i vårsemesteret, da har musikken stått i fokus. Jeg har prøvd å henge med på skolen, men det går absolutt utover karakterene, det gjør det, innrømmer Kygo.

Som neppe trenger å frykte for fremtidsutsiktene med det første.

Laster SoundCloud-innhold

Kulturstrøm

 • Phil Spector er død

  Musikkprodusenten Phil Spector er død, 81 år gammel. Det melder TMZ. Amerikaneren sonet en fengselsstraff for drap med en minstetid på 19 år for å ha drept skuespilleren Lana Clarkson i 2003.

  Phil Spector
  Foto: Pool / REUTERS
 • Statsministeren helsar kongeparet

  I dag har kong Harald og dronning Sonja vore kongepar i 30 år. Statsministeren helsar paret, og kallar dei eit fast punkt i ei verd av uro og konfliktar.

  Laster Twitter-innhold