Hopp til innhold

Bryllupsdag på Troldhaugen

"Bryllupsdag på Troldhaugen" er et av de mest kjente av Edvard Griegs lyriske stykker. Christian Grøvlen (17) fra Bergen spiller det i UNG Grieg.

Edvard Griegs hjem på Troldhaugen
Foto: Edvard Grieg Museum - Troldhaugen

 

Christian Hundsnes Grøvlen, pianist i UNG Grieg
Foto: Ingvei Eikaas / NRK

- Jeg lurer av og til på hvordan han var, når bare han og Nina satt her inne i stuen, sier Christian Grøvlen under et besøk i Griegs villa, Troldhaugen, rett utenfor Bergen.

"Bryllupsdag på Troldhaugen" var det første lyriske stykket Christian spilte, og det var som en døråpner for ham til Griegs musikk. Han spiller det i UNG Grieg.

Lyriske stykker, op. 65

Konservator ved Edvard Grieg Museum Troldhaugen, Eilif Løtvedt, skriver dette om "Bryllupsdag på Troldhaugen", op. 65 nr. 6:

Med Griegs op.65 er vi nådd fram til det åttende heftet i den store samlingen med Griegs lyriske stykker. Stykkene er komponert sommeren og høsten 1896, og ble gitt ut året etter, i 1897. I et brev til sin danske venn Emil Horneman skriver Grieg humørfylt den 15. september 1896: ”Jeg har med respekt å si intet gjort uten de såkalte Lyriske stykker som samler seg om meg som lus og lopper på landet.”

Dette heftet med lyriske stykker får en strålende avslutning med ”Bryllupsdag på Troldhaugen.” Dette er jo en av Griegs big hits.

Opprinnelig hadde Grieg tenkt å kalle eiendommen sin for Knausen. Vi skal være glad for at han ikke brukte dette navnet. Da ville jo denne komposisjonen hett Bryllupsdag på Knausen, og det ville vel ikke vært det samme.

Stykket blir ofte knyttet til Nina og Edvard Griegs store sølvbryllupsdag på Troldhaugen, den 11. juni 1892. Og det er jo en flott historie å servere, men den stemmer ikke helt.

Stykket het først ”Gratulantene kommer” og ble komponert i forbindelse med feiringen av en av Nina og Edvard Griegs nære venner, Nancy Giertsen sin 50-årsdag. Nancy og Børre Giertsen hørte til den nærmeste vennekretsen rundt Nina og Edvard Grieg på Troldhaugen. Nancy var for øvrig søster av Marie Beyer som var gift med Frants Beyer, Griegs aller beste venn.

I anledning av 50-årsdagen som ble feiret på Fossli Turisthotel ved toppen av Vøringsfossen den 29. juli 1896 ble det laget en gratulasjonsbok der alle gjestene kom med sine bidrag. Fremst i denne boken har Grieg skrevet inn hele dette stykket, som står der med sin opprinnelige tittel ”Gratulantene kommer”.

Det var først da op.65 ble trykt året etter at komposisjonen fikk sin berømte tittel. Men ”Bryllupsdag på Troldhaugen” kan meget godt knyttes sammen med sølvbryllupsdagen. Musikken skildrer gratulantenes glade opptog, det er fyrverkeri og det er salutter. I kontrast til den festfylte A-delen står den rolige, reflekterende mellomdelen ”der minnene fra forlovelsestiden strømmer på og der Nina synger” som det står i et undervisningsopplegg om Grieg for danske skolebarn.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.