Hopp til innhold

Prislapp på Bieber-sikkerheten: Fem millioner kroner

Arrangøren av Justin Biebers konserter i Oslo måtte ut med fem millioner kroner for sikkerhetsopplegget under de tre konsertene.

Justin Biebere på Fornebu 2013

Politiet fakturerte én million kroner for å passe på de 23 000 konsertgjengerne under Biebers Oslo-besøk.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Støvet har lagt seg etter Justin Biebers Oslo-invasjon, og konsertarrangøren Atomic er i ferd med å gjøre opp status. Det viser seg at det ikke er billig å ha verdens største tenåringsidol i byen, og kostnaden for å holde rede på fanatiske tenåringer ble omfattende. Atomic måtte bruke store summer for å styre klar av kaoset som mange forventet skulle komme.

Asker og Bærum politikammer har sendt Atomic en regning på omlag én million kroner. NRK kjenner til at regningen til de to innleide sikkerhetsselskapene og øvrige sikkerhetsutgifter vil ende på rundt fire millioner kroner.

Konsert med stor risiko

Daglig leder i Atomic, Peer Osmundsvaag, ønsker ikke å kommentere tallene, men forteller til NRK.no at utgiften ble som forventet.

Justin Bieber i Telenor Arena 16. april 2013.

Justin Bieber fra Telenor Arena i april.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

– Sikring og sikkerhet var det aller viktigste fokusområdet i forbindelse med Bieber-konsertene. Vi brukte mye tid for å finne ut av hvordan vi kunne løse dette, og hadde på forhånd satt av et betydelig beløp, forklarer han.

– Dette var et ungt og uerfarent publikum som trengte et skreddersydd opplegg. Det fikk de, og vi hadde et strålende samarbeid med politiet hele veien.

Seksjonsleder ved Asker- og Bærum Politikammer, Torgeir Lindstad, forklarer til NRK.no at de hadde 40 stykker på jobb og fakturerte 850 kroner i timen i tidsrommet arrangementet varte.

– På konserter der vi anslår det til å være stor risiko, opererer vi med to politifolk per tusen publikummere. På Telenor Arena var det 23 000, og vi hadde 40 politifolk på jobb. Dette er en utgift som arrangøren må ta, så det ble en stor regning fra politiet denne gangen, sier Lindstad.

Fornøyde foreldre

Atomic var ikke involvert i fjorårets Bieber-kaos i hovedstaden, men fikk allikevel en forsmak på hvordan hysteriske konserttilstander kan sette byen på hodet. Omundsvaag har fått mange tilbakemeldinger fra fornøyde foreldre den siste tiden.

– Vi ville ikke at foreldre som kanskje satt med fjorårets Bieber-kaos friskt i minne skulle engste seg unødvendig, og vi gjennomførte derfor en rekke tiltak. Langdistansebussene fraktet over 5000 konsertgjengere fra hele landet, og en slik dør-til-dør- service er noe vi kommer til å satse videre på ved kommende arrangementer.

Kulturstrøm

 • Michelin-stjerner til restaurantar i Oslo og Bergen

  Oslo-restaurantane Hotshop, Schlägergården og Hyde har fått ei stjerne for første gang i Michelinguiden 2022.

  Det same har Lysverket i Bergen.

  Prisutdelinga for restaurantbransjen føregår i Stavanger konserthus måndag kveld.

  Credo i Trondheim fekk ein prestisjefylt servicepris. Jossa mat og drikke i Trondheim fekk grøn stjerne for berekraft.

  Jimmy Øien på Rest i Oslo har blitt tildelt prisen «årets unge kokk».

  Maaemo i Oslo er Noregs einaste restaurant med tre stjerner i den prestisjetunge guiden.

 • Museum bytter navn

  Et museum i Nissedal har bytta navn på grunn av Russlands krigføring i Ukraina. Det gjelder Z-museum i Treungen, som nå heter Zienermuseet fordi russerne har tatt i bruk bokstaven Z, og bruker den som et symbol i krigen mot Ukraina. Eieren, Johan Ziener Trondsen, sier det ikke lenger var mulig å hete Z-museet.