Hopp til innhold

Bruker anestesi-ekspert mot Murray

En ekspert på Propofol, medikamentet som skal ha tatt livet av Michael Jackson, mener stoffet er ufarlig ved aktsomt bruk. Vitnemålet kan bli utslagsgivende for skyldsspørsmålet rundt Conrad Murray.

Conrad Murray, Steven Shafer

Anestesi-legen Steven Shafer (høyre) er aktoratets kronvitne i rettssaken mot Michael Jacksons lege, Conrad Murray (venstre).

Foto: AFP

Rettssaken mot Michael Jacksons lege har pågått siden slutten av september.

Aktoratet mener at Conrad Murray, som var Jacksons personlige lege mens han planla comeback-konsertene i London, er ansvarlig for artistens død.

Murray sitter på tiltalebenken anklaget for medisinsk forsømmelse og uforsvarlig bruk av det bedøvende stoffet Propofol.

Gir stoffet til pasientene sine

Murray har innrømt at han har medisinert Jackson med Propofol for å få bukt med artistens søvnproblemer. Påtalemyndigheten mener det var dette som førte til at Jackson døde.

Dr. Steven Shafer er en av USAs fremste anestesileger og har gitt ut over 160 artikler om temaer rundt bedøvelse og narkose. Han er hentet inn som ekspertvitne på Propofol.

– Jeg har ingen betenkeligheter med å gi Propofol til mine egne pasienter, forklarte legen i vitneavhøret.

Forsvarer medikamentet

Propofol er et hurtigvirkende bedøvelsesmiddel som settes intravenøst og benyttes ved operasjoner. Det er ikke ment for bruk mot søvnproblemer, slik Murray står anklaget for å ha gjort.

– Jeg får daglig spørsmål fra pasientene mine om jeg skal gi dem det samme stoffet som drepte Michael Jackson, så jeg er her for å avlive ryktene rundt medikamentet. Propofol er et strålende middel når det brukes forsvarlig, forklarte anestesi-legen.

Murrays advokater har en annen forklaring på dødsfallet. De hevder at den avdøde superstjernen må ha tatt sovemedisinen Lorazepam uten at Murray har visst om det, og at det var dette som førte til dødsfallet.

Kan få husarrest

Conrad Murray risikerer maksimalt en dom på fire års fengsel for uaktsomt drap, men loven i Californa kan føre til at han aldri vil se innsiden av et fengsel om han blir dømt.

Et nytt fengselsprogram i California skal få bukt med overfylte fengsler og lange soningskøer. Det betyr at Murray kan komme til å sone dommen i husarrest, med elektronisk fotlenke.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor