Hopp til innhold

Norsk film vekker oppsikt i Storbritannia

Norsk film gjør det skarpt i Storbritannia. Denne uka starter London Film Festival med tre norske filmer på programmet.

Video e1e2a1fc-9dd7-4baf-adb3-7270127279dc.jpg

VIDEO: «Trolljegeren» har stor suksess på britiske kinoer, og tre andre norske titler presenteres for det britiske publikum under London filmfestival som begynner denne uka. Se Dagsrevyens reportasje.

Når London Film Festival åpner 12. oktober står «Hodejegerne», «Oslo, 31. august» og «Kong Curling» alle på programmet.

Robert Walak, Momentum Pictures

Robert Walak fra Momentum Pictures distribuerer mange norske filmer i Storbritannia.

Foto: NRK

Eva Moksnes Vincent, som er presse- og kulturattache ved den norske ambassaden i London, forteller at dette er en betydelig fremgang fra tidligere år.

– Før var det uvanlig at norske filmer ble vist på London Film Festival. Men i fjor var det to, og i år er det altså tre norske filmer. Alle filmene skal vises tre ganger, og «Hodejegerne» blir også satt opp på vanlige kinoer over nyttår, sier hun.

Spilt inn 4,5 millioner

Det er ikke bare i festivalsammenheng at norsk film får oppmerksomhet. Norske troll og kristenmannsblod har i høst fenget britene.

Så mye at filmen «Trolljegeren» har spilt inn 4,5 millioner kroner etter visning på britiske kinoer.

André Øvredals fiktive dokumentarfilm hadde premiere i Storbritannia i begynnelsen av september. I premierehelgen ble filmen satt opp i 83 kinosaler, og spilte inn 200.607 pund.

Filmen gikk inn på tolvteplass på listen over mest sette filmer i Storbritannia åpningsuka, foran storfilmen «Cowboys & Aliens» med stjernene Harrison Ford og Daniel Craig.

Foreløpig har filmen et publikumstall i Storbritannia på rundt 40.000. Robert Walak hos distributøren Momentum Pictures er fornøyd.

Han mener det er to grunner til at britene har fått øynene opp for norsk film.

– For det første finnes det nå forfattere som gir bøkene sine kvaliteter som lar seg overføre til lerretet, som Jo Nesbø. For det andre finnes det nå gode norske regissører som lager interessant sjangerfilm. Disse er inspirert av amerikansk 80-tallsfilm, og lager sjangerfilm med en ny vri, sier Walak.

Saken fortsetter under bildet.

Trolljegeren

Fra André Øverdals «Trolljegeren».

Foto: SF Norge AS

Positive kritikere

«Trolljegeren» fikk kjempekritikk i London-tabloidene før den britiske premieren i september, og har gjort britiske kritikere forventningsfulle når det gjelder norsk film.

Sam Inglis, redaktør, 24 Frames Per Second

Sam Inglis er redaktør for bloggen 24 Frames Per Second.

Foto: NRK

Damian Wise, Empire Magazine

Damian Wise er filmkritiker i Empire Magazine.

Foto: NRK

– Det kommer mye bra fra Norge nå. Jeg tror alle liker «Kong Curling». Det er min favoritt av filmene vi har fått se til nå. Det er spennende tider for norsk film. Jeg ser frem til å se mer, sier Sam Inglis, redaktør for bloggen 24 Frames Per Second, når NRK møter ham under en pressevisning av norske filmer i London.

Kritiker Michael Ewins fra Flickfeast tror utenlandske filmer som rendyrker en sjanger har større sjanse for å gjøre seg bemerket i Storbritannia.

– Når utenlandske filmer slår gjennom i Storbritannia er det ofte innen sjangerfilm som appellerer til det publikum kjenner, slik som komedien «Kong Curling» eller thrilleren «Trolljegeren». Selv om disse har tydelig norsk humor gir de også mening for det britiske publikum, sier Ewins.

«Hodejegerne» får britisk premiere når den vises i programmet «Film on the Square» under London Film Festival 18. oktober. I april til neste år skal den vises på ordinære kinoer.

– De skandinaviske landene gjør ofte gode thrillere som også har et menneskelig aspekt, sier kritiker Damian Wise fra Empire Magazine, som ser fram til å se Morten Tyldums filmatisering av Jo Nesbøs krimroman.

LES OGSÅ:

«Trolljegeren» fikk terningkast seks hos Filmpolitiet. Se videoanmeldelsen:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor