Hopp til innhold

«Sykt lykkelig» får sjansen til å vinne Oscar

«Sykt lykkelig» blir Norges Oscar-kandidat i kategorien beste fremmedspråklige film. – Jeg er sinnssykt lykkelig nå, sier regissør Anne Sewitsky.

Agnes Kittelsen i "Sykt lykkelig"

Agnes Kittelsen spiller hovedrollen i «Sykt lykkelig». Filmen er Norges kandidat til Oscar neste år.

– Det var stor jubel i går ettermiddag da jeg fikk beskjeden. Det har vært noen intense år med veldig mye jobbing, sier regissør Anne Sewitsky om valget av hennes debutfilm som Norges kandidat til Oscar.

Sykt lykkelig

Filmplakaten til «Sykt lykkelig». Agnes Kittelsen spiller hovedrollen som Kaja, og gleder seg over filmens suksess.

Foto: Filmweb

«Sykt lykkelig» er ifølge egenreklamen en «komedie om utroskap, elgkjøtt, blowjobs og cottage cheese».

Filmen hadde premiere i november 2010, og den har blitt sett av rundt 30.000 nordmenn på kino.

Nå skal Oscar-akademiet avgjøre om «Happy, Happy», som er den engelske tittelen, blir en av fem filmer nominert i klassen «best foreign language film» under utdelingen i Los Angeles i februar 2012.

– Skildrer det store i det lille

«Sykt lykkelig» konkurrerte med «Oslo, 31. August» og «Sønner av Norge» om å bli Norges kandidat til verdens største filmpris.

Den norske Oscar-komiteen peker på filmens skildring av mellommenneskelige forhold i sin begrunnelse.

– Den er en film som forbilledlig viser oss det veldig store i det ganske lille, og rører oss med flotte skuespillerprestasjoner, spesielt fra hovedrolleinnehaverne Agnes Kittelsen og Henrik Rafaelsen, sier Stine Helgeland, leder av komiteen.

Filmen er allerede solgt til 15 land, og har premiere på kino i USA 16. september. Den har også vunnet priser under filmfestivalen i Brussel og Robert Redfords filmfestival Sundance i USA.

Den ble imidlertid avspist med én pris under Amanda-utdelingen i august. Henrik Rafaelsen vant i klassen beste mannlige skuespiller for sin innsats i filmen.

Filmen fikk blandede kritikker i norske medier. Den fikk terningkast tre hos NRK Filmpolitiet, fire i VG, fem hos Side2 og to i Natt og dag.

– Vi hadde minimalt med penger og minimalt med tid, så den ble laget under litt spesielle omstendigheter. Jeg syns det er veldig gøy at filmen har blitt så godt mottatt i utlandet, når den kanskje ikke har fått like god respons her hjemme, sier skuespiller Agnes Kittelsen, som gestalter hovedrollen Kaja.

Se intervju med Anne Sewitsky og «Filmbonanza»-programleder Vegard Larsen fra Morgennytt torsdag:

Video Sykt lykkelig er Norges Oscar-kandidat

VIDEO: «Sykt lykkelig» er Norges Oscar-kandidat. Se intervju med regissør Anne Sewitsky og NRKs filmekspert Vegard Larsen.

– Utmerker seg ikke

Birger Vestmo

Filmpolitiets Birger Vestmo ga «Sykt lykkelig» terningkast tre, og tror ikke den er god nok til å lande en Oscar-nominasjon.

Foto: Magne Gisvold / NRK

NRKs filmekspert Birger Vestmo anmeldte filmen for Filmpolitiet, og ga den en treer på terningen. Han er overrasket over at den norske Oscar-komiteen har valgt «Sykt lykkelig».

– Den var ikke min norske favorittfilm fra året som gikk. Da har jeg mye større sans for Sewitskys andre langfilm «Jørgen + Anne = sant». Filmen fikk mye oppmerksomhet på filmfestivalen Tribeca, så sånn sett er det ikke fullstendig uventet. Men jeg hadde trodd at «Oslo, 31. august» skulle nå opp. Den har andre kvaliteter, sier han.

Vestmo tror ikke at den vil klare å skille seg nok ut til å dra i land en nominasjon for Norge.

– Jeg tror ikke den er sterk nok. Filmene som blir nominert ligger vanligvis på et høyt kvalitetsnivå. «Sykt lykkelig» makter ikke å utmerke seg. Men jeg ønsker selvfølgelig Anne Sewitsky lykke til, sier filmanmelderen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Rundt 60 filmer skal bli til fem

Sewitskys film skal nå vurderes av det amerikanske Oscar-akademiet sammen med omtrent 60 innsendte bidrag fra resten av verden.

Anne Sewitsky intervjues av NRK

Anne Sewitsky intervjues av NRK etter at nominasjonen ble kjent torsdag.

Foto: Hans Petter Blom / NRK

Norge har blitt nominert til Oscar i klassen beste fremmedspråklige film fire ganger tidligere, for «Ni liv» (1958), «Veiviseren» (1988), «Søndagsengler» (1997) og «Elling» (2002).

Nominasjonene offentliggjøres 24. januar, og selve Oscar-utdelingen finner sted i Los Angeles 26. februar 2012.

– Det er helt umulig å si om filmen har sjanse til å bli nominert. Men den har hatt et liv i USA, og det har fungert veldig godt. Da jeg viste den under Sundance virket det som om den kom hjem. Folk gapskrattet, avslutter en glad Anne Sewitsky.

Se Filmpolitiets anmeldelse av «Sykt lykkelig»:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)