Per Boye Hansen blir ny operasjef

Tidligere Festspill-sjef Per Boye Hansen skal lede Den norske Opera i fem år fra 1. august 2012.

Video Per Boye Hansen og Ingrid Lorentzen om operajobben

VIDEO: Ingrid Lorentzen og Per Boye Hansen utgjør fra og med 1. august 2012 Den Norske Opera & Balletts nye kunstneriske lederteam. Se intervju med duoen fra Dagsrevyen.

– For meg er det virkelig en drøm som går i oppfyllelse. Jeg er enormt takknemlig for å ha fått denne muligheten til å være med på å prege operaens utvikling i Norge, sier Per Boye Hansen i en pressemelding.

Boye Hansen tiltrer stillingen 1. august 2012, ifølge en pressemelding fra Den Norske Opera & Ballett. Åremålet er på fem år.

Per Boye

Per Boye Hansen

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX
Ragnhild Veire

Ragnhild Veire

Foto: Ole Kaland / NRK

Den tidligere direktøren for festspillene i Bergen overtar som sjef for Den norske Opera etter Paul Curran, som fratrer 1. januar 2012.

– Må være tøff

Per Boye Hansen utgjør dermed den nye kunsteriske sjefsteamet for kulturinstitusjonen i Bjørvika sammen med ballettdanser Ingrid Lorentzen, som i dag ble presentert som ny ballettsjef.

Stillingen som operasjef er en av de viktigste i norsk kulturliv, og har de siste fire årene vært bekledt av Paul Curran, som noe overraskende gikk av to år før åremålet utløp .

– Et bra valg! Per Boye Hansen må nå gjenerobre operaens plass i operaen, sier NRKs musikkommentator Ragnhild Veire, som allerede i september annonserte Boye Hansen som favorittkandidat til stillingen.

Veire tror Boye Hansen er tøff nok til å føre kampen slik at operaen blir mer likestilt med Balletten.

– I det nye huset har Balletten hatt høyere kvalitet jevnt over på forestillingene sine enn operaen. Denne skjevbalansen må rettes opp i. I tillegg har ballett, opera, orkester og kommersiell virksomhet kjempet sidestilt om tid, penger og plass. Dette har gått ut over operaen og antall forestillinger, sier hun.

Mer opera i operaen

Veire mener Ballettens Espen Giljane hittil har vært den dyktigste i dette spillet.

– Med Per Boye Hansen som operasjef, kan maktbalansen bli en annen. Han fremste oppgave blir å gjennomføre det løftet.

Hun legger til:

– Det vil ikke alle på huset være like glad for. Men flest vil bli begeistret, ikke minst publikum, som får mer av det de forventer. Mer opera i operaen.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video Ingrid Lorentzen og Per Boye Hansen i Dagsnytt 18

VIDEO: Per Boye Hansen sammen med Ingrid Lorentzen i Dagsnytt 18 26. september. Programleder Anne Grosvold.

Endres styringsmodellen?

Veire mener at Per Boye Hansen tidligere ikke har villet engasjere seg i operaen på grunn av styringsmodellen de bruker. Han har flere ganger uttalt seg negativt om den.

– Boye søkte stillingen som administrerende direktør, men fikk den ikke. Nå søkte han operasjefstillingen. Kanskje med det kriteriet at om to år - når Remlovs åremålsperiode er over - blir disse to stillingene slått sammen til en, og Boye Hansen kan overta stillingen også som toppsjef, spekulerer Veire.

Hun sier Remlov ikke har gjort noen dårlig jobb som toppsjef, men at modellen Operaen fører, med delt administrerende sjef og operasjefstilling, har vist seg vanskelig, blant annet når det gjelder å koordinere alle funksjoner.

Operaen i Bjørvika, tegnet av arkitektfirmaet Snøhetta

Operaen i Bjørvika

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

– Håper på store klassikere

I søknadsteksten etterlyste man noen som kjenner godt til norsk og skandinavisk operahistorie. Å snakke de skandinaviske språkene er nok heller ingen ulempe.

– Jeg forventer at den nye operasjefen tar i bruk de unge, norske regitalentene som finnes der ute, men ikke får jobb i Norge, sier Veire.

I tillegg forventer Veire at Boye Hansen setter opp flere av de store klassikerne.

– Her må det dreies mot store klassikere med topp regissører. I tillegg må man ha mange nok forestillinger, som gjør at alle som vil det kan få plass i operaen. Det er mange som ikke har sett klassikerne ennå, vi trenger dem, sier Veire.

Anne Gjevang vil fungere som operasjef fra 1. januar til Boye Hansen tiltrer 1. august neste år.

Lorentzen, Boye hansen, Horn, Remlov

Fra pressekonferansen mandag ettermiddag. Per Boye Hansen (nummer to fra venstre) sammen med den nye ballettsjefen Ingrid Lorentzen, styreleder i Den Norske Opera & Ballett Ellen Horn og administrerende direktør Tom Remlov.

Foto: Ann-Iren Finstad / NRK

Kulturstrøm

 • Seriemorder på kinotoppen

  Den nye «Halloween»-filmen dro inn 77,5 millioner dollar åpningshelgen. Det holdt til førsteplass på kinotoppen. Filmen har også den beste åpningen for en film med en kvinne på over 55 år i hovedrollen, og rekorden for filmer i denne skrekkserien. «Halloween» er en direkte oppfølger til John Carpenters klassiske film fra 1978 (NTB)

  Jamie Lee Curtis
  Foto: Mario Anzuoni / Reuters/Scanpix
 • Åpen om narkotikamisbruk

  I podkasten «Mandag hele året» om DumDum Boys er programleder Espen Thoresen åpen om sitt eget dopmisbruk når han intervjuer vokalist Kjartan Kristiansen. – Det ville vært urettferdig hvis Kjartan skulle stått igjen alene som misbruker, sier han til Spillerom på NRK Radio. – Jeg var ikke like langt ute som Kjartan, men jeg var også en misbruker. Dette er en subjektiv dokumentar, da må jeg bli med og ta støyten. I rettferdighetens navn.

  Espen Thoresen
  Foto: Marte Solbakken
 • Prisheder for Louis-Dreyfus

  Vi kjenner henne ikke minst som Elaine i «Seinfeld». Julia Louis-Dreyfus' humorkarriere strekker seg over flere tiår, og nå har hun fått en høythengende pris for innsatsen. Komiker, produsent og skuespiller Julia Louis-Dreyfus kan nemlig sette den fine Mark Twain-prisen på peishylla. Prishederen fant sted søndag med en TV-sendt fest på Kennedy Center i Washington, melder TT. – Hun var magisk. Jeg tror ikke serien ville blitt en så stor suksess uten henne, sa Jerry Seinfeld foran søndagens prisheder. (NTB)

  Julia Louis-Dreyfus
  Foto: Owen Sweeney / AP