Går av som operasjef

Paul Curran går etter eget ønske av som operasjef, to år før åremålets utløp. – Jeg har nådd målet mitt, sier han.

Paul Curran

Paul Curran går av som operasjef. Skotten overtok jobben etter Bjørn Simensen i 2007.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Skotske Curran ble ansatt som sjef ved Nasjonaloperaen 15. august 2007. Han har nå bedt om å bli løst fra sin kontrakt.

– Etter fire år er tiden kommet da stafettpinnen kan og kanskje også bør overlates til noen andre, og for meg å søke nye utfordringer, sier Paul Curran i en pressemelding.

– Kritikk spiller ingen rolle

Overfor NRK utdyper 46-åringen sin avgjørelse.

– Jeg har nådd målet mitt. Jeg kom hit med en visjon som jeg trodde det ville ta seks-sju år å gjennomføre. Det har tatt kortere tid. Jeg har hele livet følt magefølelsen, og i det siste har jeg merket at det nå er på tide å gi dette over til andre, sier han.

– Min jobb her har vært å bringe inn en internasjonal tenkemåte. Det har jeg klart. Jeg har ikke vært redd for å bli kritisert. Det spiller for meg ingen rolle, fortsetter den avtroppende operasjefen.

Hør Paul Curran:

– Han hadde mer å utrette

Tom Remlov

Tom Remlov respekterer Currans avgjørelse.

Foto: Bo Mathisen/Den Norske Opera og Ballett

Paul Curran leverte sin oppsigelse 20. desember i fjor. Saken ble behandlet på styremøtet i Den Norske Opera & Ballett sist mandag.

– Dette er ikke noe jeg har anbefalt ham, men vi skal være takknemlige for det han har gjort for kompaniet, operaen og balletten, sier Tom Remlov, administrerende direktør i Den Norske Opera & Ballett.

– Men du skulle ønske at han hadde fortsatt?

– Jeg mener han hadde mer å utrette hos oss, ja. Men under omstendighetene er jeg enig i hans beslutning, og jeg respekterer den.

Curran har fått kritikk for sin lederstil og kunstneriske visjoner. I forrige uke kritiserte også tidligere regissør Stein Winge operasjefen i et intervju med kvinnebladet Tara.

– Jeg tror ikke kritikken har ført til at han trekker seg. Dette er helt uavhengig av de siste dagers skriverier. Dette har vært til diskusjon i et halvt år. Men det vil være strid om person og disposisjoner uansett når man har en sånn jobb, sier Tom Remlov, og poengterer at Curran har gått frivillig.

Hør Tom Remlovs reaksjon:

Slutter ved årsskiftet

Anne Gjevang

Anne Gjevang.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Til tross for oppsigelsen fortsetter Curran sitt arbeid som regissør ved operaen i Bjørvika.

Jakten på ny operasjef starter umiddelbart. Stillingen vil bli utlyst både innenlands og utenlands med søknadsfrist 1. september.

Curran slutter i stillingen 1. januar 2012. Hvis ikke erstatteren er på plass innen da, vil stedfortredende operasjef Anne Gjevang fungere som operasjef.

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) ønsker ikke å kommentere saken overfor NTB. Huitfeldt skal etter det NTB erfarer ha visst om oppsigelsen en stund.

Video Paul Curran gjest i Store Studio

VIDEO: – For meg er det fantastiske med opera at det handler om livets ytterpunkter, som kjærlighet, hat, død og ekstreme øyeblikk, sa Paul Curran da han 12. januar 2009 var gjest i Store Studio etter å ha lagt fram sitt første sesongrepertoar som operasjef. Se intervjuet.

Kulturstrøm

  • Gir ut Løkkebergs samlede

    Det har i lang tid vært vanskelig å få tilgang til filmene til regissør Vibeke Løkkeberg. Nå har Nasjonalbiblioteket restaurert og digitalisert hennes fem mest sentrale verk og utgir dem samlet. Utgivelsen blir tilgjengelig både på DVD og Blu-ray.

    Filmene det dreier seg om er Regn (1975), Åpenbaringen (1977), Løperjenten (1981), Hud (1986) og Måker (1991). Vibeke Løkkeberg har klippet en ny versjon av Hud spesielt til utgivelsen.

    Vibeke Løkkeberg
  • Lager tredje sesong av Exit

    NRK skal vise en tredje sesong av dramaserien, som skildrer skyggesidene i finanslivet. Sendestart blir våren 2023. – Vi følger mange av de samme karakterene, men skal bevege oss mer rundt i verden. Litt sånn «follow the money», sier serieskaper Øystein Karlsen.