Hopp til innhold

Boy George-slager i ny drakt

Multikunstner Jenny Hval innrømmer at hun aldri har vært spesielt begeistret for Culture Clubs 80-tallsslager «The War Song». Nå gleder hun seg til å fremføre en helt ny versjon av låten på Ultimafestivalen.

Jenny Hval og KORK
Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

I løpet av de siste fire årene har Jenny Hval, også kjent som Rockettothesky, tatt spranget fra obskuritet til å bli omtalt som en av landets mest særpregede artister.

Siden 2006 har hun gitt ut to albumer, blitt nominert til både Spellemann- og Alarmprisen, vært aktiv som spaltist og skrevet romanen «Perlebryggeriet», som kom ut i fjor høst.

Les også: Jennys dryppende, lesbiske tanker

Når er hun klar for enda en debut. Fredag fremfører Hval en coverversjon av Culture Clubs 80-tallsslager «The War Song» akkompagnert av Kringkastingsorkestret på Ultimafestivalen .

– Jeg har aldri sunget med orkester før, så dette blir spennende, sa hun under onsdagens generalprøve i NRKs Store Studio.

– Mye mer spennende versjon

The War Song - Generalprøve

Kunstner Angel Nevarez filmer Jenny Hval mens hun øver sammen med KORK.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

«The War Song» ble gitt ut i 1984 som første singel fra Culture Clubs tredje album, «Waking up with the House on Fire». Bandet, med vokalist Boy George i spissen, hadde stor suksess på første halvdel av 1980-tallet med slagere som «Do You You Really Want To Hurt Me» og «Karma Chameleon».

Selv synes Hval at versjonen laget for Ultima-festivalen, som er arrangert av komponist Jon Øivind Ness, har mer å by på enn originalen:

– Jeg synes egentlig ikke at låten er så spennende i sin opprinnelige versjon. Den er veldig monoton, og det er kanskje nettopp derfor den ble oppfattet som en litt for enkel låt, sier artisten.

– I Jon Øivinds arrangement er det mye forskjellig som skjer, og det er mange måter å jobbe med tekstlinjene og melodifragmentene på. Det har blitt et helt nytt verk, forklarer hun.

Del av større kunstprosjekt

Fremføringen på Ultimafestivalen er en del av et større prosjekt med de meksikansk-amerikanske kunstnerne Angel Nevarez og Valerie Tevere. Verket har fått en visuell form i forbindelse med utstillingen « The Creative Act » på Henie Onstad kunstsenter.

The War Song - Generalprøve

Kunstnerne bak «The War Song»-prosjektet, Angel Nevarez og Valerie Tevere.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Låtvalget er på ingen måte tilfeldig. Da «The War Song» ble lansert i 1984 hadde mange popartister begynt å vise større politisk engasjement gjennom veldedighetskonserter og innspillinger. Ifølge utstillingens nettsider er coverversjonen ment å avspeile dagens politiske situasjon, med referanser blant annet til Barack Obamas fredspristale.

Se klipp fra generalprøven og et intervju med kunstnerne bak «The War Song»-prosjektet, Angel Nevarez og Valerie Tevere:

Video mkka090910-warsong-03


Tre begivenheter – én konsert

I tillegg til «The War Song», kommer KORK også til å fremføre tyske Helmut Oehrings konsert for bassklarinett og orkester, «Meere», sammen med klarinettisten Rolf Borch.

Les også:

Den norske komponisten Nils Henrik Asheim er også representert med sitt monodrama «Grader av hvitt», til tekst av Johan Harstad.

Ultimakonserten med KORK finner sted i Operaens Scene 2 fredag 10. september.

Kulturstrøm

  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.

  • ABBA-Benny lagar jinglar til svensk P2

    ABBA-veteranen Benny Andersson har komponert lydlogoar til den svenske radiokanalen P2, melder Sveriges Radio.

    – Eg har laga 37 forskjellige forslag for å sjå om hansken passa, seier komponisten og musikaren til kanalen.

    Jinglane er spelt inn saman med Sveriges Radios Symfoniorkester, og Andersson er sjølv med på piano.

    Dei nye lydsnuttane blei tekne i bruk måndag.

    Benny Andersson
    Foto: Alberto Pezzali / AP