NRK Meny
Normal

– Fantastisk og veldig overraskende

For første gang er en folkefinansiert roman nominert til Bookerprisen. Det sier noe om forandringene som skjer i bokverden. Forfatter Paul Kingsnorth ble også tatt fullstendig på sengen.

Paul Kingsnorth

- Fullstendig uventet, sier Paul Kingsnorth, da debutromanen 'The Wake' ble langlistet til den prestisjetunge Bookerprisen.

Foto: http://www.paulkingsnorth.net/

Det er noe virkelig oppsiktsvekkende ved langlisten over de nominerte til årets skjønnlitterære Bookerpris . Blant de 13 romanene er én publisert på utradisjonelt vis, av et forlag som finansierer utgivelsene sine ved hjelp av forhåndsbestillinger - en crowdfundet roman, eller folkefinansiert om du vil.

«The Wake» av Paul Kingsnorth har i følge forfatteren ikke fått så mye oppmerksomhet, før nå. Men den har blitt lagt merke til, blant annet omtalte britiske avisen The Guardian romanen som "en litterær triumf" .

Det er språket som vekker oppsikt i denne fortellingen fra England rundt år 1000, under og etter "the Norman invasjon", om en splittet geriljagruppe som gjør opprør mot okkupantene. Paul Kingsnorth skriver på det han kaller et "skyggespråk", som han ønsker skal vekke en følelse av gammel engelsk. Så selv om hendelsene i romanen gjør den spesielt interessant å lese for oss vikingers etterfølgere, så er (blir?) den kanskje en nøtt å knekke for en oversetter.

Blant de nominerte er også Siri Hustvedts "The Blazing World".

Jeg tok den med til tradisjonelle forlag, men fikk ingen repons.

Paul Kingsnorth

Hvordan gikk det til at romanen din ble utgitt?

– Jeg tok den med til tradisjonelle forlag, men fikk ingen repons. Språket gjorde dem nok skeptiske. Så jeg tok den med til Unbound, et nytt forlag som bruker folkefinansiering - i hovedsak pengeinnsamling via forhåndsbestillinger for å finansiere utgivelsen.

Hva skjedde med boka etter at den ble publisert?

– Lesere likte den veldig godt og den fikk et par anmeldelser, men den fikk ikke noe særlig oppmerksomhet, før nå...

Hva tenker du om at The Wake er langlistet til Bookerprisen?

– Det er fantastisk og veldig overraskende. Fullstendig overraskende, og det er oppmuntrende at en slik merkelig bok, utgitt på en så ny måte, blir tatt med i betraktning.

Betyr dine lesere mer for deg enn for forfattere som har fått utgitt sine bøker på den tradisjonelle måten, tror du?

– Jeg har sikkert mer kontakt med dem. Denne måten å publisere på innebærer at du bygger et nettsamfunn av lesere og det er en ganske spesiell ting. Leserne tar del i utgivelsesprosessen framfor å bare være konsumenter av et produkt.

The Wake

En leser skriver blant annet: A fantastic read - playing with language in a way that seems to mark out 2014 as the year when the mainstream finally embraced novelists that boldly play with the actual nuts and bolts of our native tongue as well as the narrative flow.

Foto: chiefprune / Instagram

Paul Kingsnorth på Tumblr

Paul Kingsnorth på Twitter