Hopp til innhold

Round about midnight med Levi Henriksen

Levi Henriksen leser lettlest-bok om familieliv i telt og bil for et animert og lykkelig publikum.

Levi Henriksen

Forfatteren Levi Henriksen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Lørdag på Lillehammer litteraturfestival forsvinner en del av de profesjonelle litteratursynserne ned til Skyss-stasjonen, som de kaller jernbanestasjonen her. De pakker ned sine mer eller mindre kritiske kommentarer og debattinnlegg i kofferten og ruller hjem.

Rullatorfestival på Lillehammer

Rullatorfestival på Lillehammer.

Foto: Knut Hoem/NRK

I Storgata ruller den eldre delen av lokalbefolkningen i det som vel må være Norges eneste rullator-festival. Noen av dem er kanskje på vei ned til Søndre Park, hvor svensk litteraturs enfant terrible, Stig Larsson (ikke å forveksle avdøde navnebror Stieg) åpner dagens program med opplesning.

Fredagskvelden ble rundet av med at Levi Henriksen like godt leste en hel bok på den funky kafeen Stift på kulturhuset Banken.

Henriksen ser ut som om han er skutt ut av en film av Cohen-brødrene. Han unnskylder seg innledningsvis for at han skal plage folk med en hel bok på et tidspunkt da alle egentlig vil feste og drikke seg fulle.

Det trenger han ikke bekymre seg for. Levi Henriksen lettflytende hillbilly-prosa egner seg ypperlig som opplesning. At boken er beregnet for et publikum som foretrekker litt store bokstaver har ikke gått på bekostning av kvaliteten.

Han forteller historien om Martin By som kjører av gårde på telttur med kone og sønn. Bilen, og senere teltet er en smart kulisse for det lille, varme familiedramaet som sakte utvikler seg i fortellingen. Foran meg sitter en dame i rød blomstrete kjole og humrer. Eller mer presist. Hun klukker. Det fortsetter hun med helt til Henriksen har avsluttet sin lille lettleste fortelling.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.