Hopp til innhold

Disse bøkene vil fylle hjemmet ditt med farlige kryp

Bøker med AR-teknologi kommer nå til Norge. Først ut er faktabøker for barn.

Et digert insekt kravler over sofaen på NRK Kultur sitt pauserom, til hvin fra en håndfull journalister. Egmont-redaktør Tonje Tornes er på besøk for å demonstrere ny bokteknologi og bare ler av vår frykt for det animerte insektet.

– Dette er en flott måte å la barna studere insektene på nært hold, sier Tornes.

Neste uke utgir Egmont tre faktabøker for barn med såkalt AR-teknologi. Når barna laster ned en gratis app, og peker mobilen eller nettbrettet mot boken, reiser det seg 3D-animasjoner av insekter, dinosaurer eller valper opp av boksidene, alt ettersom hvilken bok de leser.

Fem nye bøker for barn med utvidet virkelighet (AR)

DYR: Insekter, dinosaurer og valper er det norske barn kan oppleve animasjoner av i nye bøker.

Foto: Siss Vik / NRK

Tornes syntes teknologien var så spennende at hun kjøpte inn tre bøker for å teste. Også forlaget Vigmostad & Bjørke utgir to oversatte AR-bøker knyttet til filmene «Jurassic World» og «Dragons».

Foruten noen tidlige spredte forsøk, er høsten 2018 første gang det gis ut flere AR-barnebøker på norsk.

Selv om AR-bøker av ulike slag har vært vist fram på bokmesser i 3-4 år, er norske forleggere foreløpig skeptiske til kvaliteten. Det viser en rask ringerunde til noen sentrale norske forlag.

Kritisk til mer skjermbruk

Fontini forlag utgir utelukkende barnebøker, og forlegger Lindy Andersen planlegger ikke noen AR-utgivelser. Hun er ikke så begeistret for at skjermteknologien sniker seg inn også på papirbokas domene:

– Forskning på feltet viser at barn opplever papirboka som en etterlengtet «pause» fra skjerm og dataspill. Det er også en grunn til at barn leser så lite bøker digitalt i forhold til voksne lesere.

Tornes ser innvendingene mot mer skjermbruk for barn, men mener animasjonene kan lokke barn til å lese papirboken og lære om verden.

– «Kryp»-boken er et godt eksempel på at papirboken og AR-effektene gir hverandre merverdi. Barna kan for eksempel kan ta en quiz i appen som forutsetter at de har lest hele boka nøye. I animasjonen får de høre hveselyden til kakerlakken og de kan se hvordan den beveger seg. Det kan gi barnet lyst å lære mer.

Boken «Kryp» byr på informasjon om store insekter

INFORMATIV: Barna kan lese og lære om fremmede insekter og kryp.

Foto: Siss Vik / NRK

Dyrt å drifte

Bøkene som kommer i høst er oversettelser av engelske bøker. Tornes forventer ikke AR-bøker skrevet og laget på norsk med det første:

– Det er forholdsvis kostbart å lage appene, som dessuten må driftes med stadige oppdateringer. I Storbritannia og USA spesialiserer enkelte forlag seg på AR-bøker, som de selger til utlandet.

Ettersom dette er et nytt fenomen, er det ikke noen innkjøpsavtaler så langt for bøker med AR i bokhandel eller bibliotek. Butikkekjeden Outland har kjøpt inn alle de tre bøkene fra Egmont: «Kryp», «Min drømmevalp» og «Jurassic World: Redd raptorene».

Vigmostad & Bjørkes AR-bøker blir å finne i bokhandler, i følge informasjons- og salgssjef Dilani Vamapahan.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters