Hopp til innhold

En av 1900-tallets største klassikere

Den ukrainsk-russiske forfattere Mikhail Bulgakov fikk aldri oppleve at romanen ”Mesteren og Margarita” ble gitt ut i Russland. Han arbeidet med boken helt frem til sin død i 1940. Først over 25 år senere kom den ut, i sensurert utgave, som føljetong i et russisk litterært tidsskrift.

Byste av Mikhail Bulgakov i Kielce i Polen

Byste av Mikhail Bulgakov i Kielce i Polen.

Foto: Staszek Szybki Jest/Wikimedia Commons

Den første fullstendige utgaven ble gitt ut i Tyskland i 1969. Først i 1995 kom den på norsk, basert på den fullstendige russiske utgaven, oversatt av Erik Egeberg.

Går ille for romanfigur

I Michail Bulgakovs roman møter vi en figur som det siden skal gå ille med. Det er redaktøren for et russisk litterært tidsskrift, Mikhail Aleksandrovitsj Berlioz - med samme fornavn som forfatteren og med etternavn som Bulgakovs favorittkomponist Hector Berlioz.

Den andre mannen i åpningsscenen er dikteren, Ivan Nikolajevitsj, som skriver sine dikt under psevdonymet, ”Hjemløs”. Dikteren holder på med et bokprosjekt der han vil bevise at Jesus ikke eksisterer. Kapittelet har fått tittelen, ”Snakk aldri med ukjente”. Men det er nettopp det de gjør, de to mennene på parkbenken ved Patriarkdammene i Moskva.

En tredje person dukker nemlig opp, og går i diskusjon med redaktøren. Mannen advarer redaktøren om at han kommer å bli drept. Dette tror ikke redaktøren noe på, men litt senere skjer nettopp dette. Senere viser det seg at denne mannen som har kommet til Moskva er selve Satan. Sammen med sine medhjelpere skaper han usikre tilstander i byen.

Mange tolkninger

Romanen "Mesteren og Margarita" har ofte blitt tolket som en sammenligning av de politiske forholdene mellom Jerusalem og Moskva på 1930-tallet. I boken beskrives begge byene som maktens og grusomhetens by.

Romanen regnes også som en satire over den sovjetiske staten fra 1917 og frem til 1940-tallet. Den har også blitt sett på som kritikk av tolkningen av Bibelen.

Flere klassikere



Kulturstrøm

  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP
  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.