Hopp til innhold

Skriver om døden men ser lyst på litteraturen

Lars Saabye Christensen lanserte sin siste roman noensinne – muligens. Samtidig løfter han fram nye norske forfattere.

Lars Saabye Christensen

SER FREMOVER: Lars Saabye Christensen gleder seg over bøker av yngre forfatterkolleger.

Foto: Siss Vik / NRK

Det var knyttet mer spenning enn vanlig til pressekonferansen på Cappelen Damm onsdag formiddag, da Lars Saabye Christensen gikk opp på scenen for å lansere siste bind i «Byens spor»-trilogien:

Ville han avkrefte eller bekrefte inntrykket av at han legger opp som forfatter?

Forlagets direktør for salg og marked, Knut Gørvell, åpnet i moll: Ikke bare peker slagstallene generelt nedover i norsk bokbransje. Forlaget står også i fare for å miste et av sine sikreste kort i enhver bokhøst: en skinnende ny Saabye-roman – til glede for både kritikere og de store leseskarene.

Forlagsdirektør Knut Gørvell og forfatter Lars Saabye Christensen

HØYDEPUNKT: En ny bok fra Saabye Christensens hånd er gode nyheter for forlaget hans.

Foto: Siss Vik / NRK

Men forfatteren beholdt mystikken og sa at han med vilje ga vage svar på det spørsmålet. Han hadde ment at han gir seg som forfatter da han skrev det.

Nå er han et annet sted i livet, friskere etter den alvorlige kreftsykdommen han led av mens hans skrev «Skyggeboken».

Og nå sto den litterære kjempen på scenen for å kaste glans over nye generasjoner forfattere.

Lars Saabye Christensen deler ut Saabye-stipendet

OPPTATT AV FRAMTIDA: Lars Saabye Christensen deler ut stipend.

Foto: Siss Vik / NRK

Selv om «Skyggeboken» handler mye om døden, vendte Lars Saabye Christensen stemningen til dur, da han delte ut sitt eget Saabye-stipend til en av årets debutanter.

Han mimret om da han selv var bokdebutant, en enestående opplevelse i et menneskes liv:

– Man debuterer bare én gang. Allerede på bok nummer to må man spørre seg: Har jeg skrevet dette før, eller enda verre, har jeg skrevet dette bedre før. Man kan da bare forestille seg hvordan det er å skrive bok nummer nitten, som kanskje er siste gang.

Debutantenes venn

Lars Saabye Christensen har alltid vært opptatt av nye forfattere. Det var han som i 1986 fikk innstiftet debutantantologien «Signaler» – det viktigste bidrag til å løfte frem debutanter.

På 60-års dagen sin tok han det et steg videre: Da opprettet han sitt eget Saabye-stipend. I år gikk stipendet til Hilde Stålskjær Osen fra Trondheim for romanen «Vi bare kjører, så ser vi.» Hun er utdannet regissør ved dokumentarlinja på Den danske filmskole og kokk – og altså en gryende forfatter.

Debutant Hilde Stålskjær Osen og Lars Saabye Christensen

NY GENRE: Saabye Christensen mener at Hilde Stålskjær Osen skriver «instant realisme».

Foto: Siss Vik / NRK

Romanen hennes foregår på et lite tettsted langs norskekysten, men Oslo-forfatteren løftet fram storheten nettopp i det:

– Det finnes ikke mindre steder i litteraturen. Alle steder er store nok. På Hilde Stålskjær Osens sted, og i hennes språk, som også er et sted, er plass til mer, mye mer, og jeg gleder meg allerede.

Stålskjær Osen var tydelig rørt. Debutanten fortalte at hun skrev siste del av romanen på prematuravdelingen. Hun har vært opptatt med å passe på barnet sitt siden, og ikke fått skrevet på to år. Men nå mente hun Saabye-stipendet forplikter henne:

– Dette stipendet er som to sterke hender som holder meg nede på stolen for å skrive.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor