NRK Meny
Normal

Kunsten å tenke som en tiåring

Forfatter og illustratør Stian Hole lager barnebøkene om den lille gutten Garmann. Disse bildebøkene har vakt internasjonal oppsikt, mye på grunn av sine vakre tegninger. Holes store utfordring er at han må tenke seg til hvordan tiåringer ser på verden.

Stian Hole

Bokprogramleder Hans Olav Brenner og Stian Hole på arbeidsrommet.

Foto: NRK

Stian Holes hovedperson Garman

Garmann- den lille gutten i Stian Holes bøker.

Foto: NRK

Se video: Stian Hole om å illustrere barnebøker

Les også: Hvilken barnebok velger du?

Hole, som har funnet en rekke priser for bøkene sine, streber hele tiden etter å se verden gjennom den lille gutten Garmanns øyne. Det blir litt som å leve i to verdener, mener han.

- Jeg tenker at jeg har et kamera på hodet, som jeg senker nedover. Slik prøver jeg å se verden gjennom et barns øyne. Da hender det at det kommer frem ting fra da jeg selv var liten, som jeg trodde jeg hadde glemt, sier han.

Dette er nyttige grep som Hole bruker flittig for å lage bøkene sine.

Anmeldelse: Garmanns gate

Lever parallelle liv

Dessuten mener Hole at det i vår tid - når man har det godt på alle måter - er lett å bli sløv. Derfor synes han at det er en fin måte å holde seg "våken" på, når han prøver å leve noen parallelle liv, altså å se ting slik som barn gjør, samtidig som han lever i voksen-verdenen.

- Å leve noen parallelle liv er en måte å holde seg våken på. Så jeg er på jakt etter ting jeg kan bruke hele tiden, sier han.

Garman - fra Stian Holes bøker

Hovedparsonen Garmann, tegnet av Stian Hole. Fra boken 'Garmanns sommer'.

Foto: NRK

Svein Nyhus tegner Hans Olav Brenner