NRK Meny
Normal

Slik har du aldri sett slaget ved Somme før

Tegneserieskaper Joe Sacco bretter ut historien om et av de mest blodige kapitlene i Europas historie på en imponerende lang tegning. Her kan du se The Great War på video.

Tegneserieskaper og journalist Joe Saccos siste verk, The Great War, er et sju meter langt utbrettspanorama som beskriver i detalj den første dagen av slaget ved Somme. Her kan du se boken på video!

Maltesisk-amerikanske Sacco er kjent for sine tegneseriereportasjer fra konfliktområder som Gaza og Bosnia.

Hans siste verk, The Great War, er et sju meter langt utbrettspanorama som beskriver i detalj den første dagen av slaget ved Somme, hvor noen av de mest blodige kampene i Europas historie ble utkjempet.

– Fenomenal

Joe Sacco

Tegner og journalist Joe Sacco i Gaza i 2003.

Foto: Khalil Hamra / AP

Totalt skal over en million tyskere, franskmenn og briter ha mistet livet i massakren, som varte fra juli til november 1916.

Bare den første dagen mistet Storbritannia 20 000 soldater og nesten 40 000 ble skadet, et større tap enn på noen annen dag i den britiske hærs historie.

Historiker Nikolai Brandal sier at han aldri har sett noe som Saccos nye verk før.

– Nei, ikke fremstilt på denne måten. Det har blitt laget tegneserier av første verdenskrig, men en kronologi slik som Sacco tegner her, har jeg ikke sett før.

Litteraturviter Øyvind Vågnes fra Universitetet i Bergen har også latt seg imponere av The Great War.

– Han får frem skalaen i det hele, noe som hadde vært umulig å gjøre på samme måte i bokformat. Graden av visuell informasjon som ligger der, er fenomenal.

I Norge har Sacco utgitt tegneseriebøkene Palestina (2006), som følger tegnerens reiser og opphold på Gaza, Vestbredden og i Jerusalem på begynnelsen av 1990-tallet, og Fotnoter i Gaza (2010), som gir et bilde av Gaza fra 1948 og fram til i dag.

Se The Great War på video øverst i saken!