NRK Meny
Normal

Her er bøkene på byttetoppen

Bokhandlere over hele landet melder at bestselgerne byttes mest. «Et helt halvt år» av Jojo Moyes passer tydeligvis ikke for alle selv om boka har toppet listene i over et år.

Jojo Moyes

Forfatter Jojo Moyes signerer bøker i Arks festivaltelt under Oslo Bokfestival 2014.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

NRKbok har snakket med bokhandlere over hele landet for å finne ut hvilke bøker som er på byttetoppen etter jul.

De som peker seg ut er bestselgerne «Et helt halvt år» av Jojo Moyes, «Svøm med dem som drukner» av Lars Mytting og «En sjøens helt» av Jon Michelet.

– Noen har fått dobbelt opp og mange har lest dem før. Og «Et helt halvt år» passer for veldig mange, men absolutt ikke for andre, påpeker Maren Jensen, assisterende butikksjef på Norli i Stavanger.

– Januar er en måned hvor de som ikke fikk bestselgeren de ønsket seg til jul, kjøper den selv, sier Martin Antonsen i Bokhuset Libris i Tromsø.

– Så når mange for eksempel har byttet «Erna - fra fiasko til statsminister» av Renate Nedregård, så er det nok andre som kjøper den.

Bøker som ble byttet i julen 2014

Vi bytter mindre

Tendensen i år er at det byttes mindre bøker etter jul.

Flere kommer i butikken med ønskelister de har fått, har blant andre Steinar Simonsen i Ark på Trondheim Torg observert.

– Folk kommer med detaljerte lister, gjerne med veldig spesielle titler. Det har hendt at folk har med seg ønskeliste fra Amazon, her til butikk! Stort sett virker det som om folk er veldig bevisste når de handler bøker.