Bli med og kår årets beste nye novelle

Tolv forfattere har tatt utfordringen om å skrive hver sin novelle, som blir høytlesning på radioen gjennom hele 2015. Du kan bli med og kåre den beste.

Frode Grytten på høstlansering

– Jeg har en forkjærlighet for noveller, og liker alt som kan bidra til å få løfte novellens posisjon, sier Frode Grytten.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Blant forfatterne som skal bidra med hver sin novelle, er Merethe Lindstrøm , Tor Åge Bringsværd, Laila Stien, Levi Henriksen og Frode Grytten . Novellen skal være nyskrevet, det vil si at det kan gjerne være stoff som forfatteren har påbegynt tidligere, men det skal ikke ha vært publisert før.

– Ord trenger rytme for å fungere

Det å skulle skrive en novelle som også egner seg til å lese høyt, var en utfordring, forteller forfatter og musiker Levi Henriksen.

– Rytme og musikalitet er viktig for meg. Jeg har lest alle lydbøkene mine selv, bortsett fra to. For at en novelle skal fungere for meg, må den være muntlig, sier Henriksen.

Henriksen forteller at han har anstrengt seg mer enn vanlig for å skrive denne novellen, siden det også skal være fint å høre på.

– Jeg tror styrken min er at jeg liker å legge historiene nært på, og denne novellen er om kjærlighet. Jeg forsøker å skrive noe som vil gripe og røre folk, og vil trenge inn i og rive leseren med.

Levi Henriksen

– Jeg har den innstillingen at ord klinger sammen, og ikke bare ser pent ut på papiret. Ord må leve. Det har jeg med meg tilbake fra bedehusmiljøet, hvor noe av greien er at teksten i sangene skal gripe deg, sier Levi Henriksen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

– Novellen er mer inkluderende enn romanen

Frode Grytten tror novellen er mer i stand til å inkludere leseren enn romaner gjør.

– De kan lett dytte vekk leseren, fordi romanen tømmer et helt tema helt. Novellen derimot, har lite utbrodering og kretser mer rundt leseren, mener forfatteren.

Novellen hans er lest inn og er i produksjon.

– Den får en annen form når den blir lest opp. Det er klart at dette er et eksperiment, selv om jeg har trening i å lese opp tekst høyt, sier Frode Grytten.