NRK Meny
Normal

En farsott over hele kloden

Fra Jane Eyre kom ut i 1848 har boken hatt en egen plass i britenes litterære hukommelse, og da særlig hos den kvinnelige delen av befolkningen. På rekordtid ble boken en farsott og lest av britiske piker nær sagt over hele kloden i imperiets glansdager.

Jane Eyre

Fra en av filmatiseringene av Jane Eyre.

Foto: BBC

Les også: Stormfulle høyder av Emily Brontë

Og siden har det blitt slik:

Fremdeles er boken den tredje mest lånte ved britiske bibliotek, selv om den også er pensum for alle skolelever.

Sans for rettferdighet

Man kan spørre seg hvorfor akkurat dette verket ble så populært. Jane Eyre er en oppvekstroman der hovedpersonen, plain-Jane, er en fattig foreldreløs pike som sendes av slektninger til en grusom skole for småpiker.

Jane har en upreget sans for rettferdighet og hun er frihetssøkende og ærlig.
Samtidig er Jane i besittelse av en klar fornuft og bøttevis av god moral. Kanskje er det derfor hun ble ansett som spiselig for unge lesende kvinnene.

Sperret inne

Jane Eyre er en kjærlighetshistorie men den er godt skrevet og er spennende. Og når det også finnes en gal kvinne sperret inne på loftet, er det duket for symbolikk på høyt plan. Feministene har omfavnet ”the mad woman in the attic” og mener det var Charlottes Brontës måte å skrive ut alle de sidene ved kvinnelivet som man ikke kunne snakke om.

Andre har brukt ”den gale kvinnen på loftet” som inspirasjonskilde og skrevet hennes historie.

For ytterligere lesning – prøv ”vide Sargasso” av Jean Rhys. Her fortelles livshistorien til den vest-indiske kvinnen som endte på loftet i ”Jane Eyre”.