Hopp til innhold

– Risikosport å vere ungdomsbokforfattar

Kvifor kjøper ingen ungdomsbøker, medan det er fleire månadars venteliste på biblioteka? Forfattar Sigbjørn Mostue meiner bokhandlane ikkje er flinke til å prioritere norske ungdomsbøker.

Sigbjørn Mostue

Forfattar Sigbjørn Mostue vart åtvara mot å skrive ungdomsbok, men kasta seg ut i det likevel.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

– Å skrive ungdomsbøker er litt som å halde på med ein sær risikosport. Du blir åtvara om ikkje å gjere det, men likevel kastar du deg ut i det, fordi det er så sabla morosamt. Og når du kjem i mål er det få eller ingen som bryr seg, seier Sigbjørn Mostue.

I fjor fekk han Uprisen for zombie-apokalypsen «I morgen er alt mørkt». Boka fekk varm omtale og forfattaren var klar fok suksess.

No er han tilbake på Norsk litteraturfestival på Lillehammer for å halde foredraget «Ungdomsboka – ein sjanger i krise?».

Tomme hyller

– Skal forfattaren tene pengar til livets opphald, må bøkene bli selt. Kor mange gongar svevar ikkje forfattarar på skyar av jubel etter eit skulebesøk, for så å snike seg inn i bokhandelen på staden, forsøke å finne den bortgøymde hylla med ungdomsbøker, for berre å oppdage at bøkene hans eller hennar ikkje ein gong står i hylla, sa Mostue på foredraget.

Steffen Sørum

Forlagsredaktør, Steffen Sørum, seier det er tragisk at leselysta til ungdomane ikkje blir metta på grunn av dårleg utval i bokhandlane.

Forfattarens redaktør, Steffen Sørum, meiner det i alle fall ikkje er leselysta blant ungdomane det står på.

– Vi ser at ungdom kan stå seks månadar i kø for å låne boka til Sigbjørn på biblioteket. Det er jo heilt tragisk. Når dei faktisk blir gira finst ikkje boka i bokhandelen og skulebiblioteket har berre to eksemplar.

– Har ikkje dårleg samvit

Kategori- og innkjøpsdirektør i Ark, Jon Georg Husby, har forståing for otta og meiner ungdomsbøkene er ein vanskeleg sjanger.

Jon Georg Husby

Kategori- og innkjøpsdirektør i Ark, Jon Georg Husby, har ikkje dårleg samvit for arbeidet dei gjer for å ivareta norske ungdomsbøker.


– Vi ser at ungdomane følgjer med på internasjonale trendar som til dømes John Green og Twilight. Dei ønskjer ofte å kjøpe bøkene på engelsk og har ei internasjonal referanseramme som gjer det vanskeleg for norske ungdomsbøker å nå fram, seier han.

Men han har ikkje dårleg samvit for jobben med å selje norske ungdomsbøker.

– Vi er bevisste på ansvaret vårt for å gi ungdomsbøkene plass i butikkane, og sikrer eit godt sortiment sentralt, samtidig som den enkelte butikk står heilt fritt til å kjøpe inn dei ungdomsbøkene dei måtte ønskje utover dette. Målet vårt er å selje flest mogleg av dei, seier Husby.

Hollywood-maskineriet

Sigbjørn Mostue er ikkje nemneverdig imponert av svaret til Husby, og meiner det han seier berre bekrefter problemet.

– Det er ikkje rart at ungdomane konsentrer seg om dei utanlandske bøkene. Det er dei første dei finn i butikken, og dei har eit stort maskineri bak seg, nemleg Hollywood.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor