Hopp til innhold

– Norske redaktører er litt feige

Over 600 barn kom med boktips til NRK Super, men bare 20 av forslagene var fra gutter. – Det er ikke så overraskende. Vi kan ikke vente oss bedre guttelitteratur i et land der det er vedtatt at gutter skal sitte og tisse, sier forfatter Arne Berggren.

Arne Berggren

Arne Berggren mener at det ikke satses godt nok på litteratur for gutter i Norge. – Norske redaktører er litt feige. De vil trekke det meste mot «mainstream», sier forfatteren.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Dustedagboka

«Dustedagboka» er veldig populær blant barn. Bokseriens internasjonale Facebook-side har 853 000 likerklikk.

«Vi vil gjerne vite hvilke bøker dere liker?» Dette spørsmålet stilte NRK Super sine lesere, og responsen var overveldende. Over 600 boktips ble sendt inn!

Bokserien «Dustedagboka» fikk nesten hundre av de 616 stemmene. Den er utgitt på norsk av Kagge forlag, og blir av forlaget beskrevet som en «hysterisk morsom dagbok for jenter».

– Tantete bransje

At en såkalt «jentebok» viste seg å være mest populær, er kanskje ikke så overraskende når man ser hvor mange gutter som har deltatt. NRKs journalist fant bare 20 guttenavn blant de over 600 tipsene.

NRK Super-journalist, Geir Evensen, synes det er rart at så få gutter kom med boktips. Han anslår at én av seks NRK Super-lesere er gutter.

– Dermed burde cirka hundre gutter ha kommet med sine lesetips her.

Dauinger

Arne Berggrens bokserie «Dauinger» var også populær hos NRK Super sine lesere. Men det var bare jenter som anbefalte den.

Forfatter Arne Berggren er ikke like overrasket.

– Det er fortsatt en litt tantete bransje, med mye skjult moralisme og fryktelig mange velmente råd om hva gutter kan lese for å bli mindre guttete, sier Berggren, før han legger til:

Vi kan ikke vente oss bedre guttelitteratur i et land der det er vedtatt at gutter skal sitte og tisse.

Berggren mener det ikke satses godt nok på litteratur for gutter i Norge.

– Norske redaktører er litt feige. De vil trekke det meste mot «mainstream».

– Jenter snakker mer om bøker

Ole Ivar Burås Storø

Ole Ivar Burås Storø er informasjonsansvarlig i Foreningen !les. Han tror at gutter leser, uten å engasjere seg i den litterære samtalen på samme måte som jenter.

Foto: Vibeke Røgler

Ole Ivar Burås Storø i Foreningen !les tror gutter leser, til tross for at så få gutter sendte inn boktips.

– Jenter snakker nok mer om bøker enn det gutter gjør. Gutter engasjerer seg ikke på samme måte i den litterære samtalen. Er det ikke flere jenter og damer som er med i boksirkler?

Burås Storø viser videre til en engelsk undersøkelse fra 2010 (Boys Reading Comission), som konkluderte med at det er andre forventninger til at jenter skal lese enn gutter.

– Jenter oppmuntres i større grad til å lese, de får oftere bøker i gaver, tas oftere med på biblioteket og har tydeligere lesende forbilder. Kanskje boktipsene viser at dette også gjelder i Norge?

Burås Storø mener likevel det er dumt at ikke flere gutter sender inn sine boktips.

– Igjen er det sånn at jentene kommer med tipsene, og det er et problem i formidlingen til gutter.

Leser gutter mindre enn jenter? Satses det for lite på litteratur for gutter? Si din mening i kommentarfeltet.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters