Hopp til innhold

– Kommer til å skje igjen

Lars Mæhles prisbelønte og kritikerroste ungdomsroman «Landet under isen» ble først nullet av Norsk kulturråd. Hvordan er det mulig? – Dette har skjedd før og kommer til å skje igjen, sier Mari Finess, seksjonsleder i Norsk kulturråd.

Mari Finess

- Vi kan ikke nedfelle kriterier for vurdering av litterær kvalitet, mener Mari Finess i Norsk kulturråd.

Foto: Norsk kulturråd

Lars Mæhles fantasyroman «Landet under isen», utgitt på Samlaget, ble fredag tildelt Kulturdepartementets barnebokpris for 2009. Samme organ mente at boken var for dårlig til å bli kjøpt inn til landets biblioteker.

– Underkjenningen er uforståelig, noe jeg sjelden har opplevd maken til, mener Margit Walsø, forlagssjef i Samlaget.

Les: Prisbelønt bok ble "nullet"

Men hva mener Norsk kulturråd?

– Ferdig med saken

– Nå er det slik at litterære kriterier baserer seg på skjønn, og dette vil variere fra person til person eller fra utvalg til for eksempel jury. Utenfra ser dette kanskje pussig ut, men det er ikke uvanlig med ulike litterære syn. Men boka ble kjøpt inn og vi er ferdig med saken, sier Mari Finess, leder for litteraturseksjonen i Norsk kulturråd til NRK.no.

Les: Norsk kulturråd - litteraturseksjonen

– Men her er det snakk om en bok som er blitt nominert til de to tyngste litteraturprisene i Norge, og attpåtil vunnet én av dem. Burde ikke det vært bedre samsvar mellom vurderingsutvalg og prisjuryene?

– Jeg kan se poenget, det er derfor vi har en ankenemnd, med en annen og bredere sammensetning. Dette ser vi på som en dobbeltsikring. Vi kan ikke nedfelle kriterier for vurdering av litterær kvalitet, dette gjøres av andre litterære institusjoner, for eksempel forlagene. Vi har full tillit til at medlemmene i vurderingsutvalget gjør jobben på en ryddig måte. Og så har vi ankenemndas bredere sammensetning til å fange opp hvis det har skjedd noe. Dette har skjedd før og kommer til å skje igjen.

Pris og «nulling» samme dag

Simon Stranger

Simon Stranger.

Foto: Jan Alsaker/Observatoriet

Og det har Finess helt rett i. Forfatter Simon Stranger opplevde noe underlig i 2006: Samme dag som han fikk Riksmålsprisen for barneboken «Gjengangeren», ble boken nullet av Norsk kulturråd.

Også med den siste ungdomsboken, «Barsakh», fikk Strangers åndsverk et ublidt møte med vurderingsutvalget for barne- og ungdomslitteratur. «Barsakh» ble som «Landet under isen» midlertidig underkjent, for så å bli kjøpt inn av ankeutvalget.

Med andre ord: Nok en kronglete ferd til bibliotekhyllene for en kritikerrost ungdomsbok. «Barsakh» har fått svært gode anmeldelser i media og er nå solgt til hele fem land: Frankrike, Tyskland, Danmark, Sverige og Palestina. I tillegg ble boken nominert til ARK-prisen.

– Blir forbannet

– Jeg synes det er veldig merkelig. "Barsakh" er en seriøs utgivelse fra min side og som har fått veldig gode anmeldelser. Det virker som om vurderingsutvalget er i litt utakt med verden utenfor. Jeg blir forbannet, rett og slett, sier Simon Stranger til NRK.no.

Les: Hjemmesiden til Simon Stranger

– Dette har skjedd med en god del utgivelser. Jeg har inntrykk av at flere forlag og forfattere er skuffet og ikke minst overrasket over avgjørelsene. Jeg vet ikke hva vurderingsutvalget reagerer på. Er det at noen tør å eksperimentere og tør å skrive annerledes?

Stranger frykter konsekvensene av vurderingsutvalgets avgjørelser.

– Én ting er at det er en kjip beskjed å få som forfatter. Jeg ble selv motløs. Men en annen ting er økonomien i dette. For forlagene er dette et økonomisk spørsmål. Hvis forlagene begynner å bli redde for å ta sjanser, kan det ende med at de bare satser på normalprosa, som rett-frem-fortellinger om skilsmisser. Da kan det bli ganske alvorlig for barne- og ungdomslitteraturen. Det er noe utvalget burde ta innover seg.

Skal undersøke ordningen

Uavhengig av tilfellene med Mæhle og Stranger kommer Norsk kulturråd nå til å se nærmere på innkjøpsordningen for barne- og ungdomslitteratur.

– Vi kommer til å gå igjennom hele 2009 og litt tilbake i tid for å se om det har skjedd noe med påmeldingsmønsteret hos forlagene. I 2009 var det 199 påmeldte barne- og ungdomsbøker. Det er første gang vi toucher 200-tallet, sier Mari Finess.

I løpet av tre år har det blitt 50 flere påmeldte titler. Norsk kulturråd kommer til å stille seg følgende spørsmål: Har forlagene investert tilsvarende ressurser til å utgi 50 flere bøker i løpet av disse tre årene? Er det andre typer bøker som blir utgitt nå enn det innkjøpsordningen tidligere har omfattet? Vil det bety flere avviste bøker?

– Dette prøver vi å få empiri på. I 2009 ble det endelige titteltallet 134 innkjøpte bøker, men det vil ikke si at resten ble underkjent. Flere titler ble trukket og ble ikke ferdige, forteller Finess, som understreker at bransjen selv er med på å foreslå medlemmer til utvalgene.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor