NRK Meny
Normal

Facebook i 2005: - Vil du ha betaling i cash eller aksjer?

Graffitiartisten David Choe blir 200 millioner rikere etter at han i 2005 fikk betalt i aksjer for å utsmykke Facebooks lokaler. Det er ikke dårlig for en som tror han ville vært død eller fengslet uten kunsten.

Se video fra utsmykkingen nederst i saken.

I 2005 fikk graffitikunstner David Choe det viktigste økonomiske spørsmålet i sitt liv, uten å vite det selv.

Etter å ha utsmykket det nystartede internettselskapet Facebooks lokaler i California ble han gitt følgende dilemma:

Ville Choe ha 9000 dollar i kontanter eller få betaling i aksjer?

200 millioner dollar rikere

Heldigvis for Choe og hans nærmeste valgte kunstneren aksjene. Etter at Facebook gikk på børsen natt til i går betyr det at han kan kalle seg søkkrik, skriver Daily Mail.

I 2005 anså den lovende graffitikunstneren Facebook som «latterlig og meningsløst».

Nå har Facebook 845 millioner brukere og er ifølge ekspertene verdt 100 milliarder dollar. Aksjene som ble lagt ut på børsen er verdt 30 milliarder kroner. Børsnoteringen er det største noensinne av et IT-selskap. Til sammenligning noterte Google seg i 2004 på rundt 10 milliarder kroner.

Det betyr at Choe kan oppdatere Facebook-statusen sin med at han ifølge New York Times er 200 millioner dollar rikere.

Veien til toppen

Det er en hissig karrierestige for en koreanskfødt Los Angeles-kunstner som i 2005 slet med ymse problemer med politiet.

Ifølge Wikipedia brukte Choe ungdomsårene på å «haike, lure og stjele seg rundt i USA, Europa, Afrika og Midtøsten».

I dag er Choe en suksessfull kunstner. Han har blant annet designet platecover for Jay-Z og Linkin Park, dekorert filmsett for et par Hollywood-filmer og malt et portrett av Barack Obama som henger i Det Hvite Hus.

– Jeg har morderblod i årene mine

I et intervju til boken «Heroes & Villains» i 2011 var Choe veldig åpenhjertig om sin livsvei og sitt forhold til kunsten.

– Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg må si dette - all spøk til side - uten kunsten ville jeg vært 110 prosent død eller i fengsel. Jeg har morderblod som renner i årene mine. Jeg prøver å være et godt menneske, men sannheten at jeg egentlig bare er en dårlig person som vet hvordan jeg bruker penn og maling på en fancy måte.

Kulturstrøm

  • Seltzer på Paradise Hotel

    – Kall meg gjerne kulturpessimist, men i det kjendisfokuserte Norge anno 2018 er det kanskje blitt mange, spesielt blant de yngre, som gjerne kunne tenke seg å sjekke inn på et sånt hotell? Jeg bare spør, det er min jobb som blogger, skriver Thomas Seltzer som prøver å finne svar etter å ha tilbragt tid på hotellet i Mexico.

  • Brev fra Wagner selges i Israel

    Et brev fra den tyske komponisten Richard Wagner skal auksjoneres bort i Jerusalem. I brevet advarer Wagner mot jødisk påvirkning av kunsten. Han var kjent for sine antisemittiske overbevisninger, og var Adolf Hitlers favorittkomponist. Oppsetninger av Wagners musikk er ikke forbudt ved lov i Israel, men ingen orkestre velger hans verker. Det forventes ny Israelsk debatt om Wagner i forbindelse med brevsalget, skriver israelske medier.

    Brev fra Wagner på auksjonshus i Jerusalem
    Foto: MENAHEM KAHANA / AFP/NTB/Scanpix