NRK Meny
Normal

Ble det gutt eller jente?

Beklager, vi vet ikke!

Spebarn
Foto: , ARKIV

Om det er det svaret du får rett etter fødselen er det nok mange som vil reagere. Marit Vaula Rasmussen forsker på intersexbarna, de som fødes med ubestemmelig kjønn.

Det kan hende barnet har en liten penis eller kanskje en stor klitoris. Så det er ikke alltid like lett å se.

Babyer
Foto: Åse Karin Hansen / NRK

Flere enn du tror

Hvert år fødes 10-12 norske barn med trekk som gjør det vanskelig å fastsette om de er gutter eller jenter. Kjønnsorganene er misdannede, og noen av barna har kjønnskromosomfeil.

Det kan kanskje komme som et sjokk for foreldrene og en utfordring for medisinen.

– Et barn, eller et menneske for den del, uten kjønnsidentitet er utenkelig og uhåndterlig, både juridisk og sosialt. For staten kan du ikke eksistere uten kjønn, for å få et personnummer og bli registrert som borger må du enten være mann eller kvinne, sier sosialantropolog Marit Vaula Rasmussen.

Doktorgradprosjekt

Marit Vaula Rasmussen er stipendiat ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning (SKOK) i Bergen, der jobber hun med doktorgradprosjektet sitt som heter "De usynlige intersex-barna".

Hun er opptatt av hvordan helsevesenet tar for seg disse barna. De fleste av barna blir "gjort om" til jenter, av den grunn at det er enklere å konstruere et kvinnlig kjønnsorgan enn et mannlig.

Snakk om det!

Marit Vaula Rasmussen syns det er alt for lite diskusjon rundt disse barna, og det spesielt siden det er mange etiske spørsmål som dukker opp.

- Inngrepene kan få enorme konsekvenser for intersexbarnas psykiske helse og framtidige seksualliv, sier Rasmussen.

Kilde: Forskning.no

Kulturstrøm

 • Dokumentar: Avijii

  Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Se dokumentaren her:

  Sv. dokumentar. Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Overskuddet gikk til et veldedig prosjekt, "House for Hunger".
 • Feirer 92 år med Shaggy og Kylie

  Britenes dronning Elizabeth markerer sin 92-årsdag med konsert i London lørdag kveld. På scenen står blant andre Sting, Tom Jones og Jamie Cullum. Også Kylie Minogue, Shaggy og Craig David skal opptre på dronningens bursdagsfest (NTB).

  Video Direkte fra parlamentet
  Foto: Nyhetsspiller