Hopp til innhold

Ble det gutt eller jente?

Beklager, vi vet ikke!

Spebarn
Foto: , ARKIV

Om det er det svaret du får rett etter fødselen er det nok mange som vil reagere. Marit Vaula Rasmussen forsker på intersexbarna, de som fødes med ubestemmelig kjønn.

Det kan hende barnet har en liten penis eller kanskje en stor klitoris. Så det er ikke alltid like lett å se.

Babyer
Foto: Åse Karin Hansen / NRK

Flere enn du tror

Hvert år fødes 10-12 norske barn med trekk som gjør det vanskelig å fastsette om de er gutter eller jenter. Kjønnsorganene er misdannede, og noen av barna har kjønnskromosomfeil.

Det kan kanskje komme som et sjokk for foreldrene og en utfordring for medisinen.

– Et barn, eller et menneske for den del, uten kjønnsidentitet er utenkelig og uhåndterlig, både juridisk og sosialt. For staten kan du ikke eksistere uten kjønn, for å få et personnummer og bli registrert som borger må du enten være mann eller kvinne, sier sosialantropolog Marit Vaula Rasmussen.

Doktorgradprosjekt

Marit Vaula Rasmussen er stipendiat ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning (SKOK) i Bergen, der jobber hun med doktorgradprosjektet sitt som heter "De usynlige intersex-barna".

Hun er opptatt av hvordan helsevesenet tar for seg disse barna. De fleste av barna blir "gjort om" til jenter, av den grunn at det er enklere å konstruere et kvinnlig kjønnsorgan enn et mannlig.

Snakk om det!

Marit Vaula Rasmussen syns det er alt for lite diskusjon rundt disse barna, og det spesielt siden det er mange etiske spørsmål som dukker opp.

- Inngrepene kan få enorme konsekvenser for intersexbarnas psykiske helse og framtidige seksualliv, sier Rasmussen.

Kilde: Forskning.no

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.