Den karriblandingen du kjøper i vanlige butikker egner seg kun til blåskjell, mener Nitimekokk Lars Barmen. Her tilsatt en klype safran.
- Indisk karri på fiskebollene derimot…mmmm, det er og absolutt verdt å prøve sier Lars litt skjelmsk. Karri er denne ukas krydder fra innvandrerbutikken. Men bare glem den norske varianten, for ifølge nitimekokk Lars Barmen egner den seg kun på blåskjell!
Egen karrioppskrift
Det finnes flere tusen forskjellige typer karri, og i India og Pakistan er det vanlig at familier har sin egen oppskrift som gjerne går i arv. Man tar rett og slett oppskriften med til en profesjonell karriblander og etter noen timer får du den ferdigblandete karrien og oppskriften tilbake!
I andre land i asiatiske land som Malaysia, Indonesia og Thailand nytes karriblandingen fersk. Du tar hvitløk, sjalottløk, sitrongress, fersk ingefær, chili og en rot som heter galan gal, knuser dette sammen og freser det litt. Tilsetter kokosmelk og kylling og vips - du har en kylling karri.
Nitimekokk Lars Barmen guider oss gjennom innvandrerbutikkenes krydderhyller.
Foretrekker du å kjøpe karriblandingen i innvandrerbutikken, gjelder regelen igjen: Ikke la den bli stående på hylla i all evighet. Karri skal skiftes ut etter et par måneder.
- Karrien har en tendens til å følge med campingvogna når vi selger den. Vi bruker kanskje ikke dette krydderet så ofte, og da har det lett for å bli stående. Men karri er ferskvare, og har du først smakt forskjellen forstår du hva jeg mener, forklarer Barmen!
Neste uke skal du få høre om et annet spennende krydder her i Nitimen, nemlig Garam Masala!