NRK Meny
Normal

Blandede reaksjoner på ny styreleder

Blandede reaksjoner på utnevnelsen av styrerepresentanter til Nasjonalmuseet.

Svein Aaser

NY STYRELEDER: Svein Aaser

Foto: Knut Falch

Store deler av det kunstfaglige miljøet er kritiske til at Giskes representanter i det nye styret for Nasjonalmuseet mangler kunstfaglig kompetanse. Det er ikke nok at museets egne representanter har denne kompetansen, hevder kritikerne.

Rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo, Cecilie Broch Knudsen, frykter at Giskes valg av styrerepresentanter vil gå utover tilliten til styret.

- Jeg stiller meg undrende til at Giske har valgt tre styremedlemmer uten museumsfaglig - eller kunstfaglig erfaring.

I går ble det gjort kjent at tidligere konsernsjef i DnB NOR, Svein Aaser, blir ny styreleder for Nasjonalmuseet . Tidligere stortingspolitiker og minister Grete Knudsen (Ap) og Oslopolitikeren André Støylen (H) ble samtidig utnevnt til styremedlemmer.

- Dette er en institusjon som har vært ridd av så mange problemer over så lang tid, og derfor er det veldig viktig at alle de ansatte får styremedlemmer som de føler seg trygge på, sier Broch Knudsen.

Flere kilder i det kunstfaglige miljøet som NRK har snakket med, er kritiske til de statlige styrerepresentantenes mangelende kunstfaglige erfaring. Det resterende styret er utnevnt av Nasjonalmuseet.

Professor i Kunsthistorie ved Universitetet i Oslo Øivin Storm Bjerke mener det ikke er nok at styremedlemmene museene selv har valgt har kunstfaglig kompetanse.

- Jeg stusser vel kanskje litt ved at staten ikke har utnevnt en tung fagperson som en uavhengig representant i styret når vi vet at veldig mye av konfliktene har vært knyttet til vurderinger av faglig art.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kirke- og kulturminister Trond Giske

SLAPP KATTA UT AV SEKKEN: Kulturminister Trond Giske offentliggjorde at Svein Aaser blir ny styreleder på Stortinget.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Langvarig konflikt

Det forrige styret varslet sin avgang kun få dager etter at direktør Allis Helleland gikk av etter langvarige konflikter med de ansatte. Direktørstillingen er fortsatt ubesatt ettersom det har tatt over to måneder å få på plass en ny styreleder. Flere skal ha takket nei til posisjonen som Aaser nå har tatt på seg.

Rektor ved Kunsthøyskolen Cecilie Broch Knudsen mener en ny museumsdirektør trenger mer faglig støtte i styret og tror manglende erfaring på sådan blir en utfordring.

- Det er ikke uten videre enkelt å få tillit hos de faglig ansatte og man kan faktisk lure på hvilken bestilling Giske har til det nye styret.

Kulturminister Trond Giske avviser at manglende faglig erfaring er problematisk. Han mener det viktigste for styrets sammensetning er at summen av erfaring og kompetanse er bred nok.

- Jeg tror at tilliten fra fagmiljøet først og fremst må være til ledelsen ved museet. Det er der de kunstfaglige vurderingene skal gjøres, og det skal være en armlengdes avstand mellom styret og direktøren, sier Giske.

Giske utnevnelse av Aaser, Knudsen og Støylen blir støttet av Karin Hellandsjø, direktøren for Hennie Onstad Kunstsenter. Hun mener det er greit at statens representanter i styret ikke har kunstfaglig kompetanse og har stor tro på at styrelederen vil gjøre en god jobb. Hellandsjø kjenner til Aaser fra tidligere samarbeid.

Tillitsvalgt ved Nasjonalmuseet, Randi Godø, har tro på at Svein Aasers lange erfaring som styreleder og sjef i næringslivet vil veie opp for hans manglende kunstkompetanse.

- Styrelederen har jo gitt uttrykk for at han er for åpenhet og dialog med de ansatte, og jeg håper da at det resulterer i innsikt og forståelse for hvem på museet som står for den kunstfaglige kompetansen.