Hopp til innhold

Bjørn Eidsvåg

Bjørn Eidsvåg var gjest 1. november 2010.

Bjørn Eidsvåg
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

BJØRN EIDSVÅGS CV

Bjørn Eidsvåg ble født 17. mars 1954 i Sauda som sønn av baker Einar Eidsvåg og hans kone Evelyn f. Fredriksen. Han vokste opp i Sauda sammen med foreldrene og søsknene Vigdis og Eddi. Etter eksamen ved Sauda gymnas i 1973 begynte han å studere teologi ved Menighetsfakultetet i Oslo. Som 22-åring ga han ut sin første plate på det nystartede selskapet Kirkelig Kulturverksted. Den het ”Inn for landing”, ble gitt ut under navnet Bjørn Eidsvåg og frender og solgte i underkant av 5.000 eksemplarer. I de neste fire årene kom det ut to plater innspilt i Bergen, ”Bakerste benk” i 1978 og ”Endelig voksen” i 1980.

Sykehusprest

Samme år var han ferdig utdannet prest og fikk jobb som sykehusprest ved Lier psykiatriske sykehus i Buskerud. I 1981 ble han nominnert til Spellemannprisen for albumet ”Live in Ny York” som slett ikke var spilt inn i USA, men i Ny York lydstudio i Oslo foran 50 tilskuere. Denne gang var Erik Hillestad produsent, noe han også var for de fem neste Eidsvåg-albumene. I 1983 kom et gjennombrudd som plateartist med albumet ”Passe gal” som også ble nominert til Spellemannprisen. Her finner vi Eidsvågs mest spilte sang ”Eg ser”. I 1984 kom albumet ”På leit”, og i 1985 deltok han i Melodi Grand Prix med ”Gammal drøm”, men ble slått av ”La det swinge”. Samme år deltok Bjørn i fellesprosjektet ”Sammen for livet” til inntekt for sultrammede i Afrika. I 1986 kom ”Dansere i natten” og i 1988 ”Vertigo”. Han spilte også inne en singel til inntekt for AIDS-rammede sammen med Jan Eggum.

Endelig Spellemannpris

I 1989 skiftet han plateselskap til Norsk plateproduksjon og albumene ”Tatt av vinden” og ”Alt du vil ha” solgte begge mellom 30.000 og 40.000 kopier. Sistnevnte ga ham endelig Spellemannprisen i 1990. To publikumssuksesser fulgte på 90-tallet, albumet ”Til alle tider” som solgte 50.000 og ”Allemannsland” som solgte 100.000 eksemplarer. På 90-tallet stilte Bjørn opp i hyllest til hjemstedet Sauda, hyllest til Alf Prøysen og sammen med Kenneth Sivertsen på hans album ”Draumespor”. Han gjennomførte en kirketurné i samarbeid med Kirkens bymisjon i forbindelse med utgivelsen av ”Landet lenger bak” i 1996. Både den og oppfølgeren ”På svai” solgte rundt 100.000. Sammen med NORAD arbeidet han med prosjektet Obenda med et musikalsk møte mellom ham og 16 namibiske ungdommer. Det ble både plate, konsertturnéer og TV-program på NRK. I 1997 ble han kåret til Årets Spellemann og mange husker hans versjon av ”Teddybjørnens vise” fra dette året fra barneplaten ”Kvirre virre vitt”. Han ble også representert i ”Tillegg til Norsk Salmebok” som kom ut det året.

Duett med Lisa Nilsson

I 1999 skiftet han plateselskap igjen, denne gang til Metropol der ”Tapt uskyld” først kom ut, dernest konsertalbumet ”Hittil og littil” i 2000. Dette året ledet han to TV-programmer, både på TV2 og NRK. I 2001 feiret Bjørn Eidsvåg 25-årsjubileum som artist, og sambygdingen Grethe Svensen hyllet ham med et helt album med Eidsvåg-sanger – ”To små planeter”. I 2002 kom albumet ”Tålt” som ble hans hittil største salgssuksess med over 200.000 eksemplarer, mye takket være duetten med Lisa Nilsson – ”Mysteriet deg”, og Bjørn fikk ny Spellemannpris. I 2004 kom en ny salgssuksess - ”En vakker dag”. I 2006 kom nok en duett, på albumet ”Nåde”, denne gang sammen med Elvira Nikolaisen – ”Floden”. Dette året fikk han Spellemannsprisens hederspris.

Biografi

Randi Berge Svendsen ga ut ”Bjørn – en biografi” i 2007, og året etter kom hans album ”Pust” som det siste i trilogien Tålt, Nåde og Pust, innspilt på Ny-Hellesund utenfor Kristiansand. Samlealbumet ”Bjørn Eidsvåg, de beste” kom ut i fjor høst, blant annet med gjestopptreden av Åge Aleksandersen.

Verv og radioarbeid


I fjor og i år har han vikariert i radioprogrammet ”Radioresepsjonen” på NRK P3 under kallenavnet ”Losen”. Bjørn har sittet i styret i interesseorganisasjonene NOPA, GRAMO og TONO og er nå styremedlem i Norsk Artistforbund.

Han bor i Lier og Oslo sammen med kona gjennom 36 år, Ragnhild Idsø. Sammen har de tre voksne barn, Einar på 32, Simen på 28 og Lise på 24 år.

Kulturstrøm

  • Norge vant sølv i EM brass band

    Eikanger-Bjørsvik Musikklag fra Nordhordland havnet på en 2. pass i det europeiske brassbandmesterskapet i mesterskapsseksjon i Palanga i Litauen lørdag.

    I tillegg vant de solistpris for trombonisten.

    – Eikanger-Bjørsvik er veldig fornøyd med 2. premie på EBBC 2024 Palanga, skriver Eikanger-Bjørsvik musikklag på Facebook.

    Brassband Treize Etoiles fra Sveits fikk 1. plass og Brassband Willebroek fra Belgia fikk 3.-plassen, ifølge resultatlisten.

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.
  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP