NRK Meny
Normal

Norsk Bieber-svindler: Involvert i enda en bedragerisak

Den norske Bieber-svindleren som sitter varetektsfengslet i USA skal ha lurt en sveitsisk mann for over tre millioner kroner. Nordmannen skal ha brukt pengene til å finansiere ny svindel.

Norsk Bieber-svindler fenglet i USA.

En nordmann i begynnelsen av 20-årene svindlet en sveitser for 3,4 millioner kroner. Disse pengene skal han ha brukt til å finansiere det omtalte Bieber-bedrageriet.

Foto: Isaac Brekken / Ap

NRK.no avslørte i forrige uke at en nordmann i 20-årene er tiltalt for å ha svindlet en amerikansk investor for 5,7 millioner kroner.

Ved å gi seg ut for å være Justin Biebers skandinaviske bookingagent, lurte nordmannen millioner fra investoren – penger som til slutt havnet på nordmannens egne bankkonti.

Siden 24. september har nordmannen vært fengslet i Los Angeles. Han risikerer en maksimumsstraff på 20 år.

Les hele historien her: Slik lurte nordmannen til seg millionbeløp med falske Bieber-kontrakter

Lurte sveitser

Før nordmannen ble fengslet i Los Angeles, havnet han i klammeri med loven hjemme i Norge.

NRK.no har fått innsyn i en kjennelse fra Follo tingrett, datert 7. november 2012. Follo tingrett tillater at sveitseren kan ta arrest i 3,46 millioner kroner hos den bedrageritiltalte. Det skal sikre at den sveitsiske statsborgeren får pengene sine tilbake.

Sveitseren møtte den bedrageritiltalte nordmannen gjennom sin nevø. Den unge nordmannen fortalte om et utviklingsprosjekt han var involvert i, og hevdet at han hadde et selskap kalt EF i ryggen. Nordmannen hevdet også at han hadde en eierandel på 60 prosent i EF.

I god tro skal sveitseren ha skrevet under på en avtale med nordmannen, og overførte den 29.mars i fjor 3,46 millioner kroner (600.000 dollar) til hans norske DNB-konto.

I ettertid viste det seg at nordmannen slettes ikke eide en andel av EF, og han hadde heller ingen avtale med selskapet.

NRK.no har ikke lykkes å komme i kontakt med styreleder og daglig leder i EF.

Les også: Forretningsmann om Bieber-svindleren: – Glad han er i fengsel

Brukte pengene på USA-tur

Da sveitseren ikke hørte noe fra nordmannen, skal han ha purret og lurt på hvor investeringen ble av. Nordmannen i begynnelsen av 20-årene lovte å komme med en tilbakemelding, men sveitseren hørte aldri noe mer fra ham.

I kjennelsen fra Follo tingrett heter det at nordmannen kan ha brukte millioninvesteringen til sveitseren på å fly mellom California, Atlanta og New York i løpet av sommeren 2012.

«Det kan legges til grunn at en slik tur koster en del penger, og denne side har grunn til å tro at NN har benyttet en del av investeringen til dette formål».

Som NRK.no tidligere har omtalt startet nordmannen det omfattende Bieber-bedrageriet i august 2012.

«NN har således trolig begynt å bruke investeringen til private formål, noe hans tur til USA etter all sannsynlighet er et bevis på.», heter det i kjennelsen fra Follo tingrett.

Vil ikke kommentere

NRK.no har over lengre tid forsøkt å komme i kontakt med den sveitsiske mannen som bor i Zürich, men henvendelsene er ikke blitt besvart.

Advokaten hans, Sanaa Ashraf ved Gram, Hambro & Garman Advokatfirma, er svært ordknapp om saken.

– Jeg har ingen kommentarer utover det, sier prosessfullmektig Ashraf etter å ha blitt konfrontert med opplysningene.

Flere straffesaker i ung alder

Den unge nordmannen er også tiltalt for forsikringssvindel i Norge, det skrev Nettavisen i forrige uke.

Ifølge dokumenter som NRK.no har fått tilgang til skal nordmannen ha hevdet at bilen hans, en BMW, ble stjålet på Tøyen i Oslo, til tross for at det ikke var tilfelle. I denne straffesaken risikerer han syv års fengsel.

I tillegg er den unge nordmannen dømt til å betale 2,79 millioner kroner til et amerikansk firma.

Da nordmannen var 16 år ble han dømt for å ha forfalsket offentlige dokumenter og for å ha avgitt falsk forklaring. For denne dommen fikk han 18 dagers betinget fengsel, samt en ubetinget bot på 6000 kroner.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK